Skribent:
Kategori:

Middagstips

Skribent:
Kategori:

Middagstips

Plukkfisk

Hvis du har rester av fisk, poteter og litt grønnsaker har du alt du trenger for å lage plukkfisk! En barnevennlig, sunn og ordentlig god restemiddag!

Plukkfisk
All hvit fisk kan brukes når du lager plukkfisk. Det mest vanlige er sei, lyr eller torsk, men klippfisk kan også brukes. Har du noen rester av skalldyr liggende er det også veldig godt å tilsette rett før servering. Foto: Familiematblogg

Plukkfisk er norsk tradisjonsmat og skikkelig god hverdagsmat. Det kan beskrives som fiskevarianten av lapskaus, og er kort fortalt fisk og grønnsaker i en god, hvit saus.

Den enkleste varianten  lager du med fisk, poteter, løk, melk og smør, men denne retten er et perfekt utgangspunkt hvis du vil bruke opp det du har av rester fra både grønnsaker, fisk, bacon, ja til og med pasta. 

Ingredienser plukkfisk

Poteter, gulrøtter, erter og vårløk egner seg godt i Plukkfisk. Du kan også bruke sellerirot, løk, kålrabi eller purre hvis du har det i kjøleskapet. Foto: Familiematblogg

Server plukkfisk med sprøstekt bacon hvis du har det. Har du ikke bacon er det også nydelig å servere med litt smeltet smør, og barna i huset blir nok veldig fornøyd om du tilsetter litt kokt makaroni. I det hele tatt. Bruk denne oppskriften som utgangspunkt og tilsett det du har. Eller det du har lyst på. Godt blir det uansett! 

Tilagningstid

30 - 40

Porsjioner

4-6

Nivå

Enkel

 • 600 gram torskefilet
 • 8-10 små poteter
 • 3 gulrøtter
 • 4 dl frosne erter
 • 1/2 purre eller 2 vårløk
 • 3 ss smør
 • 2 ss hvetemel
 • 5 dl melk
 • salt, pepper, muskat

Slik gjør du

 1. Om du ikke har fiskerester, trekker du fisken i ca 15 minutter i lettsaltet vann. Hvis du bruker rester av kokt eller stekt fisk, kan du vente med å tilsette fisken i den hvite sausen til rett før servering.
 2. Skrell og kutt opp poteter og gulrøtter i små terninger.  Kok opp vann med litt salt i og tilsett først potetene.
 3. Etter ca ti minutter tilsetter du gulrøttene. Mot slutten av koketiden tilsetter du ertene. Potetene trenger ca 20 minutter koketid.
 4. Mens fisken trekker og grønnsakene koker, lager du den hvite sausen:  Smelt smør i en kjele på middels varme. Rør inn mel og spe med melk mens du rører. Etterhvert vil du se at sausen tykner.
 5. La den hvite sausen småkoke i ca fem minutter mens du rører til og fra.
 6. Vend fisk, poteter og grønnsaker inn i den hvite sausen. Varm forsiktig opp til kokepunktet og smak til med salt, pepper og muskat.
 7. Server med flatbrød eller godt brød.