Kategori:

Matpakke

Tag:
Kategori:

Matpakke

Tag:

Matpakken - slik kan barna lage den selv

Å la barna lage matpakken selv, gir ikke bare mindre stress om morgenen. Det er også bra for barna.

jente med rødt hår og manglende fortann sitter med en matpakke
Det er ekstra stas å spise en matpakke du har laget helt selv! Foto: iStock

Kjenner du stresshormonene boble av hverdagens morgenkav, og et stikk av dårlig samvittighet hver gang du putter de hastig påsmurte matpakkene ned i barnas skolesekker?

Fortvil ikke. Denne artikkelen bringer nemlig tre gode nyheter:

1. Alle fantastiske Instagram-bilder til tross; en god gammeldags matpakke er fremdeles fullgod skolemat. Og det er den som er vanligst.

2. Du kan med god samvittighet la barna lage sine egne matpakker.

3. Et par kjappe, enkle grep er nok hvis du vil gjøre den litt ekstra spennende. Og kanskje kan barna gjøre dem selv.

LES OGSÅ: Lær barna å lage mat.

Matpakken kan være enkel

– På nettet ser matpakker gjerne mye mer fancy ut enn de trenger å være. Det viktige er jo at ungene spiser matpakken sin, og at det er sunn, vanlig mat. Det er ikke viktig at maten ser ut som roser, understreker Britt Malene Kåsin, som er mat- og ernæringsrådgiver i MatPrat og ansvarlig for siden Matstart.no.

– Moralen er: Ikke mist motet. Det må ikke være så vanskelig, sier hun videre.

Med andre ord er det helt fint å sende barna til skolen med en matpakke bestående av brødskiver med pålegg.

La barna lage matpakken selv

Kåsin mener også at barna med fordel kan lage matpakken sin selv. Hvor gamle de må være før de klarer det, varierer. Derfor bør du begynne med å la dem hjelpe til, både med matpakke og i matlagingen for øvrig. På den måten ser du enkelt hva barnet mestrer og hva det ennå ikke får helt til.

– Fra 8–9-årsalderen kan de fleste barn lage matpakken eller være med på veldig mye. Så får dere som foreldre legge forholdene til rette, ved å lære dem opp og å sørge for råvarene, sier hun.

– Å smøre på brødskivene kan være en fin start, sier hun videre.

LES OGSÅ: Sunne snacks barna lett lager selv

Variasjon med enkle grep

Selv om brødskiver altså fungerer utmerket i seg selv, kan det være morsomt å av og til legge en ekstra godbit i matpakken.

Også den kan barna gjerne lage selv, hvis de har lært seg det.

– Det er litt ekstra stas å ta opp matpakken på skolen hvis de har laget maten selv. Og mange forholdsvis enkle retter kan lages ferdig om kvelden, så er alt klart om morgenen, sier Britt Malene Kåsin.

Her finner du oppskrifter på pizzasnurrer. Kåsin nevner wraps, omelett, fylt pitabrød eller pastasalat som andre alternativer for å variere skolematen.

– Pizzasnurrer og matmuffins med grovt mel, grønnsaker og kanskje noen strimler med skinke slår også an. De kan også lages i helgen og fryses ned. Hvis du tar dem opp om morgenen, tiner de før barnet skal spise skolematen, sier hun.

Ellers anbefaler Kåsin å bruke det som er i kjøleskapet, og å lære barna opp til at det går an å bytte ut ingredienser etter hva man føler for og hva som er tilgjengelig.

Barnas favoritt

Stabburet Leverpostei er naturlig rik på jern, og er en av de beste kildene til et godt jerninntak.

Les mer