Skribent:
Kategori:

Middagstips

Skribent:
Kategori:

Middagstips

Slik fileterer du fisk

Å filetere fisk er ikke vanskelig. Følg stegene fra boken Mat Fra Havet av Ellen-Beate Wollen og voilà så har du fiskefileter, klare til bruk!

filetere fisk
Foto: Ellen-Beate Wollen

Å filetere nytrukken fisk du har fisket selv, før du tilbereder den slik du liker aller best, er et av livets små gleder. Det er ikke så vanskelig å filetere fisk selv – enten den er selvfisket eller kjøpt. Her er fremgangsmåten:

1. Bruk en spiss, skarp kniv spesielt egnet til fiskefiletering.

2. Hold fisken med buken opp, og skjær et snitt ned bak gjellene.

filetere fisk

Foto: Ellen-Beate Wollen

3. Legg fisken på siden, og åpne buken ved å skjære et snitt ned mot tarmåpningen.

4. Ta ut innmaten.

5. Skyll fisken under kaldt vann og skrap ut blodrester.

filetere fisk

Foto: Ellen-Beate Wollen

6. Legg fisken tilbake på fjøla.

7. Legg kniven flat fra hodet på fisken og skjær nedover langs ryggbeinet mens du holder fisken med den andre hånda.

filetere fisk

Foto: Ellen-Beate Wollen

8. Så snur du fisken slik at beinet ligger ned, og gjør det samme på den andre siden slik at du får ut to fileter.

filetere fisk

Foto: Ellen-Beate Wollen

9. Vil du fjerne skinnet, legger du fileten med skinnet ned, holder i halen på fisken, legger kniven flat mot benken og skjærer framover slik at fiskefileten slipper fra skinnet.

filetere fisk

Foto: Ellen-Beate Wollen

10. Nå har du to skinnfrie fiskefileter, klare til bruk!

 

filetere fisk

Foto: Ellen-Beate Wollen

GRATISMATFRAHAVET_omslag_hoy

Boken Gratis Mat Fra Havet

Boktips

Fremgangsmåten for å rense krabbe er hentet fra boken Gratis mat fra havet – ville og velsmakende delikatesser fra sjø og fjære av Ellen-Beate Wollen.

Ellen-Beate Wollen har tilbrakt én halvpart av livet ved den sunnmørske kystlinja, og den andre som journalist og forfatter med mat og helse som spesialfelt.

Gratis mat fra havet gir en oversikt fra A-Å over spiselige planter og dyr som alle kan finne i og ved havet. Fra planter i strandsonen, skjell, krabber, snegler og tang og tare i fjæra, til fisk i havet. I hvert kapittel beskriver Wollen hvordan planten eller skalldyret ser ut, hvor du kan finne råvaren og hva den enkelte sorten kan brukes til

I forlengelsen av denne råvareguiden, presenterer forfatteren retter sjømaten kan brukes til, fra klassiske norske fiskesupper til retter fra Middelhavet og Østen.

Utgitt av Kagge Forlag