Skribent:
Kategori:

Mat

Skribent:
Kategori:

Mat

Rester av urter

Ikke la de ferske urtene dine visne på kjøkkenbenken. Lag et godt urtesalt eller en smakfull urteolje!

Når man kjøper ferske urter skjer det ofte at man ikke får brukt opp alt. Med små grep kan du ha ferske urter mye lenger enn du tror. Foto: Familiematblogg

Når du ser at de ferske urtene på kjøkkenbenken begynner å henge litt med hodet, er det på tide å ta grep.  Du kan lage ditt eget urtesalt, eller finne fram stavmikseren og lage smakfulle urteoljer som du enten kan fryse i terninger eller oppbevare i kjøleskapet.

Urteoljer kan varieres etter hva du pleier å lage og hva du har bruk for. Hjemme hos oss er korianderolje en favoritt, ettersom den enkelt kan forvandles til en nydelig koriandermajones. Eller hva med en basilikumolje som du kan ringle over en italiensk pizza?

Har du flere urter som du ønsker å bruke opp er det nydelig å lage en urteolje med blant annet olivenolje, hvitløk og urter som timian, rosmarin, oregano, persille, basilikum og estragon. Denne oljen egner seg godt til alt som skal stekes, grilles eller dampes.

Urter i fryseren

Den enkleste måten å bevare urtene på, er å hakke dem opp og legge dem i en tett pose i fryseren. Da kan du bare tilsette de frosne urtene rett i suppa eller sausen alt etter når du trenger det. En annen metode er å fryse urtene i olje. Hakk da opp urtene og ha dem i en isbitform som du fyller halvveis opp. Fyll så opp formen med olivenolje og sett i fryseren. Ved behov tar du bare opp en eller to isbiter og tilsetter rett i gryta. Foto: Familiematblogg

Urtesalt

Du kan også bruke urterestene til å lage et smakfullt urtesalt! Fjern da stilkene, finhakk urtene og bland dem med havsalt. Bruk fingrene eller en morter når du moser saltet. La mengdeforholdet være ca 50/50 mellom urter og salt. Foto: Familiematblogg

Urtesalt

Urter som egner seg best til urtesalt er timian, rosmarin og salvie. Det ferdige urtesaltet er perfekt til å gni inn kylling eller kjøtt før det skal stekes. Foto: Familiematblogg

Urter og olje

Rester av urter egner seg perfekt til å lage din egen urteolje. Finn frem stavmikseren og kjør den sammen til du har en grønn olje. Foto: Familiematblogg

Urteolje

Urteolje egner seg godt til alt fra smakstilsetninger av majones til å pensles på fisk eller kjøtt før det stekes. Eller hva med en basilikumolje til å ringle over pizzaen? Foto: Familiematblogg

Tid

5 min - 10 min

Porsjoner

4

Nivå

Easy

Urteolje:

  • Hakkede urter (feks. basilikum, persille, oregano eller timian)
  • 1 dl mild olivenolje, raps- eller solsikkeolje
  • evt 2 fedd hvitløk, finhakket

Slik gjør du

  1. Finhakk hvitløk.
  2. Kjør alt raskt sammen med en stavmikser.
  3. Ha over på en flaske og oppbevar den i kjøleskapet. Du kan også ha oljen i en isbitform som du setter i fryseren.