Kategori:

Middagstips

Kategori:

Middagstips

Rester

Å spise opp maten er bra for både klimaet, lommeboken og tidsklemma. Dessuten er restemat skikkelig godt!

Rester
Når man blir klar over hvor mye godt man kan lage med rester er det ingen grunn til å kaste verken den lille resten med havregrøt, det tørre brødet eller melka som er gått ut på dato. Foto: Familiematblogg

Det meste av matsvinnet i Norge skyldes at vi handler inn feil, eller altfor mye. Det første man kan gjøre for å unngå dette er å ta en titt i kjøleskapet før man går i butikken. På den måten får man en god oversikt over hva man faktisk har og unngår å kjøpe masse du verken har en plan for, eller trenger.

Denne oversikten kan så brukes som et utgangspunkt til en ukemeny for den kommende uka. Når du setter opp en ukemeny kan det være en god ide å tenke middager i sammenheng. Kan du kjøpe inn noe som kan brukes i middager flere dager? Kan du f.eks. kjøpe en hel kylling som du koker på søndagen, og deretter ende opp med buljong som du kan bruke i en nydelig ramen, og kjøtt som kan brukes i en indisk kyllingrett?

Hvis du venner deg til å tenke på denne måten er sjansen stor for at du ikke ender opp med middagsrester som må kastes.  Det er også lurt å legge opp til en fast restedag i uken. Hos oss pleier det å være enten mandag eller torsdag, eller begge deler.

Men uansett hvor flink man er til å planlegge så blir det veldig ofte litt rester.  Og godt er det, for rester er et perfekt utgangspunkt for masse godt! Her får du noen tips.

BRØDRESTER

Brød er det vi kaster mest her i Norge så her er det mye å hente på å være bevisst. Rester av brød er nemlig et perfekt utgangspunkt for blant annet hjemmelagde krutonger, brødrasp, brødpudding, arme riddere eller bruschetta.

Les mer her.

Brød i skiver

Skjær opp brødet i skiver hvis du skal fryse det. Da kan du bare ta opp det du trenger, og unngår dermed svinn. Foto: Familiematblogg

MELKERESTER

Visste du at det går an å fryse ned melkerester? Eller at melk veldig ofte smaker godt inntil en uke etter utløpsdato? I denne perioden egner melken seg perfekt til alt fra pannekaker til søt bakst.

Les mer her.

Melkerester

Har du melk som er utgått på dato i kjøleskapet? Lag noe skikkelig godt til kveldsmat! Foto: Familiematblogg

GRØNNSAKSRESTER

Både behandlede og rå grønnsaker kan bli til skikkelig digg restemat. Vår favoritt er ovnsbakte rotgrønnsaker som smaker akkurat like godt selv om gulrøttene verken er velformede eller like sprø som de engang var.

Les mer her.

Rester av grønnsaker

Grønnsaksrester er et perfekt utgangspunkt for et godt restemåltid. Foto: Familiematblogg

GRØTRESTER

Er det én ting det nesten alltid blir igjen rester av, så er det havregrøt. Og godt er det. For ferdig kokt havregrøt er perfekt å bruke i alt fra lapper, til brød og cookies!

Les mer her.

Grøtrester

Dekk grøtrestene med plast og sett dem kaldt til de skal brukes. Foto: Familiematblogg

RESTER AV URTER

Ikke la de ferske urtene dine visne på kjøkkenbenken. Lag et godt urtesalt eller finn fram stavmikseren og lag en smakfull urteolje som du enten kan fryse i terninger eller ha på kjøkkenbenken i flere uker.

Les mer her.

Grønne urter

Når man kjøper ferske urter skjer det ofte at man ikke får brukt opp alt. Med små grep kan du ha ferske urter mye lenger enn du tror. Foto: Familiematblogg