Kategori:

Bakst

Tag:
Kategori:

Bakst

Tag:

Rundstykker med hvetesurdeig

Surdeigsbrød har mange tilhengere som slett ikke kan få nok av den unike konsistensen og smaken. Her viser vi hvordan du lager din egen surdeig pluss gir deg en oppskrift på noen herlige rundstykker.

rundstykker-surdeig
Foto: Idun Mors Hjemmebakte

Surdeig er den opprinnelige måten å få deig til å heve, og er et alternativ til gjær. En fermentert blanding av mel og vann domineres av melkesyrebakterier og gjærstoffer som finnes naturlig i melet. Tenk på det som yoghurt laget med mel i stedet for melk!

Surdeigsbrød er saftigere, smaker mer, holder lenger og gir lengre metthetsfølelse.

surdeig
Foto: Idun Mors Hjemmebakte

Fin surdeigstarter

Starteren er første steg mot ferdig bakst. Det tar en uke før surdeigstarteren er klar til bruk. Denne versjonen fra Ørjan Toreid Eriksen i Baker- og Konditorlandslaget er laget med hvetemel og bruker de naturlige gjærstoffene i epleskall for å hjelpe i gang prosessen.

Dag 1: Bland 100 g kaldt vann sammen med 100 g hvetemel i en bolle, og legg i skallet fra 1 usprøytet eple. Dekk med plast og la det stå på benken i to dager. Ta deretter ut epleskallet.

Dag 3: 100 g hvetemel og 100 g kaldt vann blandes sammen med 50 g av starteren du laget for to dager siden. Rør godt sammen. La stå tildekket på benken til neste dag.

Dag 4: 100 g hvetemel og 100 g kaldt vann blandes sammen med 50 g av starteren fra dag 3. Rør godt sammen. La stå tildekket på benken til neste dag.

Dag 5: 100 g hvetemel og 100 g kaldt vann blandes sammen med 50 g av starteren fra dag 4. Rør godt sammen. La stå tildekket på benken til neste dag.

Dag 6: 100 g hvetemel og 100 g kaldt vann blandes sammen med 50 g av starteren fra dag 6. Rør godt sammen. La stå tildekket på benken til neste dag.

Dag 7: Endelig, nå er surdeigen klar til bruk!

Surdeigen oppbevares i kjøleskapet i en lufttett boks, og må mates én gang i uken for å holde den i live. Har du 200 g surdeig i kjøleskapet tar du ut 3/4 (150 g) av denne. Resten kaster du eller bruker til bakst samme dag. I surdeigsbrød bruker man ca. 10 prosent surdeig.  Surdeigen som skal mates tilsettes halvparten av vekten på deigen i vann (75 g) og resterende med hvetemel (75 g). Rør godt rundt og sett tilbake i kjøleskapet.

Neste uke har du 300 g surdeig som skal mates. Fjern halvparten (150 g) av surdeigen, som du kan bake med eller kaste. Gjenta nå matingen fra sist uke.

Dette kan du gjenta hver uke, og du har en surdeigsstarter for alltid.

Oppskrift på rundstykker med hvetesurdeig

Tid

140 min

Porsjoner

Nivå

Middels

  • 200 gram  surdeigsstarter, fin (se egen oppskrift) 
  • 25 g  fersk gjær
  • 570 g  hvetemel 
  • 170 g fiberbakst 
  • 80 g  havregryn 
  • 60 g  havrekli 
  • 30 g margarin 
  • 40 g  sirup 
  • 1/2 dl  vann 

Slik gjør du

Smuldre gjæren i de tørre ingrediensene, og bland godt sammen.

Tilsett lunkent vann (maks 30° C) og surdeigen. Elt deigen godt sammen med en eltekrok i ca. 10-15 minutter i en kjøkkenmaskin.

Deigen tildekkes og heves på et lunt sted i ca. 60 minutter. Vend gjerne deigen etter 30 minutter.

Form til rundstykker og sett dem på et bakebrett. Strø på store havregryn som dekorasjon.

Etterhev lunt og tildekket i ca. 50 minutter, eller i kjøleskap over natten.

Stekes midt i ovnen på 210 °C i ca. 15 minutter. Avkjøles på rist.

Gjær for søte deiger

Skal du bake boller eller annen søt hvetebakst bør du velge gjær som gir et luftigere resultat.

Les mer