Kategori:

Middagstips

Kategori:

Middagstips

Ut på tur: Matlaging på bål

Med minusgrader og snø på trærne er det ingen grunn til å sitte inne. Ta med barna på tur, og lag tre-retters middag på bål i trolske omgivelser. Her er oppskrift på pinnebrød, fisk i folie og en syndig god dessert, S´mores. Legg til tips om hva du bør pakke og hvordan du får fart på bålet og turen er i boks.

Rykende varm kakao varmer godt rundt bålet. Foto: Holger Fangel

Er det ikke rart hvordan turmat ofte smaker bedre enn alt annet? Frisk luft og aktivitet gjør at alt smaker hakket bedre. For at turen skal bli en god opplevelse for både små og store, er det viktig med gode forberedelser og planlegging.
Plusstid-ekspert Kenneth Melsom-Johansen forteller at det kan være lurt å forberede mest mulig hjemme, og deretter gjøre siste finish over bålet.

Kenneth Melsom-Johansen
Kenneth Melsom-Johansen, kokk og produktutvikler i Orkla Foods Norge Foto: Gry Traaen

Lager du maten så ferdig som mulig før dere drar av gårde, sørger du for at dere ikke må vente alt for lenge før dere kan spise rundt bålet.

Kenneth forteller at han gjerne forsteker mat som tar lengre tid å tilberede, slik at selve oppvarmingen på bålet går så raskt som mulig. 

– Dette er for å unngå at det tar for lang tid å steke, og at det bare er siste finishen som gjøres over bålet med ungene, sier han.


Han poengterer at det er viktig å huske at mat på bål skal være enkelt og at det gjelder å ha et fornuftig ambisjonsnivå.

Lettere å spise klimasmart!

Sjekk ut TORO-produktene med Klodemerket, som gjør det lettere å spise klimasmart!

Les mer

3 enkle og gode retter å lage på bål

Derfor har vi valgt ut 3 enkle retter som tilsammen utgjør et helt lite måltid: FISK I FOLIE, barnefavoritten PINNEBRØD og verdens enkleste dessert – S´MORES.
Vi garanterer mette mager og blide fjes.

– Det er ikke på båltur med barna du skal nå nye gastronomiske høyder. La alle få en positiv matopplevelse med gode, enkle smaker tilberedt over åpen ild, tipser kokken.

Oppskrift på pinnebrød på bål

pinnebrød på bål
Det gjelder å smøre seg med tålmodighet når dere lager pinnebrød. Foto: Holger Fangel

Oppskrift på fisk i folie

Foto: Holger Fangel

Oppskrift på S´mores på bål

Foto: Holger Fangel

En god start på turen

Med kaldt vær og frosne fingre er det ikke unormalt at barna kan kjenne humøret synke.
Plusstids ernæringsekspert Linn Anne Bjelland Brunborg forteller at sjansen for sutrete barn og konflikter er høyere dersom de er sultne.

Linn Anne Bjelland Brunborg
Ernæringsekspert Linn Anne Bjelland Brunborg. Foto: Gry Traaen

– Det kan være lurt å ha noe i magen på vei ut døra. Når alle har litt energi, er det mindre sjanse for konflikter eller styr. Det å begynne turen med et måltid sammen før dere pakker dere ut, er undervurdert, tipser hun.

Matlaging på bål

Husk at noen ting tar atskillig lenger tid på åpen ild enn på komfyren hjemme, og kan være lurt å sette igang så fort du har fått skikkelig fyr på bålet.

Skal du koke opp vann eller kaffe, heng på kaffekjelen eller vannkjelen med en gang. Skal det spikkes grillspyd? Sett noen igang med dette mens andre tenner bål.

Dere trenger ikke dra langt

For voksne turentusiaster kan tanken på en vellykket tur være fantastiske utsikter og fjelltopper, men ikke glem at nærområdet også kan ha sin sjarm! Skal du ut med barn er det ikke alltid nødvendig å dra på lange fotturer – bruk det som ligger nær hjemmet ditt.

– Nyt naturen du har i nærmiljøet og ikke la alle turer bli slitsomme ekspedisjoner, da er sjansen for gode opplevelser rundt bålet større. Generelt tenker jeg at jo flere barn du har med, jo kortere bør turen være, forteller Linn Anne.

Skulle barnas tålmodighet knipe litt er det også lov å ha noen «bestikkelser» på lur.

– Sørger du for at barne er varme og ikke sultne har du et godt grunnlag for en fin tur. Ikke vær redd for å ha med litt ekstra mat på lur i sekken, en pakke grove kjeks, grovt polarbrød med Nugatti Zero for eksempel er super «turmat», tipser Kenneth.

pinnebrød på bål
Det kan være godt å få en hjelpende hånd av mamma når dere skal steke pinnebrødet. Foto: Holger Fangel

 

Bålmat-tips

Ta med deg disse tipsene for best mulig resultat for matlaging på bål:

  1. Stek maten på glør, og unngå åpen flamme. Da slipper du at maten blir brent.
  2. Sørg for at både voksne og barn har fulle mager når dere drar av sted.
  3. Bruk nærområdet ditt – du trenger ikke gå langt for å lage gode bål-minner!