Skribent:
Kategori:

Middagstips

Skribent:
Kategori:

Middagstips

Spise på budsjett i en uke? Her er menyen!

Her får du en plan for hvordan du kan spise middag på budsjett hele uka. Helt gratis, og ganske så sunt!

Middag på budsjett
Deilig mat trenger ikke å koste skjorta. Her får du tips til ukesmeny på budsjett! Foto: iStock

Nytt år gir nye muligheter. Dersom ett av nyttårsforsettene dine er å spare penger, er absolutt matbudsjettet et smart sted å kutte. Men før du gjør noe som helst, er det lurt å ta en titt på disse tipsene:

  • Når du er på budsjett, er det alltid lurt å sørge for at du har en del råvarer i kjøkkenskapet, slik som mel, gjær, pasta, ris, linser, bønner, buljong, krydder, olje, løk og hvitløk.
  • Planlegging er også veldig viktig! Sjekk alltid skuffer og skap før du planlegger uka, og spis deg ut av kjøleskap og kjøkkenskuffer før du skriver handleliste og handler.
  • Sett opp en ukesmeny og velg ingredienser som kan brukes til flere av rettene på menyen.
  • Gjør unna handlingen en gang i uka.

Her er tips til middager som ikke koster skjorta!

 

Mandag:

Kikerter i spicy tomatsaus
Fra «Hummus & granateple», Vidar Bergum

Foto: Vidar Bergum

Ingredienser:

  • 3 ss olivenolje
  • 1 løk, skrelt og hakket
  • ca. 40 g (ca. 2 ss) tomatpuré
  • ca. 20 g (ca. 1 ss) tyrkisk chilipaste (acı biber salçası) eller annen chilipaste etter smak (kan sløyfes)
  • 2×400 g bokser kikerter, skylt og avrent
  • 1 ts isot biber/urfapepper (kan sløyfes eller erstattes av et annet krydder som du liker godt)
  • 0,5-1 ts sukker
  • 0,5-1 ss sitronsaft
  • Liten bunt bladpersille, uten tykke stilker og grovhakket (ca. 10 g nettovekt)
  • Vann
  • Salt og pepper

Slik gjør du det:

Fres løk i olivenolje på medium varme i en stor tykkbunnet panne eller gryte til løken er myk, men ikke brun, 8-10 minutter. Rør jevnlig underveis.

Bland tomatpuré og chilipaste godt inn i oljen og løken og surr i et par minutter.

Bland inn kikerter så de er godt dekt av puré- og løkblandingen. Ha i 1,5-2 dl vann (så kikertene er ca. 3/4 dekt) og isot biber/urfapepper (om du bruker). Bland godt sammen og kok opp. Smak til med salt og pepper, samt litt sukker og sitronsaft. Hvor mye du trenger, avhenger av hvor bitter tomatpureen og chilipasten er, og dette kan variere ganske mye fra merke til merke. La småkoke i noen minutter uten lokk.

Bland inn bladpersille og trekk av varmen. La stå et par minutter så kikertene er gode og varme, men ikke glohete når de serveres.

 

Tirsdag:

Krydrede kjøtt- og potetkaker
Fra «Hummus & granateple», Vidar Bergum

Foto: Vidar Bergum

Ingredienser:

  • 400 g potet
  • 400 g kjøttdeig
  • 2 egg
  • 1 mellomstor løk, skrelt og kjørt i foodprosessor eller hakket så fint du klarer
  • 2 hvitløksfedd, skrelt og most med litt salt i en morter eller med flatsiden av en kniv
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1 ts malt gurkemeie
  • 0,5 ts malt koriander
  • 1 ts salt, eller etter smak
  • 0,5 ts svart pepper, eller etter smak
  • Olivenolje eller annen olje du liker, til steking

Slik gjør du:

Kok potetene med skallet på i godt med vann til den er akkurat gjennomkokt, men ikke mer. Er poteten så kokt at den begynner å smuldre opp, kan den bli vanskelig å ha med å gjøre. Kok den derfor heller et par minutter for lite enn for mye. Skrell og mos til potetmos. Avkjøl.

