Kategori:

Middagstips

Tag:
Kategori:

Middagstips

Tag:

Slik får du økt holdbarhet på middagsrestene

Middagsrester er gull verdt, men det kan være vanskelig å vite om maten i kjøleskapet fortsatt er OK etter tre-fire dager. Her er noen gode råd for riktig oppbevaring og maksimal holdbarhet.

middagsrester i plastikkboks
Pakk middagsrestene i lufttette bokser og sett dem på en egen hylle i kjøleskapet. Da holder de seg godt og er enkle å bruke. Foto: iStock

Har kjøleskapet ditt en lei tendens til å fylles opp med middagsrester? Syns du det er vanskelig å avgjøre hvilken holdbarhet de forskjellige restene har, slik at de altfor ofte ender opp i matavfallet? Du er ikke alene: I snitt kaster hver av oss årlig 42 kilo mat som burde ha vært spist.

Så hvordan skal vi få brukt de deilige middagsrestene? Hvordan oppbevarer vi dem best mulig? Matsvinn opptar stadig flere av oss og tall fra Matvett viser at vi er på rett vei: Fra 2010 til 2015 sank matsvinnet i privathusholdningene med ni prosent, men fortsatt blir mengder med fullt brukbar mat kastet, mye av det fordi vi er usikre på oppbevaring og holdbarhet.

Enkle regler for holdbarhet

– Da jeg startet å blogge om restemat for ni år siden, lo de fleste av konseptet. Nå er matsvinn noe ”alle” snakker om – heldigvis!

Louise Brunborg-Næss
Louise Brunborg-Næss driver bloggen restemat.no som har fokus på å utnytte middagsrester. Foto: Privat

Louise Brunborg-Næss står bak bloggen restemat.no, og forteller at hun godt merker holdningsendringen. Selv har hun alltid vært glad i å lage mat med utgangspunkt i det hun allerede har i kjøleskapet, fremfor å fylle på med nye ting fordi det står i en oppskrift.

– Jeg lærte å lage mat av min mormor som var bondekone og gammel husstellærer. Hun var alltid veldig nøye med å ikke å sløse med råvarene – alt skulle brukes.

– Heldigvis er det som oftest lett å merke om maten er dårligLouise Brunborg-Næss

Har du noen enkle tommelfingerregler for holdbarhet på forskjellige typer middagsrester?

– Helt overordnet er det slik at bakterier trives dårligere i mat med mye fett, sukker, salt eller syre. Middagsrester av kjøtt og fisk har dårligere holdbarhet enn en del annen mat. Det samme gjelder eggeretter, men heldigvis er det som oftest lett å merke om maten er dårlig, ganske enkelt ved å bruke sansene: Se på maten, lukt på den og smak på den. Men vær litt forsiktig med kokt ris og pasta. Hvis disse blir stående for lenge i romtemperatur, kan det utvikles noen lumske bakterier som du verken lukter eller smaker og som kan gjøre deg alvorlig syk.

Oppbevar middagsrester riktig

Generelt handler utnyttelse av middagsrester om tre ting: Nedkjøling, innpakning og oppvarming.

– Kjøl ned maten så raskt som mulig og ha den over i tette plastbokser og inn i kjøleskap eller fryser, sier Louise. – Og restemat som har stått mer enn to-tre dager i kjøleskapet sørger jeg alltid for å varme opp skikkelig før den skal spises. Aller helst til kokepunktet og i alle fall til 70 grader.

– Kjøl ned maten så raskt som mulig og ha den over i tette plastbokser og inn i kjøleskap eller fryserLouise Brunborg-Næss

Mange av oss gjenoppdager middagsrester i en boks innerst i kjøleskapet når det er for sent. Slik blir kjøleskapet bare en mellomstasjon mellom middagsbord og søppelbøtte. Så hvordan skal vi sørge for at vi får brukt biffen, fisken og alt det andre vi møysommelig pakker bort etter at middagen er fortært?

