Kategori:

Bakst

Tag:
Kategori:

Bakst

Tag:

Litt sunnere vafler

Vafler er alltid en slager. Men visste du at vafler også kan være sunne? Her er tre alternativer fra Plusstids eksperter.

frokostvaffler
Foto: Toro.no

Har du tenkt over at vafler kan erstatte brødskiven til helgefrokosten, og at de til og med kan være like bra for kroppen som grovt brød?

Linn Anne Bjelland Brunborg
Ernæringsekspert Linn Anne Bjelland Brunborg Foto: Gry Traaen

Her i huset er det alltid ekstra stas med nystekte vafler til kveldsmat etter at alle har kommet hjem fra trening.

Jeg lager en vaffelrøre med sammalt mel og helt uten sukker.

Prøv gjerne selv, og jeg tror nok du kommer til å bli overrasket over hvor gode de er, tipser ernæringsekspert Linn Anne Bjelland Brunborg.

Oppskrift på brødvafler

frokostvaffler

Foto: Mari Svenningsen

Foto: Toro.no

3 dl mel (gjerne 1,5 dl sammalt hvete fin og 1,5 dl siktet rugmel)

1 dl havregryn

2 egg

4 dl melk

2 ss olje

Evt 0,5 ts salt

– Jeg pleier å servere dem med helt vanlig pålegg og deilig tilbehør som spirer, salat og gjerne noen søte og gode tomater. Avslutt gjerne måltidet med et vaffelhjerte med brunost, så får du en liten søt avslutning av måltidet.

Dersom du lager røren på kvelden og heller i en egnet beholder har du klar vaffelrøre i kjøleskapet til frokosten neste dag. Det er mulig du må tilsette litt mer melk, men det ser du litt an.

En liten variasjon av brødvaflene er å tilsette til basilikum og oregano, eller annet krydder du liker, til røren så blir det plutselig pizzavafler.

SE FLERE VAFFELOPPSKRIFTER HER.

Potettapas

potetvaffler med laks og rogn

Foto: Mari Svenningsen

Foto: Mari Svenningsen

Dette er det gøy å overraske med, hjertene smaker virkelig nydelig!

Poteter i vaffelrøren gir nemlig gode og saftige vafler, som metter. Morsomt med noe annet enn brød. Prøv de og med spekemat på. Dette er en stor porsjon, pakk inn og frys noen til senere.

 

Tilagningstid

30

Porsjioner

8 plater

Nivå

Enkel

Vaffelrøre

  • 1 pk. ( 450 g) hjemmelaget potetstappe, se frysedisken eller samme mengde kokte og stappede poteter  
  • 4 dl melk
  • 2 egg
  • 2 dl hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 ts bakepulver
  • 3 ss purre eller vårløk
  • 75 g smør/margarin, smeltet

Topping

  • forskjellige salater
  • 1 beger rømme
  • 200 g røkelaks
  • 2 små glass med rogn, rød og sort
  • rødløk
  • friske urter

Slik gjør du

  1. Tin de frosne potetene i pakken, enten i kjøleskapet natten over eller la de ligge en times tid på kjøkkenbenken.
  2. Bland sammen poteter med alle ingrediensene i vaffelrøren og la den svelle i ca. 30 min.
  3. Stek vaflene som vanlig i et godt varmt jern og avkjøl på rist.

Forslag til hva du kan toppe dem med:

Pynt med salat, grønnsaker og friske urter.

Start med 1 ts rømme på hvert hjerte, røkelaks, spekemat eller likende. Reker og rogn er også smakfullt.

Og som du ser, dette er en stor porsjon, så spar noen plater som du kan spise ved siden av suppe eller salat.

De er supre å fryse, bare pakk dem godt inn. De tiner på null komma null i brødristeren.

Vafler med appelsinjuice

Vafler med jordbaersyktetoey

Foto: Mari Svenningsen

Foto: Mari Svenningsen

– Forandring fryder. Du kan gjerne bytte ut melk med appelsinjuice. Du kan også bytte ut 1 1/2 dl hvetemel med tilsvarende havregryn eller sammalt hvete.

Du kan gjerne bytte ut noe av melken i vaffelrøren med rømme, fløte eller kulturmelk. Gode vafler blir det, garantert! lover Plusstid-ekspert Marit S. Marvik.

Tilagningstid

30

Porsjioner

10-12 plater

Nivå

Enkel

  • 270 g (4 ½ dl) hvetemel
  • 4 dl melk eller appelsinjuice
  • 5 egg
  • 90 g smør, smeltet
  • 90 g (1 dl) sukker
  • 1 ts kardemomme
  • ¾ ts bakepulver

Tilbehør: Rørt syltetøy

Slik gjør du

 

  1. Ha hvetemelet i en arbeidsbolle og spe med 1/3 av melken om gangen.
  2. Tilsett eggene og rør godt. Du kan også kjøre alt i en matprosessor.
  3. La røren hvile 15-20 min.
  4. Nystekte lune vafler smaker deilig med syltetøy og rømme.

Smarte vaffeltriks

Frys de vaflene du har igjen, legg mellomleggpapir mellom og pakk dem inn. Nå er det enkelt og ta ut akkurat ønsket antall hjerter den dagen du vil ha en vaffel eller to.

Frosne vafler kan tas rett i brødristeren, da blir de helt topp. Eller du kan fint legge en frossen vaffel i matboksen, om den håpefulle skal på tur. Da er den tint til den skal nytes senere på dagen.

Har du en liten risengrynsgrøtrest, er den super å tilsette i røren.

Det smaker nydelig å tilsette juice i en vaffelrøre, i stedet for melk. Både appelsinjuice og eplejuice er supert.

Du kan gjerne lage sjokoladevafler av vanlig vaffelrøre. Tilsett 2 ss kakao og rør om. Blir det litt for tykk, drypp i noen dråper væske.

Oppskriftene er hentet fra Toro.