Skribent:
Kategori:

Middagstips

Skribent:
Kategori:

Middagstips

Ferske reker med hjemmelaget loff og aioli

Sommerens beste og enkleste middag blir enda bedre med hjemmelaget loff og aioli.

Sommerens rekemiddag
Ferske reker med loff og aioli er det ultimate sommermåltidet! Foto: Familiematblogg

Det skal ikke så mye til for å gjøre en enkel rekemiddag enda bedre. Med en god aioli eller majones, godt brød, sitron og friske urter kommer du langt. Men med litt ekstra tid som man ofte har i ferien, synes jeg det er utrolig godt med hjemmelaget tilbehør som nystekt, hjemmelaget loff og aioli. Her får du oppskriften på begge deler, og vi anbefaler deg virkelig å prøve det neste gang dere skal spise reker.

Men er tiden knapp, eller kreftene brukt opp på å nyte solen etter en deilig dag på sjøen, funker det utmerket med kjøpt loff og majones også. Med ferske reker i hovedrollen, blir det uansett – hjemmelaget tilbehør eller ei – sommerens enkleste og kanskje beste middag.

Hjemmelaget aioli

Du trenger kun 5 ingredienser for å lage hjemmelaget aioli. Pass på at alle ingrediensene har samme temperatur når du lager den, da minsker sjansen for at den skiller seg. Foto: Familiematblogg

Loff og aioli

Fersk, hjemmebakt loff og hjemmelaget aioli gjør rekemiddagen enda bedre! Foto: Familiematblogg

Spise reker ute

Ferske reker smaker ekstra godt i vannkanten. Foto: Familiematblogg

Tilagningstid

90 - 120

Porsjioner

4-6

Nivå

Easy

  • 2,5 kg ferske reker (beregn 500 gram pr person)
  • dill
  • smør
  • havsalt og grovkvernet pepper
  • sitron

Loff (2 stk):

  • 7 dl lunken melk (evt vann)
  • 50 gram fersk gjær
  • 6 ss olje
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukker
  • 1 egg
  • 1 kg hvetemel

Aioli:

  • 3 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 eggeplommer
  • 1 ts dijonsennep
  • 2,5 dl nøytral olje, f.eks solsikkeolje
  • 2 ss sitronsaft
  • litt salt
  • kajennepepper etter smak

Slik gjør du

Loff:

  1. Varm opp melken i en liten kjele. La blandingen bli fingervarm, ca 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over litt av deigvæsken og rør slik at gjæren løses opp. Husk at det er bedre at deigen er for kald enn for varm. Gjæren tåler ikke for sterk varme, da vil den dø.
  2. Elt inn sukker, salt, egg, olje og mesteparten av melet enten for hånd eller i kjøkkenmaskin. Ikke ta i alt melet på en gang, elt inn litt etter litt, til du får en deig som er glatt og smidig, men ikke klistrer seg til bakebollen.
  3. Dekk til deigen med et rent kjøkkenhåndkle og sett den til heving på et lunt sted i ca. 40 minutter.
  4. Del deigen i to like store emner. Form avlange brød og legg dem i smurte 2-litersformer. Dekk formene med et kjøkkenhåndkle, og la dem heve til nesten dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
  5. Stekes på 225 grader med over- og undervarme i ca. 30 minutter.
  6. Avkjøl på rist.

Aioli:

  1. Pass på at alle ingrediensene har lik temperatur. Visp alle ingrediensene sammen, med unntak av oljen. Bruk håndkraft eller en kjøkkenmaskin med ballongvisp.
  2. Spe deretter med oljen i en tynn stråle mens du pisker. Hvis den blir for tykk, sper du med litt vann.
  3. Smak til med salt og litt kajennepepper. 

Lettere å spise klimasmart!

Sjekk ut TORO-produktene med Klodemerket, som gjør det lettere å spise klimasmart!

Les mer