Skribent:
Kategori:

Middagstips

Skribent:
Kategori:

Middagstips

Mamma, jeg vil hjelpe til! Dette kan barn i ulike aldre gjøre på kjøkkenet

Hvis du lar barna være med på matlagingen, lærer de om matvarer og ingredienser, de får øve seg på matematikk og lesing, og de får bruke sansene og føle mestring. Og du får avlasting og selskap på kjøkkenet! Vinn-vinn, altså!

Avhengig av alder, kan barnet utføre ulike oppgaver på kjøkkenet.
Avhengig av alder, kan barnet utføre ulike oppgaver på kjøkkenet. Foto: iStock

Matlaging kan være gøy for barn i alle aldere. Barn som har det gøy på kjøkkenet, kan brått utvikle en livslang kjærlighet for matlaging, noe som igjen kan føre til kjøkkenglede som voksen. Avhengig av alder, kan barnet utføre ulike oppgaver på kjøkkenet. Men barn er forskjellige. Noen hører på de voksne, andre gjør det ikke. Noen er forsiktige, andre stuper inn i nye oppgaver med hodet først. Er barnet i barnehagealder eller tidlig skolealder, er dette et ypperlig tidspunkt for mer læring.

linn anne_nett_GRY

Ernæringsekspert Linn Anne Bjelland Brunborg. Foto: Gry Traaen

Leke og smake

– Jo tidligere, jo bedre, sier Linn Anne Bjelland Brunborg som er leder for ernæring og sunnhet i Orkla Foods Norge. Hennes barn fikk være med opp på kjøkkenbenken da de var små. På den måten kunne hun holde et øye med dem samtidig som at de lærte om matlaging, smaker og råvarer. En ekte vinn vinn-situasjon, altså.

– Jeg anbefaler å introdusere matlaging for barna en dag du har god tid, og gjøre det til noe hyggelig og sosialt. Å være sliten eller sulten er ikke så lurt, så et tips er at alle har noe i magen også når dere starter. La dem leke, smake og bli kjent med maten. Foreldre som sliter med å få barna til å spise, vil oppdage at det er lettere å servere råvarer som de har smakt på, og fått servert, tidligere – og det å smake på mat de har laget selv er også stor stas for de fleste.

Linn Anne Bjelland Brunborg forteller at det å lage mat med barna også handler om oss som foreldre – at vi tillater at en del av læringen skjer på kjøkkenet, og at vi tilrettelegger for barna.

– Mange foreldre tenker at matlaging med barn tar lang tid og at det er mer effektivt å lage maten alene, men barna kan absolutt være til hjelp på kjøkkenet. Hva de kan hjelpe til med, er avhengig av alder og hvor barna er i utviklingen – både motorisk og utviklingsmessig. Gi de minste en visp som de kan røre med i en kjøkkenbolle eller en suppekjele, eller la de stå ved oppvaskbenken og vaske og skylle ingredienser – det er en oppgave like god som noen, sier hun.

Etterhvert kan barna hjelpe til med å måle og helle opp i boller og kjeler, samt å kutte opp grønnsaker og andre ingredienser.

– Gi de litt større barna en god kniv som ligger godt i hånda og som er tilpasset konsistensen og hardheten på det de skal kutte opp. Begynn for eksempel med å kutte bananer eller gulrøtter. På litt hardere råvarer, kan den voksne hjelpe med å lage en god snittflate slik at det blir enklere å kutte opp ingrediensene. Etterhvert som barna blir større, kan de få lage maten selv. La dem for eksempel bestemme hvilke ingredienser de vil bruke og hva de vil lage til neste jule- eller sommeravslutning. Barna blir jo så stolte!

Bjelland Brunborg avslutter med at vi ikke behøver å ha dårlig samvittighet for om vi lager mat med barna fra bunnen eller ei.

– Uansett hva slags mat dere lager, er det en rekke prosesser som må gjøres. Belønningen for at barna får hjelpe til på kjøkkenet, kan være at barna blir mindre skeptiske og kresne – og mer glad i å lage mat!

