Kategori:

Middagstips

Tag:
Kategori:

Middagstips

Tag:

Hjemmelaget harrisa krydder - og to oppskrifter med harissa

Har du hørt om harrisa? Den nordafrikanske krydderblandingen består hovedsakelig av chili og paprika og gir mange spennende muligheter.

Harrisa er en chilipaste som gir deg mange spennende smaker og muligheter

Er det ikke fantastisk å kunne lage en hjemmelaget, smaksrik chilipasta som du kan ha stående i kjøleskapet i månedsvis?
Harissa gir veldig mange muligheter i matlagingen. Du kan bruke harissa i dressinger, i dipper, sauser og mye mer.

Her er oppskrifter på to nydelige retter med krydder-blandingen. Den ene er en harrisa-marinert laks, den andre er en harissa- og yoghurt-dressing til vegetarianske kjøttboller.
Og så får du selvfølgelig oppskrift på hvordan du lager hjemmelaget harissa.

For å gjøre selve harissa krydderet litt mer barnevennlig, har vi tonet ned innholdet av chili og tilsatt litt tørket aprikos. Husk likevel at chili er lunefulle greier, så krydderblandingen er fortsatt litt sterk.

Tid

45 min - 60 min

Porsjoner

1 glass, ca 3 dl

Nivå

Enkel

  • 2 stk avlange røde paprika
  • 2 stk rød chili
  • 2 fedd hvitløk
  • 4 stk tørket aprikos
  • 1/2 ts salt
  • 1 ts cummin
  • 1 ts malt koriander
  • 1 dl olivenolje

Slik gjør du

  1. Forhåndsvarm stekeovnen til 180 grader varmluft.
  2. Legg chili, paprika og hvitløk på et bakepapir i en stekeform.
  3. Bak i 20 minutter, de skal få en litt sort farge.
  4. Med en gang du har tatt formen ut av ovnen må du dekke den til med plastfolie. Siden formen er så varm bare legger du over et «ark» plastfolie som dekker formen. Det vil smelte seg fast.
  5. La dette stå i 20 minutter på en rist, da vil skallet på chilien og paprikaen løsne.
  6. Etter 20 minutter skal du kunne dra av skallet på paprikaen og chilien. Den vil fortsatt være litt varm, så bruk en skje eller gaffel. Fjern skall og frø på chilien og paprikaen. Press hvitløken ut av skallet.
  7. Ha det så i en blender sammen med resten av ingrediensene, miks sammen til en paste.
  8. Oppbevares kjølig. 
Harrisa-ingredienser klare til å mikes sammen

Råmarinert laks med harrisa

Enkelt, fresht og godt. Bedre blir det ikke. Perfekt som middag i farten eller som en god helgelunsj.

Råmarinert laks med harrisa, quinoa og salat

Tid

30 min - 40 min

Porsjoner

4 stk

Nivå

Enkel

  • 300 gr skinn og beinfri laksefilet
  • 2 dl quinoa
  • 2 stk gulrot
  • 1/2 stk brokkoli
  • 1 stk avocado
  • 1/2 stk agurk
  • 2 stk lime
  • 0,5 dl god olivenolje
  • 2 ss harrisa
  • koriander

Slik gjør du

  1. Kok quinoa etter anvisning på pakken.
  2. Skrell gulrot og rasp grovt sammen med brokkolien. Kutt avocado og agurk i jevne små terninger. Smak til med litt limesaft.
  3. Kutt laksen i terning-store biter.
  4. Bland sammen harrisa, olivenolje og saften av 1 lime.
  5. Vend laksen inn i marinaden et par minutter før servering.

Server med quinoa, salaten og litt koriander.

Vegobullar med quinoa og harrisa dressing.

Har du lyst å prøve et kjøttfritt alternativ? Vi anbefaler vegobullar sammen med quinoa, en god salat og en dressing med harrisa og yoghurt. Det er lettvin hverdagsmiddag.

Fremgangsmåten er veldig lik som den for råmarinert laks, så her kan vi nesten si at du får to middager i én.

Harrisa med vegobullar er en spennende og god vegetarrett

Tid

30 min - 40 min

Porsjoner

4 stk

Nivå

Enkel

  • 300 gr Vegobullar
  • 2 dl quinoa
  • 2 stk gulrot
  • 1/2 stk brokkoli
  • 1 stk avocado
  • 1/2 stk agurk
  • 2 stk lime
  • 2 dl yoghurt naturell
  • 2 ss harrisa
  • koriander

Slik gjør du

  1. Kok quinoa etter anvisning på pakken.
  2. Skrell gulrot å rasp grovt sammen med brokkolien. Kutt avocado og agurk i jevne små terninger. Smak til med litt limesaft.
  3. Stek vegobullar i en stekepanne med litt olje til de er gjennomvarm
  4. Bland sammen harrisa, yoghurt og saften av 1/2 stk lime. Smak til med litt salt.

Server med quinoa, salaten og litt koriander.

Vinn en kinoopplevelse for hele familien

Delta her for å vinne 5 billetter som kan brukes på alle kinoer og forestillinger i hele Norge!

Les mer