Skribent:
Kategori:

Middagstips

Skribent:
Kategori:

Middagstips

Brun saus fra bunnen: Slik gjør du det

Lær å lage brun saus fra bunnen av Tanja Foss, kjent fra bloggen Mat fra bunnen.

kjele med brun saus laget fra bunnen
Brun saus fra bunnen er ikke så vanskelig å lage når du først har lært det. Foto: iStock

Tanja Foss er dama bak den herlige bloggen og Facebookgruppa Mat fra bunnen.
Her hjelper hun alle Plusstids lesere som ønsker å lære å lage brun saus fra bunnen.

Tanjas sauseskole: Slik lager du brun saus

Å lage god hjemmelaget brun saus er en kunst som læres via trening og gode råd. Til de uerfarne som ønsker hjelp, pleier jeg å gi noen generelle råd.

  • Bruk teflonpanne da det gjør det lettere å ikke la den brenne seg, og en tresleiv er best å røre med.
  • Smelt smør og ha i lik mengde mel i en kjele.
  • I starten er det lurt å ha maksimal styrke/middels/litt over middels varme på komfyren.
  • Rør hele tiden og ikke gå fra.
  • Ha kraft eller vann klart ved siden av deg.
  • Når smør- og melblandingen er brunet, dra kjelen av plata.
  • Hell i væsken du skal ha i mens du rører til tykkelsen du ønsker.
  • Det er lett å brenne seg på dampen, så bruk en hanske om du er redd for det.Nå kan du leke med krydder, dijonsennep, soyasaus, brunost, fløte, rømme osv. – alt etter hva du liker og hva du skal ha.
  • Etterhvert lager du mange ulike sauser av dette.
  • Sausen bør småkoke 20-30 minutter for å få bort melsmaken.

Lykke til!

Brun saus steg-for-steg

Alle foto: Tanjas mat

Boktips

Tanjas mat – mat fra bunnen av Tanja Foss 

 
Boken har et utvalg av de bestes oppskriftene fra den populære bloggen og lukkede facebookgruppa Mat fra bunnen, som i skrivende stund har 187 000 medlemmer.
 
I Tanjas mat har Tanja samlet sine mest populære og ettertraktede oppskrifter, og det folk lurer mest på. Boka er delt inn i 10 kategorier, alle med 10 oppskrifter i hver. Med der tilhørende underoppskrifter.
 
Her er alt fra supper, pastaretter, fiskeretter og kjøttretter til fjærkre, tradisjonsmat, salater, internasjonal mat, vilt og søte avslutninger, samt et eget kapittel viet det ekstra populære temaet gjærbakst.
 
Utgitt av Kagge forlag