Barn under 3 år

Det er ikke sikkert de har lært å kle på seg eller gå på do enda, men veldig mange barn vil likevel hjelpe til på kjøkkenet! Det finnes mange oppgaver som selv de yngste barna kan være med på, og så fort du har ryddet vekk skarpe kniver, varme kjeler og løvtynn porselen, er det bare å ønske dem velkommen til kjøkkenet! Men før du slipper dem til – husk håndvask!

 • La de minste barna få vaske grønnsakene, enten med en børste eller bare med hendene. Vann er gøy!
 • De minste kan også sikte mel til deigen eller strø på kaka. Legg et bakepapir eller en fjøl under, så unngår du mye kliss og rot.
 • De minste kan også mose poteter eller grønnsaker med en gaffel eller en potetstamper.
 • En fin måte å sysselsette de minste på er å la dem få vaske opp underveis. Et barn som får leke med vann, er (nesten alltid) et lykkelig barn!

Lettere å spise klimasmart!

Sjekk ut TORO-produktene med Klodemerket, som gjør det lettere å spise klimasmart!

Les mer

Barn mellom 3-5 år

I tillegg til oppgavene ovenfor, har barna mellom 3 og 5 år utviklet en viss grad av «sunt bondevett», altså forstår de at noe kan være varmt eller skarpt, for eksempel. De klarer til en viss grad å følge instrukser og kan lære seg mange nye ferdigheter nå. Håndhygiene er viktig, og etter hvert skal det å vaske hendene på kjøkkenet gjøres helt automatisk.

 • Nå kan du la barna prøve seg med kjøkkenvekten, og du kan også la dem måle opp ris, mel og vann ved bruk av litermål.
 • La dem få prøve å vaske og skrelle poteter, gulrøtter og andre grønnsaker også.
 • Enkel elting av deig kan barna i denne alderen også fikse, men det må nok en voksen til for å fullføre oppgaven.
 • La dem rulle ut rundstykker eller boller. De kan gjerne få prøve seg med kjevle også.
 • De kan skjære opp mykere ingredienser som smør, sopp, frukt eller grønnsaker med kniver som er spesielt beregnet på barn.
 • Du kan også la dem knuse krydder i en morter.
 • La dem hjelpe til med opprydding og oppvask, samt å sette inn i oppvaskmaskinen.

Barn mellom 5-7 år

Fra denne alderen er barna klare for litt mer komplisert matlaging. Det kan være lurt å kjøpe inn et eget utstyrssett til den lille kokken nå, for eksempel kniver tilpasset aldersgruppen. I tillegg til alt det over, er noen av barna nå så store de kan lese og forstå en enkel oppskrift. Og ikke minst, de kan lære å smøre sin egen matpakke!

 • Kutte opp ulike matvarer og klippe urter med redskap tilpasset barn.
 • Smøre smør eller annet mykt pålegg på brødskive.
 • Dekke på og ta ut av bordet.
 • De kan mikse og blande ingredienser til for eksempel salater eller wok.
 • Måling kan være gøy nå. Etterhvert som barna lærer å lese og løse enkle mattestykker, kan måling være gøy for barna, uten for mye voksen innblanding.
 • Det er mange oppskrifter som krever at krydder, smør eller annet blir smurt og gnidd inn, for eksempel kylling. La dem prøve seg på det.
 • De kan fint smøre inn kakeformer eller brett.
 • Skrelling av appelsiner og egg er også fint nå. Bare husk at eggene ikke må være for varme, så hold dem under kaldt vann.
 • Barna kan prøve å lage sin egen matpakke. Med ferdig oppskåret brød, går det lettere å smøre på skiver og legge på pålegg. Dette er en god investering for foreldre som kanskje ikke synes matpakkelaging er meningen med livet!
 • Dekke på bordet med tallerkener, glass og servietter.

Barn over 8 år

I denne alderen har mange barn allerede hatt mat og helse som fag på skolen, og det er mange som lager seg etter-skole-mat. Nå har barna blitt så store at de også kan være med på å planlegge måltidene og handlelisten.

 • Planlegge et familiemåltid
 • Følge en enkel oppskrift, for eksempel på etter-skole-mat som wraps, tomatsuppe, salat og lignende
 • Finne fram ingredienser i skuffer og skap
 • Åpne hermetikkbokser
 • Lage enkel middag til mor og far?

Kilder: BBC og Matprat