Bland potetmosen godt sammen med alle de øvrige ingrediensene (unntatt oljen). Du må jobbe litt med deigen så alt blir godt blandet. Jeg pleier å skvise deigen mellom fingrene. Form til rundt 15 kjøttkaker og form som ønsket. Jeg tar av en stor spiseskje og liker dem som tykke karbonader i formen.

Varm godt med olje i en stor, tykkbunnet stekepanne over medium varme. Oljen skal dekke hele stekepanna godt og gå noen millimeter oppover. Stek kjøttbollene i omganger til de er fint brunet og gjennomstekte. Det skal frese godt rundt kjøttbollene når de steker. Hvor lenge de trenger, avhenger helt av hvor sterk varme du bruker og hvor tykke kjøttbollene er. Mine tar 4-6 minutter på hver side. Ha over på et fat dekket med bakepapir mens du steker resten. Server med en gang.

 

 

Onsdag:

Ris og linser med løk
Fra «Hummus & granateple», Vidar Bergum

Ingredienser:

  • 175 g grønne linser
  • 4 + 2 ss olivenolje
  •  3 store løk, delt i to og skåret i tynne skiver
  • 175 g basmatiris
  • 1 1⁄2 ts malt spisskummen
  • 1 1⁄2 ts malt koriander
  • 1 1⁄2 ts malt allehånde
  • 1 ts malt kanel
  • 1⁄2 ts malt gurkemeie
  • 1 ts sukker
  • 3 dl vann eller tynn kylling- eller grønnsakskraft
  • Salt og pepper

Slik gjør du det:

1. Skyll linsene og ha i en kasserolle med lettsaltet vann. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen. La putre i 15 minutter. Linsene skal bare halvkokes. Slå av vannet og sett til side.

2. Samtidig, fres løk i 4 ss olivenolje i en stor tykkbunnet panne eller kasserolle på medium til lav varme til den er godt karamellisert, 30–40 minutter totalt. Rør jevnlig og pass på temperaturen så det ikke brenner seg. Sett til side.

3. Skyll risen flere ganger med vann til vannet er klart. Renn av.

4. Varm 2 ss olivenolje i en stor tykkbunnet kasserolle på medium varme. Tilsett krydder og fres i noen sekunder mens du rører. Ha i de halvkokte linsene, ris, sukker og 1⁄2 ts salt og litt pepper. Rør godt rundt. Tilsett 3 dl vann, sett på lokk og kok opp. Så snart det koker, skru ned varmen og la stå i 12 minutter. Trekk av varmen og la stå i minst 10–15 minutter, gjerne lenger.

5. Like før servering, smak til med salt og pepper og visp litt luft inn i mujadarraen med en gaffel. Bland inn halvparten av den karamelliserte løken og server med resten av løken over.

 

Torsdag:

Tomat- og paprikasuppe med chorizo og kikerter
Fra «Trines hverdagsmat», Trine Sandberg

Ingredienser:

Suppa

  • 1 rødløk, i terninger
  • 1 rød paprika, i terninger
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 rød chili, finhakket
  • 800 g hermetiske tomater, hakkede
  • 9 dl kyllingkraft eller utblandet fond
  • 1 ts sukker, smak til
  • 1/2 ts oregano (tørket), smak til
  • 1/2 ts basilikum (tørket), smak til
  • Salt, smak til
  • Kajennepepper, smak til

Topping og tilbehør

  • 200 g chorizo (spicy type) eller annen pølse
  • 300 g kikerter, ferdig kokt
  • 4 ss crème fraîche, yoghurt eller rømme
  • Frisk timian (kan sløyfes)
  • Godt brød

Slik gjør du det:

Skjær opp alle ingrediensene til suppen, slik at du har alt klart før du setter i gang. Finn frem en stor gryte og stek løken i litt nøytral olje, til løken er blank og myk. Tilsett paprika, hvitløk og chili og la det steke med noen minutter på middels varme, før du tilsetter hermetiske tomater og kraft. I stedet for kraft, kan du benytte utblandet kyllingfond eller -buljong. Gi suppen et oppkok og la den stå å småkoke under lokk i 15-20 minutter.

