Skribent:
Kategori:

Middagstips

Tags:
Skribent:
Kategori:

Middagstips

Tags:

3 smakfulle supper til den kalde årstiden

Det er en fantastisk ting med suppe. Jo dårligere vær det er ute, jo bedre smaker den!

Fiskesuppe med krutonger og fiskepudding
Tilsett gjerne fiskepudding i fiskesuppen!

Noe av det beste jeg vet om er å gå skitur i skikkelig ruskevær, for så å komme inn til en betjent hytte der de serverer suppe. Eller å være på tur i marka en kald høstdag og ta fram termosen med rester fra gårsdagen suppemiddag når det er tid for å raste.

Suppe passer til mange ulike anledninger og kan like gjerne serveres til dåp som på en vanlig mandag. Supper kan også lett gjøres mer spennende med tilbehør som friske urter, sprøstekt spekeskinke, ost, chilliolje el.l.  Og ikke glem et skikkelig godt suppebrød som dere kan dyppe i suppa!

Her har du våre suppefavoritter som varmer på kalde dager!

Oppskriftene er levert av familiematblogg.no

Fiskesuppe

En skikkelig god fiskesuppe er avhengig av god fiskekraft. De beste fiskesuppene er basert på kraft av skalldyr, noe som resulterer i en fantastisk suppe som  virkelig smaker både kreps og hummer. Ikke alle har fryseren full av fantastisk fiskekraft.

Ingredienser til fiskesuppe
En god kraft er nødvendig for å få en god fiskesuppe!

For småbarnsfamilier som kanskje har prioriteringene et annet sted, er dette redningen. En skikkelig base til fiskesuppe som hever suppa over den vanlige buljongterningen. Når vi lager fiskesuppe til barna pleier vi å tilsette fiskepudding i suppa. Det er veldig populært og sikrer at de også blir mette på suppe, ikke bare brød.

Fiskesuppe med krutonger og fiskepudding
Tilsett gjerne fiskepudding i fiskesuppen!

LagreLagre

Tilagningstid

25 - 30

Porsjoner

4-6

Nivå

Enkel

  • 250 gram laks i terninger
  • 200 gram fiskepudding
  • 7 dl vann
  • 3 dl creme fraiche
  • 1 Toro fiskesuppebase
  • 1 gulrot
  • 2 vårløk
  • 5 sukkererter
  • sitron
  • persille
  • krutonger til servering

Slik gjør du

  1. Ha basen i en kasserolle. Tilsett vann og creme fraiche. Kok opp under omrøring. La det småkoke i ca 8 minutter.
  2. Kutt opp grønnsaker i tynne strimler.
  3. Del opp fisken og fiskepuddingen i små terninger.
  4. Tilsett grønnsakene i suppen og la det koke videre i ca 2 minutter. Ha til slutt i fisken og fiskepuddingen, og la det trekke noen minutter under lokk.
  5. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Potetsuppe

Når mormor skal ha barnebarna på middag etter barnehagen, får de som regel servert den samme potetsuppa som jeg vokste opp med. Nemlig Mammas potetsuppe. Den er sunn og god med masse grønnsaker og gode pølsebiter. Serveres med godt og ferskt brød til med godt smør.  Til stor glede for alle små.

Potetsuppe med rundstykker
Få varmen med en nydelig potetsuppe med pølser og ferske rundstykker med godt smør
Anna spiser suppe
Det er lite som slår varm suppe på en kald dag!
tre supper
La barna få hjelpe til med å lage suppe. De store barna kan få kutte grønnsaker, mens middagspølsene er fine å dele også for de minste.

LagreLagre

Tilagningstid

30 - 40

Porsjoner

6-8

Nivå

Enkel

  • 12-15 poteter
  • 8 gulrøtter
  • 1/2 sellerirot
  • 1 stor purre
  • 2 grønnsaksbuljongterninger
  • vann
  • 1 pk pølser, enten røkte kjøttpølser el medisterpølser

Slik gjør du

  1. Skrell og skjær gulrøtter og poteter i mellomstore biter. Skrell og skjær sellerirot i små biter og gjør det samme med purren. Ha alt i en stor kasserolle.
  2. Hell over vann til alle grønnsakene er dekket og vel så det. Tilsett buljongterninger og kok opp.
  3. La suppen koke til alle grønnsakene er møre. Det tar ca 15-20 minutter.
  4. Del opp pølsene i biter og ha dem i den varme suppa. Rør om.  La pølsebitene trekke i suppa i 5-10 minutter.
  5. Gi suppa et raskt oppkok rett før dere skal spise, og server med grove rundstykker/grovt brød med godt smør.
Hvis du tenker å bruke suppa to dager på rad sparer du halvparten av pølsene og tilsetter dem dag 2 (evt kjøper to pakker pølser hvis du har noen små i huset som er litt ekstra flinke til å plukke ut pølsebitene før de går løs på selve suppa)

Grønn ertesuppe

En suppe som er utrolig lett å lage og som er like populær blant de små som de store. Server suppen med et godt brød ved siden av, krutonger, noen fiskebiter, stekt bacon, kokt egg, en klatt rømme – eller et urtedryss – en liten dæsj med champagne i suppa gjør den til og med egnet som forrett på nyttårsaften!

Ingredienser Ertesuppe
Billige ingredienser kan bli til…..
Grønn ertesuppe
…en fantastisk grønn ertesuppe som smaker nydelig for både for store og små!

LagreLagre

Tilagningstid

15

Porsjoner

4-6

Nivå

Enkel

  • 400 gram frosne erter
  • 3 ss smør
  • 2 sjalottløk
  • 7 dl kylling eller grønnsaksbuljong
  • 1 dl fløte, creme fraiche eller rømme
  • salt, pepper
  • evt cayennepepper

Slik gjør du

  1. Fres løken i smøret.
  2. Ha i ertene.
  3. Hell over kraften og kok opp. La det småkoke i 3-4 minutter.
  4. Ha i fløten (rømme, creme fraiche)
  5. Kjør suppen i en blender eller bruk en stavmikser slik at du får en jevn og fin suppe.
  6. Smak til med salt og pepper. Eventuelt litt cayennepepper (jeg pleier ofte å tilsette cayennepepper etter jeg har helt opp i suppe til barna).
  7. Server med ønsket tilbehør.
Har du noe gammelt brød liggende? Ikke kast det! Med enkle grep kan gårdsdagens brød bli til sprø krutonger som er det perfekte tilbehøret til suppe!