Skribent:
Kategori:

Middagstips

Tags:
Skribent:
Kategori:

Middagstips

Tags:

Hvordan grille hel kylling og andre grilltips

Her deler kokk og grillentusiast Kenneth Johansen sine beste grilltips. I tillegg får du oppskrift på en morsom og kreativ måte å grille en hel kylling.

kylling på boks oppskrift
Foto: iStock

Forberedelser, forberedelser, forberedelser. Skal du lage et litt avansert grillmåltid, det vil si ikke bare pølser eller burger, så krever det at du har tenkt gjennom tilberedningen, sier Plusstid-ekspert Kenneth Melsom-Johansen, kokk og produktutvikler i Orkla.

OK, så hva er det viktig å huske på før grillingen?

– Kutt opp grønnsaker, lag sauser, dekk bordet og alt annet før du setter i gang med grillingen. Da kan du konsentrere deg om å grille til perfeksjon, enten det er kjøtt, fisk eller fugl du skal grille.

Kenneth Melsom-Johansen
Plusstid-ekspert Kenneth Melsom-Johansen Foto: Gry Traaen

Det finnes visstnok ulike grillmetoder – direkte og indirekte. Hva er forskjellen?

– Med indirekte grilling mener vi å grille på en mer skånsom måte. Da drar man det glødende kullet til hver av sidene av grillen, legger kjøttet på midten og legger på lokk. Da sirkulerer varmen i grillen og man kan steke større kjøttstykker og hel fisk eller fugl. Direkte grilling er den tradisjonelle «norske» måten å steke koteletter, pølser og hamburgere på, med risten over de varme glørne.

Mange har bokstavelig talt brent seg på grilling, og trenger noen gode råd for å få opp grill-selvtilliten. Hvilke råd vil du gi til dem?

– Mitt aller viktigste råd er å lage noen «spesialiteter». Det er aldri lurt å gjøre noe for første gang når man har gjester. Finn din egen måte å gjøre ting på, utvikle din egen grill-stil, så kan du lykkes gang etter gang.

Med hvilken mat eller hvilke råvarer er det lettest å oppnå grillsuksess?

– Om sommeren har vi i Norge god tilgang på herlig sesongvarer. Bruk mye ferske grønnsaker som tilbehør og vær raus med forskjellige sauser, dipper og salater. Personlig er jeg veldig glad i å helgrille kylling og servere med ferskt brød og salat fra min lokale gårdsbutikk!

Hvordan kan vi unngå tørre koteletter og svidde pølser?

– Først og fremst: Husk på å tenne grillen i GOD TID! Mange opplever at grillen først oppnår skikkelig temperatur når måltidet er godt i gang. Med hvite, fine glør kan du steke til perfeksjon! Snu ofte og følg med. Når du griller, må du være like konsentrert som en kirurg!

Mange tenker automatisk på kjøtt, og glemmer at det finnes et hav av annet man kan grille. Har du noen gode tips til grilling av annet enn pølser og burgere?

– Helt klart helstekt fisk eller kylling! Er du så heldig å ha tilgang på ferskvannsørret er det min absolutte favoritt. Fyll med hjemmelaget sitron- og kryddersmør og stek til skinnet er sprøtt og kjøttet saftig. Kan spises med hendene!

Skal man salte og pepre maten før, under eller etter grillingen?

– Når jeg steke kjøtt foretrekker jeg å salte på forhånd og pepre rett før servering. La gjerne kjøttet hvile på benken en halvtime før du griller det, da trekker saltet også noe inn i kjøttet og gir en rikere smak. Men vær forsiktig, vi skal ikke ha for mye salt!

Hvis du skal gi tre skikkelige gode grilltips – hvilke velger du?

*Vær ute i god tid! Fyr opp grillen 30-45 minutter før du skal begynne å grille.

*Lag dine egne spesialiteter!

*Lag heller 1 god ting, enn 4 halvgode. Kvalitet fremfor kvantitet på grillen!

Grille hel kylling: Kylling på boks

kylling på boks oppskrift

Foto: iStock

Foto: iStock

Kylling på boks er Kenneth Johansens grill-favoritt. Det er en praktisk og morsom måte å grille en hel kylling. Og så blir det veldig godt! 


Du trenger:

1 stk rå kylling (ca. 1200 g)
3 ss rub-a-dub (krydderblanding)
1⁄2 l øl (en høy boks med ditt favorittøl)
1⁄2 stk uskrelt løk
3 båt uskrelt hvitløk

Fremgangsmåte:

1. Legg kyllingen i en langpanne. Gni den inn med krydderblandingen – både på utsiden og litt på innsiden).

2. Åpne ølboksen og drikk/tøm ut halvparten av ølet. Ta en skarp kniv og lag et hull i boksen, ca. 2 cm fra toppen. Det er viktig at boksen er uten topp, ettersom en uåpnet boks kan eksplodere. Bruk saks og klipp vekk toppen av boksen.

3. Ha løk, hvitløk og krydderblanding oppi resten av ølet i ølboksen.

4. Træ kyllingen over toppen av ølboksen slik at den «setter» seg godt oppå boksen. Dra bena på kyllingen fremover, slik at den sitter utenpå boksen uten å velte. Sett kyllingen (med boksen) på den kjølige delen av grillen.

5. Ha lokk på grillen, og la kyllingen steke på lav varme ved indirekte grilling i ca. 70-90 minutter. Sjekk at kyllingen er ferdig ved å se om benet er begynt å bli bevegelig. Alternativt: Stikk et hull i låret på kyllingen å se om saften som renner ut, er klar.

– Vær forsiktig når du drar kyllingen av boksen. Boksen og «kraften» er skikkelig varm! La kyllingen hvile i 5 minutter før den skjæres opp, men ikke la den stå for lenge, for da blir den tørr. Server gjerne øldampet kylling med grillede grønnsaker. Til grillkjøtt anbefaler jeg sausen «ekstra krydret Bearnaise».

Kenneths ultimate grill-tips

Hvordan får du fyr i kullgrillen?
Ha på tennvæske, la synke inn i kullet minst 10 minutter. Fyr opp og la stå ca 30 minutter til kullet er rødglødende og hvitt.

Hvor varm skal grillen være før du legger på mat?
Når glørne er hvite og rødglødende er de klare til bruk!

Hvilket utstyr trenger du til grilling?
Grillpinsett, grillpensel og grillspade er absolutt must!

Hva gjør du med flammer under grillingen?
Dersom det oppstår flammer under grilling, skyldes det avrenning av fett fra det du griller. Flytt litt rundt på maten og la eventuelt flammer dø ut.

Hvordan rengjør du grillen?
Dette gjøres med en grillkost rett etter grilling. Det er tilstrekkelig å skrubbe godt av, noe som går som en drøm rett etter bruk.

Har du et innsidertips?
Bruk ved til vanlig grilling. Det gir en kjempegod røksmak og aroma.

Oppskrift: GRILLET LAKS MED TILBEHØR