Kategori:

Middagstips

Kategori:

Middagstips

Flesk og duppe

Denne retten fikk Ingvar Ambjørnsens legendariske karakter "Elling" til å trosse både angst og uro i Elling-filmen fra 2001. Det er ikke rart. For dette er skikkelig godt!

Stekt flesk serveres med kålrotstappe, kokte poteter og en god saus med gressløk. Foto: Familiematblogg

Husmannskosten “flesk og duppe” består rett og slett av stekt salt flesk som serveres i en hvit saus, som fra gammelt av, ble kalt nettopp “duppe”. Hvis man skal lage den helt riktig skal man visstnok koke myse så lenge at det blir til en prim, som man så tilsetter sukker og sper med smør og fløte.  Langt vanligere, og enklere er det å lage en klassisk hvit saus som man tilsetter salt og pepper og   gressløk.

Servert med kokte poteter og en kålrotstappe, blir dette skikkelig snaddermat som både store og små kan like.

Ingredienser til flesk og duppe

Forskjellen mellom flesk og bacon er at bacon er røkt. Skal du være tradisjonstro, bør du velge flesk. Du kan godt bruke bacon i stedet, men velg da bacon skåret i tykkere skiver, eller et helt stykke som du kan skjære selv. Foto: Familiematblogg

Anna steker flesk

De aller fleste barn elsker både hvit saus, stekt bacon og kokte poteter, så her er det store muligheter for fornøyde barn. Foto: Familiematblogg

Tid

25 min - 30 min

Porsjoner

4

Nivå

Easy

  • 800 gram lettsaltet sideflesk uten svor
  • 3 ss smør
  • 3 ss mel
  • 5 dl varm melk
  • salt og pepper
  • 2 ss hakket persille

Kålrotstappe

  • 1 stor kålrot
  • 2 gulrøtter
  • 4 poteter
  • 1 dl matfløte
  • 4 ss smør
  • salt og kvernet pepper

Slik gjør du

FLESK OG DUPPE:

  1. Skjær flesket i skiver.
  2. Smelt smøret i en kjele og rør inn melet. Spe med varm melk samtidig som du visper uten stans for å unngå at sausen klumper seg. La sausen småkoke et par minutter mens du fortsetter å røre. Rør inn hakket persille og smak så til med salt og pepper.
  3. Sett pannen på høy varme og la den bli ordentlig varm før du tilsetter flesket.
  4. Stek så flesket på begge sider og hell fettet fra pannen over i den hvite sausen.

KÅLROTSTAPPE MED GULROT

  1. Skrell kålrot, gulrot og poteter.
  2. Skjær rotgrønnsakene i mindre biter og kok dem i usaltet vann til de er møre.
  3. Hell av kokevannet. Damp vekk noe av fuktigheten og mos grønnsakene.
  4. Tilsett fløte og smør til passe tykk konsistens. Smak til med salt, muskat og nykvernet pepper.

TIL SERVERING:

  1. Server det stekte flesket med kålrotstappe, kokte poteter og den hvite sausen.

Lettere å spise klimasmart!

Sjekk ut TORO-produktene med Klodemerket, som gjør det lettere å spise klimasmart!

Les mer