Skribent:
Kategori:

Middagstips

Skribent:
Kategori:

Middagstips

Pulled pork med hjemmelaget brioche

Det er en god grunn til at denne retten nærmest ble en ny nasjonalrett da den dukket opp for cirka fem år siden. Det er så godt! 

Pulled Pork
Langtidsstekt svinenakke som er så mørt at du kan bare dra det fra hverandre med to gafler, er grunnen til at denne retten heter nettopp "Pulled pork". Foto: Familiematblogg

«Pulled pork» kommer opprinnelig fra sørstatene i USA, og etter at denne retten kom til Norge har den dukket opp i utallige krydder-varianter og ferdig-varianter på butikken.

Det er en genial rett hvis du har lyst på noe skikkelig godt, og ikke minst hvis du skal invitere venner på middag. Kjøttet man bruker er i utgangspunktet ganske rimelig, og med hjemmelaget kålsalat og brioche, blir det ikke bare et ganske rimelig måltid, det blir garantert skikkelig snadder! 

Ingredienser til Pulled Pork

Svinenakke kan krydres i utallige retninger. Her har vi valgt en klassisk BBQ-variant. Foto: Familiematblogg

Du kan lage «pulled pork» på tre ulike måter; i stekeovn, på grillen eller i en slow cooker. I denne oppskriften lager vi den i stekeovnen. Kjøttet blir gnidd inn med masse gode krydder som får jobbe over natta. Deretter har du kjøttet over i en støpejernsgryte som du setter i ovnen i 4- 5 timer, til kjøttet er så mørt at det detter fra hverandre.

Pulled Pork underveis

Den krydrede svinenakken får godgjøre seg i en støpejernsgryte sammen med løk, hvitløk og eplejuice i 4-5 timer. Foto: Familiematblogg

Når kjøttet er ferdig kan du servere det i hjemmelagde brioche med en nydelig kålsalat slik vi har gjort her, eller enkelt og greit med ris og stekte grønnsaker.

Ferdig Pulled Pork i brioche

Du kan servere “pulled pork” i vanlige hamburgerbrød eller i brioche, som vi har gjort her. Brioche er skikkelig myke og luftige og egner seg veldig godt som hamburgerbrød. Kjøp dem i butikken, eller bak dem selv, med oppskriften du finner her. Foto: Familiematblogg

Tilagningstid

60+

Porsjioner

6-8

Nivå

Enkel

Pulled Pork:

  • 1,5 kg svinenakke
  • 2 ss brunt sukker
  • 2 ss spisskummen
  • 1 ts salt
  • 2 ts fennikkelfrø
  • 2 ts røkt paprikapulver
  • 3 dl eplejuice
  • 1 løk
  • 4 fedd hvitløk

Barbeque-saus:

  • 2 ss honning
  • 4 ss brunt sukker
  • 0,5 dl soyasaus
  • 0,5 dl hermetiske knuste tomater
  • 2 dl ketsjup
  • 1 chili
  • 4 fedd hvitløk
  • 2 tommelfingerstore biter ingefær (skrelt)
  • 2 ss aprikossyltetøy

Kålsalat:

  • 1/4 hodekål
  • 1 løk
  • 1 dl rømme
  • 0,5 dl majones
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 1 ss sukker
  • salt og pepper
  • persille

Brioche:

  • 500 gram hvetemel
  • 25 gram fersk gjær
  • 40 gram sukker
  • 2 ts salt
  • 3 dl lunken melk
  • 1 egg
  • 100 gram temperert smør
  • egg til pensling

Slik gjør du

PULLED PORK:

  1. Bland sammen alle krydderne, med dette skal du “rubbe” kjøttet, det vil si at du gnir kjøttet inn med krydderne. Ha kjøttet i en pose og la det gjerne marinere over natten. La kjøttet bli romtempert før du steker det.
  2. Sett ovnen på 150 grader. 
  3. Ha kjøttet i en jerngryte med lokk eller ildfast form. Hell over eplejuicen, del løken opp grovt og ha det i gryta sammen med hvitløksfeddene. 
  4. Ha på lokket. Om du bruker en ildfast form må du dekke den godt med folie slik at det blir tett. 
  5. La kjøttet få steke i 4-5 timer. Det skal bli så mørt at det faller fra hverandre. 
  6. Når kjøttet er ferdig tar du det over på en skjærefjøl hvor du drar det fra hverandre med to gafler. Du kan godt blande litt barbeque saus inn i kjøttet for et enda saftigere kjøtt, eller om du bare ønsker å toppe med denne. 
  7. Kjøttet er nå klart til servering

BARBEQUE-SAUS:

  1. Kok opp sukker, honning og soyasaus.
  2. Bland med resten av ingrediensene.
  3. Kjøres i en blender eller med en stavmikser.

KÅLSALAT:

  1. Finkutt kålen og løken.
  2. Bland inn resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper

BRIOCHE:

  1. Bland sammen de tørre ingrediensene. Rør inn egget og den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Kjør dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok.
  2. Tilsett det tempererte smøret litt etter litt mens deigen elter. Elt deigen i ca 10 minutter.
  3. La deigen heve på et lunt sted under et kjøkkenhånkle i ca 1 time.
  4. Sett ovnen på 230 grader over- og undervarme.
  5. Ha deigen ut på et melet bakebord, hvor du deler den opp i 12 enheter.
  6. Rull hver del til boller, som du så presser flate. Legg et håndkle over og la de etterheve mens ovnen blir varm.
  7. Pensle med egg eller melk før du steker brioche- brødene i ca 10 minutter.