Kategori:

Middagstips

Kategori:

Middagstips

Hvordan steke ribbe?

Skal du steke ribba på tradisjonell måte eller langsteke den? Hva lønner seg?

Det er lite som gir så julestemning som lukten av en ribbe som står og godgjør seg i ovnen. Men hvilken stekemetode bør du velge hvis du vil være sikker på at ribba skal bli vellykket? Foto: Familiematblogg

Den tradisjonelle måten å steke ribbe på tar omtrent tre timer, og det er helt sikkert like store sjanser for å lykkes med både kjøtt og svor hvis du gjør det på denne måten, men vår erfaring er at vi av en eller annen merkelig grunn alltid blir stående bittelitt fortvilet over altfor blek svor som liksom ikke vil bli sprøstekt selv om vi tyr til både grill og maks overvarme.

Dette har imidlertid aldri vært et problem etter at vi begynte å langsteke ribbe. Da har vi nemlig endt opp med mørt og saftig svinekjøtt, og svor som ligner baconcrisp hver eneste gang. Og det uten noen store anstrengelser!

Derfor sverger vi til langsteking av ribbe. I tillegg er det en veldig behagelig måte å lage middag på, da maten mer eller mindre lager seg selv.

Hvis du tar utgangspunkt i at julemiddagen er ca 17.30, bør du starte ca klokka 8 på morgenen. Sett da ovnen på 180 grader (over og undervarme).  Hele stekeprosessen består av tre trinn; Damping, langsteking og siste del som innebærer høy varme med fokus på svor.

DAMPING

Legg den ferdig saltede ribba med svorsiden ned i en stor ildfast form. Fordel krydder, hvitløk og ingefær i formen. Hell over kyllingkraft og vann.

Tilsetter vann til ribbe

Før ribba settes i ovnen tilsetter du vann og kyllingbuljong. Foto: Familiematblogg

Legg alminiumsfolie over formen og sett den inn i ovnen. Pass på at aliminumsformen er tett inntil formen slik at det ikke slipper ut noe luft. La stå i 45 minutter. Ta så ut ribba. Skru ovnen ned til 90 grader.

Ribbe med aluminiumsfolie

Første del av stekingen innebærer damping av ribba. Pass da på at aluminiumsfolien er festet tett rundt den ildfaste formen slik at ikke noe luft slipper ut. Foto: Familiematblogg

Ta av folien og krøll den sammen som en ball. Legg denne midt under ribba idet du snur den, slik at svoren vender opp. Du har nå bygget opp ribba, noe som er viktig for at fettet fra svoren skal renne ned fra svoren, og ned i den ildfaste formen. Dette er avgjørende for å få sprø svor.

Ball av aluminiumsfolie

Fettet må “dreneres” bort fra svoren for at den skal bli sprø til slutt. Det gjør du ved å lage en forhøyning under ribba, enten med en asjett eller en ball av aluminiumsfolie. Foto: Familiematblogg

Hvis du ikke har kjøpt ferdigrutet ribbe, eller hadde vanskeligheter med å rute svoren på den rå ribba, er det ikke noen grunn til fortvilelse. Du kan enkelt og greit vente med å gjøre dette til ribba har vært gjennom dampingen. Når du snur ribba rundt på dette tidspunktet vil svoren ha blitt myk og medgjørlig, og det er mye lettere å rute den opp i et perfekt rutemønster.

Om du har et steketermometer, stikker du det inn i den tykkeste delen av ribba nå.

Svor med rutet svor

Etter at ribba har vært gjennom dampingen er det en smal sak å rute opp svoren. Foto: Familiematblogg

LANGSTEKING

Sett så ribba inn igjen i ovnen. Deretter steker du ribba på lav temperatur i sju  timer til kjernetemperaturen viser 80 grader. Underveis må du passe på at det er væske igjen i bunn av den ildfaste formen. Fyll på underveis hvis det er behov for det slik at ikke all væsken fordamper og det brenner seg i bunn.

Ribbe i ovn

i ca 7 timer skal ribba få kose seg i ovnen på lav temperatur. Mens den står der kan du gå i kirken eller se “Tre nøtter til Askepott”. Foto: Familiematblogg

SVOR!

Når ribba har stekt på lav temperatur i sju timer og kjernetemperaturen viser 80 grader, skrur du opp varmen til 275 grader. Nå må du følge med, for det som skjer inni ovnen på dette tidspunktet kan gjøre en nervøs ribbesteker lykkelig. Svoren begynner nå å poppe og forvandles til luftig baconsvor. Etter ca 20 minutter har du en perfekt ribbe. På dette tidspunktet er det viktig at du følger med hele tiden, slik at  du klarer å stoppe den før den sprøstekte svoren brenner seg.

La ribba hvile på kjøkkenbenken i minst 20 minutter (helst ca 45 minutter) før du skjærer den opp i pene stykker og serverer. Her er det viktig at du IKKE dekker til ribba, da dette kan ødelegge den fantastiske svoren som kommer til å gjøre både deg og gjestene lykkelige når dere setter dere til bords.

Ribbe

Ribben er servert! God jul! Foto: Familiematblogg

Hvordan krydre ribbe?

Det viktigste man må huske på når man skal krydre ribba, er å begynne tidlig!

Les mer her.

Krydre ribbe

Hva slags smaker ønsker du på ribba? Naturell? Julekrydder? Eller hva med chili og hvitløk? Foto: Familiematblogg

Hvor mye ribbe per pers?

Er det en dag i året du ikke har lyst til å ha kjøpt for lite mat, så er det julaften. Men hvor mye ribbe er egentlig nok til årets julemiddag?

Les mer her.

Ribbe med tilbehør

Hvor mye ribbe spiser vanligvis en voksen? En storspist? Eller et barn? Foto: Familiematblogg

 

Ribbe med tilbehør

Ribbe smaker nydelig med surkål og rødkål, tyttebær og sennep. Foto: Familiematblogg

Lettere å spise klimasmart!

Sjekk ut TORO-produktene med Klodemerket, som gjør det lettere å spise klimasmart!

Les mer