Mens suppen koker lager du toppingen. Fjern skinnet på chorizoen, og skjær den opp i jevnstore terninger. Ha kikertene i et dørslag og skyll de under rennende vann til det slutter å skumme. Stek chorizoen i tørr panne, i ca. 5 minutter. Rør av og til. Tilsett de avrente kikertene og la de steke med i ytterligere 5 minutter.

Kjør suppen glatt og jevn med en stavmikser eller lignende. Smak til med sukker, salt og pepper, og eventuelt litt basilikum og oregano (kan sløyfes).

Server suppen rykende varm, og topp den med litt creme fraiche, chorizo- og kikertblandingen og friske krydderurter (hvis du har). Serveres med godt brød.

 

Fredag:

Potetburger

Fra «Kjøttfrie burgere», Jane Helen Johansen

Foto: Jane H. Johansen

  • 300 g potet (har du liggende en rest kokte poteter fra dagen før, blir den ekstra kjapp å lage)
  • 240 g ferdigkokte røde kidneybønner, skylt og avrent (= ca. 3,5 dl / 1 boks)
  • 1 liten gul løk, hakket (= ca. 100 g)
  • 80 g små havregryn (= 2 dl)
  • ½ dl sesamfrø en neve frisk gressløk,
  • Hakket 1 ss buljongpulver
  • 1 ss paprikapulver
  • 1 ss løkpulver
  • 1 krm chilipulver

Slik gjør du det:

1. Vask og kutt potetene i små biter. Behold skrellet på. Kok dem møre og sil av vannet. (Bruk eventuelt kokte poteter fra dagen før, om du har rester liggende).

2. Ha de kokte potetene i en stor bolle. Tilsett resten av ingrediensene og bland med en sleiv.

3. Mos grovt med en stavmikser. NB: Det skal ikke bli fullstendig most. Bare fint at det er noen hele biter av bønner, løk og annet her og der.

4. Form seks store burgere, eller ni mindre, og stek dem gylne i litt olje. Farsen er ganske klisset, men det ordner seg når den stekes i panna. Ha gjerne litt vann på hendene når du former burgerne.

 

Lørdag:

Spagetti Pomodoro
Fra «Sunn pasta, helt enkelt», Vibeke Klemetsen

 

Ingredienser:

  • 400 g spagetti
  • Salt
  • 2 hvitløksfedd
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • 2 bokser knuste tomater
  • 1 ss sukker
  • 1 liten bunt frisk basilikum
  • 4 ss revet parmesan

Slik gjør du det:

Kok opp 4 liter vann med 40 g salt i en stor kjele med lokk

Mens du venter på at vannet skal koke opp, kan du begynne med sausen: Fres hvitløken i en stekepanne med 3 ss olivenolje i noen minutter. Pass på at hvitløken ikke blir brun. Ha over tomatene og tilsett sukkeret. La det koke i 7 minutter «a fiamma vivace», det vil si på middels sterk varme. Sett stekepannen til side og tilsett noen blader basilikum og 1 ss olivenolje. Smak til sausen med salt.

Ha i pastaen når vannet bobler, dytt den godt under vann. Kok til al dente uten lokk etter anvisningen på pakken.

 

Søndag:

Pizza Margherita

Deig:

  • 5 dl mel
  • 25 g tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 2 dl vann
  • 2 ss olje

Tomatsaus:

Bruk tomatsausen fra gårsdagens pomodoro eller bland:

  • 1 boks hakkete tomater
  • ½ løk
  • 2 fedd hvitløk
  • ½ ts sukker

Topping:

Revet ost

Noen basilikumblader

 

Slik gjør du det:

Blant sammen alle ingredienser til deigen, elt og la stå til heving i en time. Sett stekeovnen på 230 grader mens rører sammen sausen, river ost og kjevler ut deigen. La pizzaen steke på 230 grader i 10 minutter eller til skorpen er gyllen.