Kategori:

Kveldsmat

Kategori:

Kveldsmat

Dette kan du bruke gresskar-innmaten til

Skal du lage gresskarlykt til Halloween? Her får du tips til hva du kan gjøre med gresskarkjøttet du sitter igjen med når du har hult ut gresskaret!

mat med utgangspunkt i gresskar
Gresskar er en takknemlig frukt å lage mat med. Den milde og runde smaken gjør at den egner seg perfekt i alt fra babymat til kaker. Foto: Familiematblogg

Det er ikke veldig lenge siden jeg var alt annet enn fan av Halloween. Jeg så liksom ikke helt sjarmen i at gata og trappeoppgangen ble fylt opp av barn med hver sin plastbøtte som skulle fylles opp med godteri på kortest mulig tid.

Men alt forandret seg da jeg ble tipset om en bonde i nærområdet som dyrker gresskar. Plutselig endret fokus på Halloween seg fra å kun handle om godteri og stygge kostymer, til å bli en veldig hyggelig periode på høsten med uthuling av lykter, høststemning, matlaging og venner på besøk.

Hente gresskar

Å dra til Bonden Thor i Røyken for å hente gresskar er et av årets store høydepunkter! Foto: Familiematblogg

Hvert år reiser vi nå til Bonden Thor i begynnelsen av Oktober.

Der velger barna ut gresskar som skal brukes til både gresskarlykt og Halloween-festen.

Deretter reiser vi hjem og huler ut gresskarene til skumle lykter slik at de er klare til Halloween. Samme dagen passer vi på å invitere noen venner eller naboer på gresskarsuppe slik at innmaten ikke går til spille.

Fikk du lyst til å gjøre det samme? Sjekk nærområdet ditt og se om du finner en Bonde som dyrker gresskar, slik at dere også kan gjøre dette til en hyggelig tradisjon. Det anbefales!

Her får du oppskriften på fem gode retter du kan lage med innmaten fra gresskaret når du og barna skal lage lykt.  Det er nemlig ingen gode grunner til å kaste gresskarkjøttet. Det egner seg perfekt til matlaging, og er et godt alternativ til både potet, spøtpotet og andre rotgrønnsaker.

TIPS:

Bruk en is-skje når du skal få ut innmaten uten å ødelegge gresskaret. Da har du størst mulighet for å bevare gresskaret helt, samtidig som du sørger for å få ut så mye gresskarkjøtt som mulig.

Gresskarlykt til Halloween

En gresskarlykt skaper skikkelig Halloween-stemning! Foto: Familiematblogg

GRESSKARPAI

Denne kjente og klassiske amerikanske paien serveres ofte på både Halloween og Thanksgiving.  Krydder som kanel, ingefær og muskat gjør at den minner litt om våre pepperkaker, og dermed kan skeptiske barn fort få seg en liten overraskelse. Dette er nemlig skikkelig snadder!

Se oppskrift her.

Gresskarpai

Server gresskarpaien lun med litt pisket krem og et lite melisdryss. Foto: Familiematblogg

RISTEDE GRESSKARKJERNER

Ta vare på gresskarkjernene når du bruker gresskar i matlaging. Med litt salt og olje blir de nemlig til nydelig, sprø og sunn snacks, eller perfekt garnityr til både supper og salater.

Se oppskrift her.

Ristede gresskarkjerner

Knasende sprø gresskarkjerner smaker nydelig i supper, salater og som snacks. Foto: Familiematblogg

GRESSKARSUPPE

En nydelig suppe som er så søt og rund i smaken at både store og små kan like den.

Se oppskrift her.

Gresskarsuppe

Gresskarsuppe smaker nydelig med hjemmelagde krutonger og ristede gresskarkjerner. Foto: Familiematblogg

SYLTET GRESSKAR

Når du først har begynt å lage syltet gresskar blir det fort like uunnværlig på middagsbordet som tyttebær er for kjøttkakene.

Se oppskrift her.

Syltet gresskar

Syltet gresskar, eller gresskarpickles, holder seg lenge på glass og passer godt til både ost, kjøtt, fiskesuppe og grillet fisk. Foto: Familiematblogg

BABYMAT MED GRESSKAR

Har du en liten baby hjemme? Visste du at gresskar er noe av det beste du kan bruke når du lager hjemmelaget babymat? Den milde, litt søte smaken er et perfekt utgangspunkt for både grønnsaksmos og suppe.

Se oppskrift her.

Gresskarsuppe til baby

Gresskarmos bestående av blant annet gresskar, potet, løk og ingefær kan fort bli en favoritt hos familiens aller minste! Foto: Familiematblogg