Skribent:
Kategori:

Middagstips

Tag:
Skribent:
Kategori:

Middagstips

Tag:

Lammestek med fløtegratinerte poteter

Prøv vår klassiske lammestek med alt det gode tilbehøret.

Lammelaar
Foto: Toro

Tilagningstid

180 - 200

Porsjioner

6

Nivå

Middels

Lammelår:

  • 1 stk lammelår, helst utbeinet
  • 3 stk hvitløksbåter
  • 5 kvaster frisk rosmarin
  • 3 stk småløk

I formen:

  • 4 stk gulrøtter
  • 2 stk løk
  • 6 stk hvitløksbåter
  • 7 dl vann

Fløtegratinerte poteter:

  • 1 kg poteter
  • 3 dl kremfløte
  • 3 dl melk
  • 3 stk hvitløksbåter
  • 1 dl revet gulost

Lammesaus:

  • 1 pose Toro Lammesaus med urter & rødvin
  • 4,5 dl lammekraft
  • 1 dl kremfløte

Grønnsaker:

  • 200 g småløk
  • 6 stk tomater
  • Salt og pepper. Litt smør og en klype sukker til småløken.

Slik gjør du

1. Ta ut lammelåret av kjøleskapet minst 1 time før steking, og gni det inn med salt og pepper. Ben ut steken eller be butikkpersonalet om å gjøre det.

2. Fyll: Finhakk hvitløk, litt rosmarin og småløk. Fordel dette utover i det utbenete lammelåret. Kvern deretter pepper og dryss litt salt over før det hele surres sammen med bomullstråd. Stikk noen rosmarinkvaster innenfor tråden.

3. I formen: Grovhakk løk, gulerøtter og hvitløkbåter. Bruk gjerne frsik rosmarin, om du har noe mer igjen. Hell i vann, og legg lammelåret på toppen. Steketide og temperatur: Stekes ved 225°C i 15 – 20 min, og skru deretter ned til 125°C. Stekes til lammesteken er rosa i midten, ca 65°C. Bruk steketermometer. Ta ut formen og la kjøttet hvile. Sil den gode kraften fra formen.

4. Fløtegratinerte poteter: Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver. Ha dem i en kjele, tilsett 2-3 ts salt og 1/2 ts pepper. Ha i hakkede hvitløkbåter, om du ønsker hvitløk. Hell over kremfløte og melk, slik at det dekker potetene. Kok oppunder omrøring, skru ned og rør av og til. Etter drøye 10 min begynner det hele å tykne. Ha det over i en ildfast form, dryss revet gulost på toppen. Stekes ved 200°C på midterste rille i 20 min eller til osten er gyllen. Potetene kan ev kokes dagen i forveien, fylles i formen og settes kaldt. Dryss ost over og stek som angitt dagen etter. Beregn litt lenger steketid.

5. Lammesaus: Tilsett innholdet fra 1 pose lammesaus i en kjele. Hell kraften fra lammesteken, og kok opp under omrøring som anvist på posen. Rund av med en halv til 1 dl kremfløte. Smak til.

6. Servering : Mens lammesteken hviler, stekes de fløtegratinerte potetene i ovnen. Legg inn tomatene 5 – 10 min, avhengig av størrelsen. Surr småløk i panne med litt sukker, smør og vann. Skjær kjøttet i skiver og server med grønnsaker, saus og fløtegratinerte poteter.

Serveres med:

Nora Tyttebærsyltetøy Hjemmelaget

300 g aspargesbønner

6 tomater

200 g småløk, renset

Om du skal servere lammesausen til lammefilet, lammeskiver og koteletter, og ikke har kraft: fortvil ikke !
Tilbered sausen som angitt på pakken. Den blir ekstra god om du bytter 1 dl vann med rødvin og 2 ss soyasaus. Knus ca 1 ss tørket sopp i hånden og la den koke med hele tiden. Hakk litt frisk rosmarin og timian og rør inn rett før servering.

Oppskriften er hentet fra toro.no.

Følg Plusstid på Facebook for flere oppskrifter.

Lettere å spise klimasmart!

Sjekk ut TORO-produktene med Klodemerket, som gjør det lettere å spise klimasmart!

Les mer