Kjøleskap med god oversikt

– Det beste trikset er å sørge for god oversikt i kjøleskapet. Selv om du har et romslig kjøleskap, bør du ta ut ting som ikke trenger å oppbevares kaldt. Ut med for eksempel hermetikk, uåpnede syltetøyglass og olje, rett og slett for å få overblikk. Selv har jeg en egen hylle til restematen i kjøleskapet. Når jeg skal handle, planlegge middag eller lage lunsj en dag jeg har hjemmekontor, sjekker jeg alltid denne hyllen først.

– Selv har jeg en egen hylle til restematen i kjøleskapetLouise Brunborg-Næss

Et annet godt knep kan være å skille restene etter et måltid fra hverandre: Hvis potetene kommer i én boks, sausen i en annen og fisken i en tredje er det lett å anvende maten i forskjellige retter senere i uka. Druknes alt under saus, er det ikke like enkelt.

LES OGSÅ: PERFEKT TURMAT AV TACORESTER

Er det noen middagsrester som er ekstra velkomne hos deg fordi de er spesielt anvendelige?

Jeg koker gjerne litt ekstra poteter for å kunne bruke dem til jevning i sauser og supper. Eller vi har stekte poteter til lunsj eller middag dagen etter. Og så lager jeg ofte en stor porsjon bønnestuing som jeg både bruker til fredagstacoen og serverer som chili-sin-carne med ris til. Eller jeg blander den med egg og potetmel og lager veggis-burgere.

Et kaldt kjøleskap er alfa og omega

Nedkjøling og riktig oppbevaringstemperatur er altså viktige nøkkelord for restematens holdbarhet. Temperaturen i kjøleskapet bør ligge mellom to og fire grader. Ha gjerne et termometer liggende i skapet slik at det er enkelt å ha kontroll.
Eksempelvis kan svinekjøtt som er godt pakket inn og oppbevares kaldt nok, ha en holdbarhet på åtte dager. Slett innpakning og en temperatur på fem grader, reduserer holdbarheten til bare tre dager. På Matvett.no blir vi også påminnet om hva som bør stå hvor i skapet: Husk at det er kaldest nederst og innerst i skapet, så lett bedervelig mat bør oppbevares der. Og tenk på at de største temperatursvingningene oppstår i rommene og hyllene i kjøleskapets dør som stadig svinges ut i rommet.

LES OGSÅ: FÅ ORDEN I KJØLESKAPET

Kjøleskapet er heller ikke stedet for nedkjøling av mat, selv om vi vil at prosessen skal gå så raskt som mulig. En varm kasserolle i et kjøleskap vil få temperaturen i skapet til å stige. Dermed risikerer du at enda mer mat bli skjemt.
Nedkjøling til under 10 grader bør skje i løpet av maks to timer. I den kalde årstida kan vi bruke balkong eller terrasse for å få kjølt ned maten hurtig. Et annet smart triks kan være å sette kjelen eller beholderen i et kaldt vannbad og røre rundt i den av og til. Dropp lokk, det forsinker prosessen. Du kan også dele opp en stor porsjon opp i flere små for hurtigere nedkjøling.

LES OGSÅ: SLIK KASTER DU MINDRE MAT

6 enkle regler for bedre holdbarhet

  1. Sørg for rask nedkjøling av middagsrester før de settes i kjøleskap eller fryser.
  2. Oppbevar restene i tette beholder eller pakk dem godt inn.
  3. Varm opp middagsrester til minst 70 grader før de skal spises.
  4. Ha gjerne en egen hylle/plass til restemat i kjøleskapet.
  5. Sjekk temperaturen i kjøleskapet jevnlig, den skal ikke stige over 4 grader.
  6. Bruk sansene: Hvis maten lukter, smaker og ser OK ut, er den som regel det.

Lettere å spise klimasmart!

Sjekk ut TORO-produktene med Klodemerket, som gjør det lettere å spise klimasmart!

Les mer