Skribent:
Kategori:

Middagstips

Skribent:
Kategori:

Middagstips

Sprøstekt sjøsalat

Dette er det perfekte alternativet til potetgull. Server det gjerne en kveld du har sushi på menyen.

sjøsalat
Du finner sjøsalat de fleste steder i Norge. Det er faktisk veldig godt hvis du sprøsteker det. Foto: Ellen-Beate Wollen

Sjøsalat / Havsalat (Ulva lactuca)

Sjøsalat er en utrolig lekker og delikat havgrønnsak, florlett i bladene og nydelig på smak. Den er lysegrønn, blank og nesten gjennomsiktig.
Prøv å tørke den i flak på et stekebrett i ovnen ved 60 grader til den er sprø og deilig.
Server som snacks, eller som garnityr og tilbehør til supper, skalldyr og fiskeretter.
Den er også fin å bruke frisk i salater og passer veldig godt strimlet i en skalldyr- eller rekesalat laget med majones. Liker du kinesisk wonton, eller dumplings, små fylte asiatiske delikatesser, kan du godt bruke sjøsalat i stedet for den vanlige pastadeigen man bruker, og hvorfor ikke prøve å pakke inn fisk eller fiskefarse i den også, som en slags sjøsalatruletter. Den er god på smak, og selvfølgelig ganske salt.

Hvor: Sjøsalaten vokser i fjæresonen helt ned til 15 meters dyp. Den blir cirka 10–15 centimeter.

Bruk: Det er ikke uten grunn at denne grønnsaken har fått navnet salat, for det er akkurat det den er. Den har flortynne «blader», noe som gjør den deilig å spise både rå og stekt.

Tilagningstid

10 - 20

Porsjioner

Hvor mye du vil

Nivå

Enkel

  • Sjøsalat
  • Olivenolje

Slik gjør du

  1. Sett ovnen på 180 grader.
  2. Skyll sjøsalaten og la den renne av på et kjøkkenpapir.
  3. Vend den i en god olivenolje. Legg sjøsalaten utover et stekebrett og sett i ovnen.
  4. Stek til sjøsalaten er sprø og fin. Pass på så ovnen ikke blir for varm. Da må du i så fall sette ned temperaturen til 160 grader.
GRATISMATFRAHAVET_omslag_hoy

Boken Gratis Mat Fra Havet

Boktips

Fremgangsmåten for å rense krabbe er hentet fra boken Gratis mat fra havet – ville og velsmakende delikatesser fra sjø og fjære av Ellen-Beate Wollen.

Ellen-Beate Wollen har tilbrakt én halvpart av livet ved den sunnmørske kystlinja, og den andre som journalist og forfatter med mat og helse som spesialfelt.

Gratis mat fra havet gir en oversikt fra A-Å over spiselige planter og dyr som alle kan finne i og ved havet. Fra planter i strandsonen, skjell, krabber, snegler og tang og tare i fjæra, til fisk i havet. I hvert kapittel beskriver Wollen hvordan planten eller skalldyret ser ut, hvor du kan finne råvaren og hva den enkelte sorten kan brukes til

I forlengelsen av denne råvareguiden, presenterer forfatteren retter sjømaten kan brukes til, fra klassiske norske fiskesupper til retter fra Middelhavet og Østen.

Utgitt av Kagge Forlag