Skribent:
Kategori:

Bakst

Skribent:
Kategori:

Bakst

Focaccia i langpanne

Focaccia er en sikker vinner hos liten og stor. Jo lengre deigen står, dess bedre blir smaken og konsistensen.

focaccia

Det deilige brødet smaker like godt i parken, som det gjør til middag. Fyll brødet med favorittpålegget deres eller kos dere med det ved siden av måltidet.

Denne oppskriften Plusstid-ekspert Marius Nivas egen.

Tilagningstid

60+

Porsjioner

1 stor Focaccia i langpanne

Nivå

Enkel

  • 1000 g Tipo 0 mel
  • 700 g (ca. 7 dl) Lunkent vann
  • 20 g fersk gjær eller 4 g (1 strøken ts) tørrgjær
  • 12 g (2 ts) Salt
  • 50 ml Olivenolje

Slik gjør du

Dag 1:

  1. Bland vann, gjær og salt og rør om til saltet er løst opp.
  2. Tilsett mel og elt i kjøkkenmaskin med eltekrok i 2 minutter på lav hastighet, og 12 minutter på middels hastighet. Deigen skal nå være glatt og smidig.
  3. Dekk til eltebollen med plastfilm og sett deigen i kjøleskap natten over, jo lengre de står dess bedre blir smaken og konsistensen på focacciaen, det ideelle er å la den stå i 24-48 timer.
  4. Hvis du ikke har tid å vente så lenge så kan du la deigen stå tildekket på benken i et par timer før du baker den ut. Du får fortsatt en god focacciadeig, men du får ikke den ekstra gode smaken eller konsistensen som du får ved å la deigen stå over over natten eller lengre.

Dag 2

  1. Ta ut deigen 1 til 2 timer før den skal bakes ut, slik at den tempereres og blir lettere å jobbe med.
  2. Nå er det tid for å bake ut deigen, du kan bruke enten mel eller olje på benken for å bake ut focacciaen. Ta vare på de fine luftboblene i deigen ved å forme og dra den varsomt med hendene til emnet er like stor som langpannen.
  3. Smør langpannen med halvparten av olivenoljen.
  4. Legg focacciabunnen i den smurte langpannen.
  5. Strø over ønsket topping og press det ned i bunnen.
  6. Sett stekeovnen på over/undervarme og 300°C eller maks temperatur.
  7. La deigen heve til det dobbelte, det tar 1-2 timer.
  8. Hvis du har god tid og har lyst på et brød med enda mer smak og enda større luftbobler, presser du nå ned deigen med fingerspissene slik at deigen ser ujevn ut. Deretter lar du den heve enda en gang til dobbelt størrelse.
  9. Trykk lett med fingerspissene en gang til og tilsett resten av olivenoljen i tynn stråle fordelt på hele focacciaen.
  10. Plasser langpannen i den den forvarmede ovnen og stek på midterste rille i 20-30 minutter eller til den har fått en gyllenbrun overflate (tiden vil variere fra ovn til ovn).
  11. Ta langpannen ut av ovnen, løft focacciaen ut og legg til avkjøling på en rist.

Topping (velg en eller to):

  • 2 spiseskjeer av enten rosmarin (tørket eller hakket fersk) eller fennikelfrø
  • 1 stk skivet løk
  • 20-30 oliven
  • 1 ss saltflak

Marius´6 tips til piknikmat

  1. Fylt focaccia. Bruk halve focacciaen som beskrevet over, del den i to slik at du har topp og bunn hver for seg. Smør bunnen med pesto, legg på skiver av fersk mozzarella, italiensk spekeskinke og ruccola. Legg toppen på og del den opp i åtte like store deler.

2. Vannmelon oppdelt i ønsket form og størrelse.

3. Oliven. Tilsett litt tørket oregano og sitronsaft.

4. Osteterninger. Bruk den osten du måtte ha i kjøleskapet, for eksempel Norvegia, Jarlsberg eller Edamer. Del osten i terninger og bland den med litt olivenolje og litt chiliflak.

5. Marinerte grønnsaker.  Bruk det du har i kjøleskapet, for eksempel broccoli, gulrøtter, rødløk og paprika. Kutt det opp i så små biter som du klarer. Ha på litt olivenolje og sitronsaft (kan erstattes med litt eddik). Smak til med salt og pepper.

6. Iskald drikke.  Fyll en termos med isbiter (ca 1/3 av termosen, fyll opp med appelsinjuice eller en annen juice om du vil det. Er du så heldig å ha lime og mynteblader tilgjengelig, så tilsetter du 1 lime i skiver og 3-4 stilker med mynte oppi. Skru på lokket og rist litt på termosen så alt blander seg.