Kos med bål

Ut på tur: Matlaging på bål

gutt i shorts og dame i bikintopp og shorts griller
Foto: iStock

Hva er vel deiligere enn å være ute på tur, tenne et bål og lage litt mat? Her er oppskrift på pinnebrød, bålpannekake og en syndig god dessert. Pluss tips til hva du bør pakke og hvordan du får fart på bålet.

Er det ikke rart hvordan turmat ofte smaker bedre enn alt annet? Frisk luft og aktivitet gjør at alt smaker hakket bedre.

Her får du oppskrifter på klassikere som pinnebrød, pannekaker stekt over bål og sandwich spesial.

Vi skal jo kose oss på tur!

Turmat

Det kan være lurt å tilberede mest mulig av maten før du drar hjemmefra. Kutt opp det som skal deles og pakk det ned i bokser hver for seg. Kan du eventuelt halvsteke noe, så det bare er å varme opp?

Linn Anne Bjelland Brunborg
Linn Anne Bjelland Brunborg, Plusstids ernæringsekspert. Foto: Gry Traaen

– Det kan være lurt å ha noe i magen på vei ut døra. Når alle har litt energi, er det mindre sjanse for konflikter eller styr. Det å begynne turen med et måltid sammen før dere pakker dere ut, er undervurdert, tipser Linn Anne Bjelland Brunborg, Plusstids ernæringsekspert.

Noen ting tar atskillig lenger tid på åpen ild enn på komfyren hjemme, og kan være lurt å sette igang så fort du har fått skikkelig fyr på bålet.

Skal du koke opp vann eller kaffe, heng på kaffekjelen eller vannkjelen med en gang. Skal det spikkes grillspyd? Sett noen igang med dette mens andre tenner bål.

pinnebrød, tollekniv og en kopp
Foto: Mari Svenningsen

 Pinnebrød

En klar bålfavoritt er pinnebrød, med eller uten pølser inni. Det kan lønne seg å vente til de verste flammene har gitt seg og det er godt med glør før du starter med kokkeleringen. Så unngår du å ødelegge maten med røyk og flammer.

Oppskrift på pinnebrød deig

4 dl hvetemel
1⁄2 ts salt
2 ts sukker
2 ts bakepulver
5 ss soyaolje
ca. 11⁄2 dl vann

Slik gjør du:

  1. Bland sammen det tørre.
  2. Tilsett olje og vann og rør sammen til en glatt, ikke for klissete deig.
  3. Ha litt olje rundt deigen og legg den i en brødpose eller isboks (olje for at deigen ikke skal klistre seg til posen).
  4. Spikk pinner og tvinn deigen rundt pinnene.
  5. Stek over glørne. Åpen ild vil gi svartbrent brød. Snu pinnene ofte.
  6. Foliepakket mat som pølsebiter og grønnsaker kan legges rett på bålet, og doble brødblingser med ost og skinke blir herlige varme ostesmørbrød. Til dessert kan du grille frukt og marshmallows på spyd.

Steking: Spikk pinner og tvinn deigen rundt pinnene. Eller stikk en pølse i pinnen og snurr deig rundt. Stek over glørne. Åpen ild vil gi svartbrent brød. Snu pinnene ofte.

Raske pinnebrød

En lettvint løsning er å bruke en pakke Toro Fine Rundstykker til pinnebrøddeig. Tilbered posens innhold slik det står beskrevet, men bruk kaldt vann og dropp å heve den i 10 min. Ha litt olje på hendene når deigen tas fra bakebollen, og legg deigen i en plastpose. La den ligge kaldt til turen starter.  

Pannekaker-paa-baal_
Foto: Matprat

Oppskrift på bålpannekaker

Du trenger:

4 stk egg
3 dl hvetemel eller 50/50 siktet og sammalt hvetemel
1⁄2 ts salt
5 dl melk

Slik gjør du:

  1. Bland mel og salt, og bland inn halvparten av melken til en jevn og tykk røre. Tilsett resten av melken og visp inn eggene.
  2. Lag pannekakerøren hjemme og hell den over på en flaske. Pass på at flasken er tett, og legg den i en plastpose for sikkerhets skyld. Bruk en stekepanne med langt skaft, og husk stekespade eller noe annet til å snu pannekakene med, samt smør til steking.
Foto: Mari Svenningsen

Oppskrift på Sandwich Spesial

Grill marshmallows til de er gylne og legg dem imellom to Mariekjeks.

Sprøtt, varmt og søtt – bare såå godt!

Pakkeliste til turen

Skal du på tur og har planer om å lage mat på bål eller primus, er det en del ting det kan være lurt å pakke i sekken:

  • Kvist, bark eller noen tørre grener – spesielt viktig om vinteren
  • Vedkubber
  • Litt avispapir
  • Opptenningsbriketter – kan gjøre båltenningen atskillig enklere. Det er lov i jukse litt..
  • Fyrstikker – evt også lighter
  • Eventuelt primus/kokeapparat
  • En god kniv
  • Servise: stor kopp, dyp tallerken, kniv, skje og gaffel
  • Kjeler og evt stekepanne til matlagingen
  • Eventuelt stekespade
  • Smør eller olje til steking
  • Rikelig med drikke/vann
  • Hodelykt
  • Sitteunderlag
  • Plastpose til søppel
  • Tørkerull/dorull og evt våtservietter
  • Gnagsårplaster

Opptenningstips til bålet

et tent bål. Du ser hendene til to personer
Foto: Gry Traaen
  • Det er lov til å brenne bål i skogen mellom 15. september og 15. april, men man må alltid vurdere forholdene.
  • Er det veldig tørt eller kraftig vind, forsikre deg om før du tenner opp at du kan klare å slukke bålet forsvarlig.
  • Finn en lun plass hvor det ikke blåser for mye, og pass på at det ikke er vegetasjon eller annet ved bålet som kan ta fyr. Ikke tenn bål rett på fjellet, da kan steinen sprekke.
  • Lag gjerne en ring av steiner og legg noen solide vedkubber nederst.
  • Bygg deretter bålet oppå. Hvis bål i snøen, lag en “seng” av granbar først.
  • Pass på at det kommer luft til.
  • Tenn på helt nederst, med vinden.

Det er viktig at veden er helt tørr, spesielt ved opptenning. Ved som ligger på bakken kan ofte være fuktig, så det kan være lurt å samle opptenningsved fra den nederste delen av stammen på gamle trær eller busker. Gammel furu inneholder kvae og brenner godt.

Til slutt: Husk å samle sammen all søppel og sjekk at bålet er helt slukket og kaldt før du forlater rasteplassen.

God tur!

Kilder: matprat.no, tine.no & Marit Marvik

Kjekt å ha i sekken

  • Boller på tur

    Idun Mors hjemmebakte Gjær for Søte Deiger hever søt hvetebakst 25 % raskere. Visste du at hvis du har i sukker eller sirup i deigen, gir Gjær for Søte deiger det beste bakeresultatet?

    mors hjemmebakte tørrgjær søt
  • Vannblemme?

    Salvequick Aqua Block er et vanntett plaster som fremskynder legningen. Husk å rengjøre såret og skift plaster hver dag.

    Salvequick Aqua Block
  • Kjapp mat

    Rett i koppen er perfekt turmat. Med varmt vann i termosen får du ferdig suppe i en fei.

    rett i koppen blomkål og brokkoli suppe