Kategori:

Middagstips

Kategori:

Middagstips

Hjemmelaget pizza

Marius Niva er vår pizzaekspert. Her er hans ultimate pizzaskole! Hvordan lage pizzadeig, pizzasaus og tipsene som gir pizza av restaurantkvalitet.

pizza med spekeskinke og ruccola
Denne nydelige pizzaen kan du også lage. Pizzakokk Marius Niva viser deg hvordan. Foto: pizzabakeriet.no

Her får du oppskriften på pizzadeigen du ikke trodde du klarte å lage selv, lover Marius.

– Du får den pizzaen som du har drømt om siden du spiste den i Napoli eller i Brooklyn en varm sommerkveld.

Her gjelder det blant annet å ta vare på luftboblene i deigen, så her skal det ikke brukes kjevle til å bake ut pizzabunnen, men hendene.

Fyr løs: Skru opp steketemperaturen så langt det går, gjerne til 300 grader!

Slik lager jeg den aller beste pizzaen

  • Lang hevetid: Dette gir en ekstra smidig pizzadeig med en velutviklet smak. Prøv derfor å lagre pizzadeigen i kjøleskap over natten.
  • Passe topping: Ikke ha på for mye topping på pizzaen; lag heller flere luftige, sprø og gode pizzaer med litt mindre topping.
  • Viktig med høy steketemperatur: Skru opp steketemperaturen så langt det går, gjerne til 300 grader! Legg i en pizzastein eller pizzastål. Da får pizzabunnen varmesjokk når den kommer inn i ovnen slik at luftboblene blåses opp og blir ekstra store.
  • Bruk av fersk mozzarella:  Siden det er mye væske i fersk mozzarella, så er det viktig å ikke dekke for mye av pizzaen med osten, del derfor opp mozzarellaen med fingrene til mindre biter, da unngår du at bitene blir for store og flate, slik at fyllet «koker» under steking.
  • Pizza på grillen: Om du ønsker å steke pizza på grillen er det viktig å huske at temperaturen skal være så høy som mulig, forvarm en pizzasten eller pizzastål oppå risten og stekingen må foregå med lokket nede for å holde på varmen. For å unngå søl kan det være lurt å steke pizzabunnen først og så toppe den før du steker den helt ferdig (forstekingen tar ca. et par minutter).

HJEMMELAGET PIZZABUNN

Til 3 pizzaer trenger du:

450 g Pizzabakeriet Tipo 0 Pizzamel

300 g (3 dl) lunkent vann

10 g fersk gjær eller 2 g (1 strøken ts) tørrgjær

6 g (1 ts) salt

Dag 1

Bland vann, gjær og salt og rør om til saltet er løst opp.

Tilsett mel og elt i kjøkkenmaskin med eltekrok i 2 minutter på lav hastighet, og 12 minutter på middels hastighet. Deigen skal nå være glatt og smidig.

La deigen hvile tildekket i 15 minutter.

Ha deigen på en melet benk og del den i 3 like store emner, à ca. 250 gram.  Trill hvert emne ut til en bolle og legg bollene med god avstand i en oljet form med høye kanter. Dekk til med folie eller lokk.

Sett emnene i kjøleskap natten over, jo lengre de står dess bedre blir smaken og konsistensen på pizzabunnen, det ideelle er å la den stå i 24-48 timer.

Hvis du ikke har tid å vente så lenge så kan du la deigemnene stå tildekket på benken i et par timer før du baker de ut. Du får fortsatt en god pizzadeig, men du får ikke fram den gode smaken eller konsistensen.

Dag 2

Ta dem ut 1 til 2 timer før de skal bakes ut slik at de tempereres og blir lettere å jobbe med.

Sett samtidig stekeovnen på 300°C eller maks temperatur, og sett inn en pizzastein, pizzastål eller et stekebrett til forvarming.

Dryss godt med mel på kjøkkenbenken og legg deigbollene forsiktig ned.

Ta vare på de fine luftboblene i deigen ved å forme og dra den varsomt med hendene til runde, tynne bunner, ca. 25 cm i diameter.

Legg bunnen på en pizzaspade eller lignende (husk å ha litt mel under) og topp pizzaene med ønsket topping.

Plasser pizzaen på den den forvarmede pizzasteinen eller stek pizzaene på midterste rille i 5-8 minutter (vil variere fra ovn til ovn).

Pizzaen er ferdig når osten er smeltet og gylden og gripekanten er luftig og sprø.

Tips: Mens deigen elter eller hever kan du lese mer om hva som er nøkkelen til perfekt pizza på www.pizzabakeriet.no.

SUPERENKEL TOMATSAUS  TIL PIZZA

(Til 5-6 pizzaer)

1boks hermetiske tomater (ca. 400 g)

1-2 hvitløkbåter

1 ts oregano, tørket

Salt og pepper

Fres hvitløk i litt olje, skal ikke bli brun, det tar ca 15 sekunder, tilsett hermetiske tomater og oregano, smak til med salt og pepper. Du kan evt runde av syrligheten med 1 ts sukker om du ønsker det. Klar til bruk!

Oppskrift på 3 nydelige hjemmelagde pizzaer:

Pizza Margherita, Pizza med spekeskinke og Pizza med chorizo

Eller hva med å prøve dessertpizza?

Søt dessertpizza med bringebær eller Nydelig dessertpizza med Nugatti.

Hvorfor bruke Pizzabakeriet Tipo 0 Pizzamel:

pizzabakeriet pizzamel
Spesialmel: Gjør at pizzadeigen blir lett å bake ut og du får en deilig luftig og sprø pizzabunn.

– Pizzabakeriet Pizzamel er et unikt pizzamel, som er perfekt til pizza.

Melet er et Manitoba-mel, en kvalitetsbetegnelse på mel av kornsorter som gir en luftig og sprø bunn.

Melet har utmalingsgrad Tipo 0, noe som vil si at man bruker mer av kornkjernen slik at de gode egenskapene fra kornsortene kommer til sin rett.

Melet er sterkt – noe som gir en strekkbar deig, slik at du får bakt ut en tynn bunn uten at det går hull på deigen.

Styrken gjør også at de store luftboblene man får under steking ikke sprekker så lett, slik at du får en luftig og saftig pizzabunn.

Hilsen Marius

Lettere å spise klimasmart!

Sjekk ut TORO-produktene med Klodemerket, som gjør det lettere å spise klimasmart!

Les mer