Skribent:
Kategori:

Middagstips

Skribent:
Kategori:

Middagstips

Italiensk bønnesuppe med hvite bønner og parmesan

Inviter gode venner på en stor gryte italiensk bondesuppe!

Italiensk bondesuppe
Italiensk bondesuppe er hyggelig mat å invitere på! Foto: Familiematblogg

Bønnesupper er en stor del av det italienske kjøkkenet. De italienske suppene lages gjerne på billige og mettende ingredienser, og toppes med de grønnsakene man har tilgjengelig. En av våre favoritter er en hvit bønnesuppe fra Toscana som kokes med blant annet grønn eller svart-kål og en parmesanskalk. Dette er enkel og rustikk mat som er rik på både smak og stemning.

INgredienser til bondesuppe

Denne suppa er stappfull av herlige, sunne ingredienser. Foto: Familiematblogg

Bruk gjerne de tørre parmesanrestene du har i kjøleskapet. Når du lar parmesanskalken koke med i suppa gir det masse smak. Du kan også droppe bacon hvis du ønsker å lage den vegetar. Erstatt da kyllingbuljongen med grønnsaksbuljong.  Ettersom denne suppen er kraftbasert er det rett og slett slik at den blir bedre jo bedre kraft du har.

Suppen smaker nydelig med hjemmelaget italiensk gremolata og godt brød. Og husk for all del å dyppe brødet i suppa slik de gjør i Italia!

Bondesuppe servert

Middagen er servert! Foto: Familiematblogg

Tilagningstid

40 - 50

Porsjoner

6-8

Nivå

Enkel

Bønnesuppe:

  • 1 løk
  • 1 fennikel
  • 4 stilker stangselleri
  • 4 hvitløksfedd
  • 200 gram bacon
  • 10 salvieblader
  • 1 liter kyllingkraft
  • 1 liter vann
  • 400 gram småpoteter
  • 1 pakke grønnkål
  • 1 sitron
  • 1 boks hermetiske hvite bønner eller smørbønner
  • 150 gram parmesan
  • salt og pepper
  • persille eller kjørvel

Gremolata:

  • 1 dl brødsmuler, ristet i varm panne
  • 1 god dl hakket persille
  • 3 ss revet parmesan
  • 1 sitron, gjerne økologisk, finrevet skall
  • 1/2 ts havsalt
  • 1/2 ts nykvernet pepper

Slik gjør du

  1. Start med å kutte bacon i tynne strimler.
  2. Ha litt olje eller mør i en stor gryte. Varm opp og fres bacon.
  3. Tilsett salviebladene og rør rundt.
  4. Finhakk løk, hvitløk og fennikel. Kutt stangsellerien i tynne skiver.
  5. Ha grønnsakene over i gryta og stek i ca 5 minutter.
  6. Del potetene i passelige biter og ha over i gryta.
  7. Hell på kyllingkraft og vann og la det koke opp. Skru så ned temperaturen og la gryta stå og småputre i 20-30 minutter.
  8. Riv skallet på sitronen på en fin rasp. Del så sitronen i to og skvis saften over i suppen.
  9. Rasp parmesanen over i suppen og rør godt rundt.
  10. Bruker du hermetiske bønner tilsetter du dem helt til slutt. Vask kålen godt, og riv bladene fra stilken. Kutt bladene i mindre biter og tilsett i suppa helt til slutt. Kålen trenger ikke varmebehandles mer enn et minutt.
  11. Smak til med salt og pepper.
  12. Lag gremolata ved å blande alt sammen i en bolle.
  13. Server varm suppe med gremolata, ekstra parmesan og godt brød.