Skribent:
Kategori:

Middagstips

Tags:
Skribent:
Kategori:

Middagstips

Tags:

3 middager uten kjøtt

Har dere innført kjøttfri mandag som en del av kostholdet og ukesmenyen hjemme hos dere? Hvis ikke, anbefaler vi å gjøre det!

Stekt ris, falafel i lefse og rød linsesuppe
Stekt ris, falafel i lefse og rød linsesuppe er tre kjøttfrie middager som faller i smak både hos store og små!

Det er ikke bare bra for miljøet og helsen med et grønnere kosthold, det har faktisk en aldri så liten effekt på hverdagsstresset også. Å spise noen middager uten kjøtt kan være et godt valg.
Hvis du vet at det er vegetar på mandager, har du straks eliminert en masse valg og det er lettere å finne ut hva dere skal ha til middag. Spesielt hvis man har noen gode, grønne retter på lur.
Her har dere våre tre vegetar-favoritter!

Les mer: VEGETARPIZZA MED SOPP, PARMESAN OG RØDLØK

Hennie prøvesmaker kikerter mens Anna ser på
Hm… Hvordan smaker egentlig rå kikerter? Hennie prøvesmaker.

RØD LINSEGRYTE

Rød linsegryte, eller indisk dal, som det egentlig heter, er en tradisjonell, indisk rett bestående av grønnsaker, linser, vann og urter som kokes sammen i en drøy halvtime.

Den kan serveres med potetstappe eller ris, og kan lett justeres i forhold til kryddermengden. Denne oppskriften stammer fra kokken Renee Fagerhøi og den smaker fantastisk godt.

Rød linsesuppe med ris, rømme og friske urter
Server indisk linsegryte med ris, rømme og godt brød.
Ingredienser til rød linsesuppe
Billige og sunne ingredienser som resulterer i skikkelig snaddermat!

Tilagningstid

40 - 45

Porsjoner

4

Nivå

Enkel

  • 1 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ss rapsolje
  • 1 ts chiliflak
  • 3 ts garam masala
  • 2 ts spisskummen
  • 1 ts gurkemeie
  • 5 dl grønnsakskraft
  • 2 bokser hermetiske tomater
  • 1 boks kokosmelk
  • 4 bokser kokte røde linser
  • 1/2 sitron
  • salt
  • fersk koriander

Slik gjør du

  1. Varm olje i en tykkbunnet kjele. Ha i finhakket løk og hvitløk og la det surre til det blir gyllent. Tilsett alle krydderne og rør dem godt sammen med løken.
  2. Ha i grønnsakskraft, tomater, kokosmelk og linser. La det koke under lokk i ca. 30 minutter. Ta av lokket de siste 5-10 minuttene, slik at suppen tykner. Når linsene er gjennomkokte og myke, er det klart.
  3. Skvis saften av en halv sitron og bland det inn i gryten. Smak til om du eventuelt trenger litt mer salt.
  4. Topp med fersk koriander ved servering. Server med ris, godt brød og rømme.
Hvis det er barn som skal spise denne kan du halvere krydderne og heller tilsette litt sriracha-saus etterpå til de voksne. Denne retten resulterer ofte i at barna spiser ris med gryte og ikke gryte med ris - men det gjør ikke så mye. Bare husk masse rømme!

FALAFEL I LEFSE

Falafel, eller kikertboller, stammer fra Midtøsten og er supre å servere i lefser eller pitabrød sammen med tzatziki, sylta rødløk og salat. De er milde i smaken, så sjansen er stor for at de faller i smak hos barna!

Falafel i lefse med sylta rødløk og rømme
Server falafel med tzatziki og syltet rødløk til de voksne, og oppkuttet agurk og rømme til de små!
Bløtlagte kikerter med lefser, rømme og agurk
Falafel blir best om en bruker kikerter som kun er bløtlagt, ikke kokt. Da er sjansen stor for at deigen holder seg godt sammen under steking!

Tilagningstid

20 - 30

Porsjoner

6-8

Nivå

Enkel

  • 2 bokser kikerter
  • 1 ts spisskummen
  • 1/2 rød chili
  • 2 ss potetmel
  • 1 egg
  • olje
  • salt

Tzatziki

  • 1 agurk
  • 2 1/2 dl gresk yoghurt
  • 2 fedd hvitløk
  • 2-4 ss finhakket dill
  • salt og pepper

Sylta rødløk

  • 0,5 dl eplecidereddik
  • 1 dl sukker
  • 1 dl vann
  • 0,5 rød chili
  • 2 rødløk

Slik gjør du

  1. Hell laken av kikertene, skyll dem i kaldt vann og la vannet renne godt av ertene. Klapp dem gjerne tørre på et kjøkkenklede.
  2. Bland kikerter, krydder, egg, potetmel og salt med en stavmikser. Form små, flate boller på størrelse med en valnøtt, og stek i olje til de er gylne på begge sider.
  3. Lag tzatziki ved å rive agurk og blande med finhakket hvitløk, yoghurt og dill. Smak til med salt og pepper
  4. Lag sylta rødløk ved å la sukker, eddik, vann og chili i en kjele. Kok opp og la det småkoke til alt sukkeret er oppløst. Del opp rødløkene i tynne skiver, før du har disse over på et glass. Hell over eddik-blandingen og sett på lokket. Løken bør trekke minst en time. Den holder seg fint i kjøleskapet en ukes tid.
  5. Varm lefsene / evt pitabrødene forsiktig i ovnen, og server!

STEKT RIS

Stekt ris er ikke bare en ypperlig vegetarrett, det er en perfekt måte å spise opp rester dere har i kjøleskapet. Den kan varieres i det uendelige og er veldig populær hos de små hjemme hos oss. Stekt ris er sunt, går fort å lage og smaker utrolig godt!

Stekt ris med grønnsaker og vegetarkjøtt
Stekt ris kan fint varieres etter hva du har i kjøleskapet, så prøv deg frem og finn din og barnas favoritt!

 

stekt ris med Anamma
Bruk Annama vegofarse hvis du ønsker et vegetarisk alternativ til kjøttdeig i denne retten.

Tilagningstid

15 - 20

Porsjoner

4-6

Nivå

Enkel

  • 3 egg
  • 1 god porsjon kokt ris (gjerne gårsdagens)
  • 1 pk vegofarse
  • 1 ss finhakket chili
  • 3 finhakkede vårløk
  • 200 gram hakkede grønnsaker, som brokkoli, gulrot, paprika eller sukkererter
  • 1 ss sesamolje
  • 2 ss soyasaus
  • 6 ss østersaus
  • 6 ss østersaus
  • solsikkeolje til steking
  • fersk koriander

Slik gjør du

  1. Visp sammen eggene. Ha litt olje i en stekepanne og ha i eggene – stek dem til en lett eggerøre. Ta så eggene ut av stekepannen.
  2. Ha i litt mer olje i stekepannen. Stek så risen til den har blitt gyllen.
  3. Ha i vegofarsen og stek videre til farsen har fått farge.
  4. Ha i chili, sesamolje, grønnsakene og vårløk. Bland inn eggerøra. Hell over østersaus og soya.
  5. Ha til slutt over finhakket koriander og evt finhakkede nøtter.
Hvis du har barn som ikke er så glad i asiatiske maker kan du dele risen i to stekepanner etter at du har stekt den sammen med kjøttet. Hjemme hos oss er barnas favoritt stekt ris med grønnsaker og egg - gjerne med soya saus over, men den tar de på selv etterpå:)