Pizza i fjæra

Grillet pizza med spekeskinke og squash

pizza på grillen

Er du ved sjøen og har lyst på verdens beste pizza? Gå på skattejakt i vannkanten og finn en flat og fin stein - og vipps så har du den ultimate pizzasteinen!

I sommerferien pleier vi å grille nesten hver dag og i fjor fant vi gull i vannkanten; en flat og passe stor stein som vi brukte til å lage både pizza og brød på grillen resten av ferien.

Vi innbilte oss at steinen som hadde ligget i saltvann i alle disse årene år ga spesielt pizzaen en helt egen smak, så dette anbefales på det varmeste!

Her får du oppskriften på en supergod og enkel pizza med squash, spekeskinke, timian og parmesan.

På bildet har vi brukt rød saus, men den er minst like god med hvit saus, så prøv dere fram. Jeg synes det er både godt og koselig å lage flere ulike pizzaer med forskjellig topping, for da kan vi sitte i timesvis og smake på ulike varianter, drikke noe godt og se på solnedgangen. Bedre blir det ikke.

Grillet pizza med spekeskinke og squash
  • Tid: 90 - 120 min

  • Porsjoner: 4

  • Nivå: Enkel

Ingredienser

Pizzadeig (nok til fire tynne pizzaer)

  • 3 dl lunkent vann
  • 0,5 dl olivenolje
  • 0,5 pakke tørrgjær / evt 0,5 pk fersk
  • 0,5 ss hvitt sukker
  • 500 gram tipo 00mel (evt hvetemel)
  • 0,5 ss salt

Rød pizzasaus

  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 sjalottløk i grove biter
  • 1 fedd hvitløk
  • 0,5 ts sukker
  • nykvernet sort pepper

Hvit saus:

  • 2,5 dl sæterrømme eller creme fraiche
  • 4 fedd hvitløk
  • 3 ss fersk oregano
  • 1 ts salt
  • nykvernet sort pepper

Topping til pizza

  • squash
  • spekeskinke
  • parmesan
  • fersk timian

Slik gjør du

  1. Begynn med pizzadeigen: Bland sammen vann, olivenolje, gjær og sukker. Kjør dette i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 3 minutter. Ha i mel og salt. Elt så deigen videre i ca 15 minutter på lav hastighet. Ha deigen på et godt melet bakebord og la den hvile i 20 min. Del deigen inn i fire. Lag fire boller  som du legger på et oljet bakebrett. La så deigen stå i romtemperatur i 2-3 timer. Når deigen har fått dobbel størrelse kan de oppbevares i kjøleskap frem til bruk.  Deigen kan gjerne lages dagen før for så kaldheves i kjøleskapet natten over. Hvis du vil heve pizzadeigen raskere, kan du doble mengden gjær uten at det er noen krise. Da slipper du unna med å heve en times tid.
  2. Lag deretter hvit eller rød saus, avhengig av hvilken du ønsker. Hvis du lager den rød sausen kjører du alt sammen med en stavmikser. Lager du den hvite – kan denne fort bli litt for flytende hvis du kjører hele i stavmikser – du kan enten kjøre en tredjedel av rømmen med hvitløk krydder og urter i stavmikser før du blander inn resten – eller så kan du finhakke oreganoen, presse hvitløken og blande dette sammen med rømmen eller creme fraichen for hånd.
  3. Fyr opp grillen i god tid før du skal grille pizzaen slik at den får tid til å bli ordentlig varm. Når flammene har gitt seg kan du legge på en rist med en pizzastein oppå, slik at steinen får tid til å bli gjennomvarm.
  4. Kjevl ut en pizzadeig. Jeg pleier å kjevle den ut på et melet underlag på benken før jeg flytter den over på en bakepapirkledd stekeplate. Da pleier jeg å helle litt olivenolje over deigen og trekke den utover slik at den blir så tynn og stor som mulig (uten at den sprekker).
  5. Når du skal grille pizzaen på en stein slik vi har gjort her, kan det være en ide å vente med å ta på fyllet til du har fått deigen over på steinen, det gjør overgangen lettere.  Kutt da opp squash (behold skallet), hakk timian og riv parmesan og legg dette i små boller slik at du har det klart.
  6. Dryss litt mel på pizzasteinen og flytt den ferdig kjevlede deigen over på steinen. Og så kan du legge på et tynt lag med tomatsaus eller hvit saus avhengig av hva du foretrekker. Legg så på et tynt lag med revet parmesan, squash i små biter og revet spekeskinke, før du igjen legger på et tynt lag med parmesan og hakket fersk timian. Ringle over noen dråper med en god olivenolje og legg på et lokk hvis du har det.
  7. Ta deg så et glass med noe godt, nyt kveldssola og grillukten og vent på at pizzaen skal bli ferdig. Det tar ca. 10 min hvis steinen er skikkelig varm idet du begynner.
  • Ferdig i en fei

    Miks til 2 porsjonspizza - hvor du kun tilsetter vann og olje. Melet er av kvalitetstypen tipo 0 som gir helt unike bakeegenskaper. Du får en pizzadeig som er lett å bake ut og som gir er deilig og luftig og sprø pizzabunn.

    pizzabakeriet pizzadeig
  • Perfekt pizzamel

    Et pizzamel av kvalitetstypen Manitoba med utmalingsgrad tipo 0 som gir helt unike bakeegenskaper. Du får en pizzadeig som er lett å bake ut og som gir en deilig luftig og sprø pizzabunn.

    pizzabakeriet pizzamel
  • Dårlig tid?

    Nydelig porsjonspizza med ekte serranoskinke, bakt med Tipo 0 mel av ekstra høy kvalitet som gir en pizzabunn som er luftig og saftig med en sprø skorpe. Serranoskinke kommer i en egen pakke og legges på pizzaen etter steking.

    pizzabakeriet spekeskinke

Om Familiematblogg

Familiematblogg-alle

Plusstid samarbeider med Familiematblogg.

Bloggen drives av Kamilla Krogsveen og Mette Mari S. Østad.

– Etter vi begge fikk barn har vi vært innstilt på at vi skal fortsette å lage god, sunn og variert mat, men vi erfarte ganske raskt at de små ikke alltid synes det vi liker er like godt som oss.

Og i og med at vi begge jobber fulltid som henholdsvis sykepleier (Mette Mari) og manusforfatter (Kamilla) – erfarer vi, som så mange andre småbarnsforeldre, at tiden ofte ikke strekker til. Men god mat – det har vi fortsatt like lyst på!

Til Plusstid velger vi ut den maten som fungerer best hjemme hos oss.

Mette Mari har de to jentene Anna Alba (snart 5) og Hennie (2) sammen med Stein, mens Kamilla har Mattis (snart 5) og tvillinger på vei sammen med Per.

Oppskriften er levert av familiematblogg.no