Skribent:
Kategori:

Middagstips

Skribent:
Kategori:

Middagstips

Spagetti og kjøttboller i tomatsaus

En hverdagsklassiker som både store og små elsker!

Spagetti og kjøttboller
Server spagetti og kjøttboller med revet parmesan og frisk basilikum. Foto: Familiematblogg

Noen retter går aldri av moten. Spagetti og kjøttboller er en av dem. Her serveres de i en enkel og smakfull tomatsaus, hvor kvaliteten på tomatene er avgjørende for smaken, så velg hakkede tomater av god kvalitet når du lager denne retten.  

Når du lager hjemmelagde kjøttboller er det smart å lage en dobbel porsjon, for dette er mat som er genial å fryse. Har du kjøttboller i fryseren kan du ikke bare bruke dem til spagetti slik vi gjør her, men det smaker også nydelig på pizza, i supper, i pitabrød mm. 

Tomatsausen egner seg også til å fryse. Da fryser du den ned i porsjonspakker. På den måten er det lett å ta opp akkurat det du trenger. 

Spaghetti og kjøttboller, ingredienser

Utgangspunktet for disse kjøttbollene er en allsidig og god kjøttfarse som du også kan bruke til blant annet kjøttpudding og lunsjkaker.

Tilagningstid

25 - 30

Porsjioner

4-6

Nivå

Easy

Kjøttboller:

  • 1 kg kjøttdeig
  • 1 eggeplomme
  • 2 skiver daggammelt brød, kjørt i food prosessor
  • 60 ml melk
  • 1 ts Dijon sennep
  • 2 ts fenikkelfrø
  • 2 ts havsalt
  • 1 ts tørket chiliflak
  • 1 ts sitronskall
  • 80 gram revet parmesan
  • 2 ts timian, hakket
  • 4 fedd hvitløk, finhakket
  • grovkvernet svart pepper

Tomatsaus:

  • 4 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 bokser hakkede, hermetiske tomater av god kvalitet
  • 60 ml kyllingkraft (evt vann med buljongterning)
  • 1 ts sukker
  • havsalt
  • grovkvernet svart pepper
  • frisk basilikum

Til servering:

  • 500 gram spagetti
  • parmesan
  • grovkvernet sort pepper
  • frisk basilikum

Slik gjør du

  1. Bløtlegg brødsmulene i melken i en stor bolle. La det stå i fem minutter. 
  2. Ha fenikkelfrø, salt og chilliflak i en morter og knus til det er blitt et fint krydder. 
  3. Tilsett fenikkelblandingen, kjøttdeigen, sitronskallet, eggeplommen, parmesan, timian, hvitløk, sennep og pepper i brødblandingen og rør det hele godt sammen.
  4. Varm 1 ss olje i en stor, dyp stekepanne på høy varme. 
  5. Rull ut farsen til kjøttboller med en skje (bruk gjerne en isskje hvis du har, og tenk at de skal ha iskulestørrelse) og stek dem i flere omganger til de alle har fått fin farge. Fjern kjøttbollene fra pannen og sett dem til side.
  6. Tørk av pannen med et kjøkkenpapir og tilsett resten av oljen sammen med finhakket hvitløk. La dette frese i ca 30 sekunder.
  7. Ha så oppi hakkede tomater, kraft, hakket basilikum, sukker, salt og pepper. La det koke opp. Tilsett så kjøttbollene i sausen og la det koke i 8 minutter eller til kjøttbollene er ferdige og tomatsausen er noe redusert.
  8. Mens kjøttbollene putrer i tomatsausen koker du opp lettsaltet vann i en stor gryte til spagetti. Når det koker tilsetter du spagetti og lar det koke i 8-10 minutter til den er al dente.
  9. Sil av vannet i et dørslag og server spagetti toppet med kjøttboller, basilikum og fersk revet parmesan.

Mer spaghetti igjen? Lag en deilig pasta bolognese med denne enkle oppskriften! 

Lettere å spise klimasmart!

Sjekk ut TORO-produktene med Klodemerket, som gjør det lettere å spise klimasmart!

Les mer