Kategori:

Frokost

Kategori:

Frokost

Maten barna kan lage selv

Omelett eller wraps, pizzasnurrer eller oppkuttede grønnsaker. Det fins flere matretter som barna kan lage selv.

jente viser frem gulrot
Foto: Gry Traaen

Når barna begynner å gå hjem fra skolen på egenhånd, dukker ofte en ny utfordring opp: At barna kommer hjem før de voksne, gjerne sultne.

Da bør dere lære dem å lage enkel mat selv, slik at de har energi nok til lekser eller trening og fritidsaktiviteter senere på ettermiddagen.

– Matlaging er noe barna uansett må lære, og noe de har god nytte av også i resten av livet, understreker Britt Malene Kåsin, som er mat- og ernæringsrådgiver i MatPrat.

Hun forteller at det fins flere enkle matretter som barn kan å lage selv.

LES OGSÅ: LAG GUACAMOLE PÅ 1-2-3

Når skal barna begynne?

Siden unger er forskjellige, er det umulig å sette noen absolutt grense for når de er modne nok til å ta ansvar for etter skolen-maten.

– Det avhenger av hvor selvstendige de er på kjøkkenet, og hva de klarer. Barn mellom 8 og 11 kan være mer på egen hånd på kjøkkenet. I denne alderen har også mange allerede hatt mat og helse på skolen, og hvis de får lov til å prøve seg på egenhånd hjemme kan også interessen for matlaging vokse, sier hun.

– Hvis de ikke har lagd så mye mat selv før, bør dere begynne med å lage mat sammen med dem. Sett dem i gang og følg med på dem, eller få dem til å hjelpe dere. Da ser dere hva de mestrer og hva de kan få lov til. Kan de få lov til å bruke stekepannen og skjæreknivene? sier hun.

Les også: LAG MED: BARNTZATZIKI OG PESTO

Matlaging er moro

Hun anbefaler at dere begynner med enkle retter som barna selv liker. Det viktigste er tross alt at maten blir spist og at de får i seg noe næringsrikt. Dere bør likevel ikke være redde for å eksperimentere litt.

Mange barn syns nemlig det er mer stas å smake på mat som de har lagd selv. Derfor kan matlaging være en fin måte å få dem til å smake på forskjellige ting.

Les også: VAFLER MED VRI

Omelett etter skolen

Et eksempel på en fin etter-skolen-rett er omelett – såfremt de er så modne at de får lov til å bruke stekepannen.

– Det er en fin startrett som mange barn liker. Den gir god mestringsfølelse. De har lagd noe skikkelig, og som er noe sunt å få i seg. Omelett krever også at de må lære seg flere teknikker. De må lære å knekke egg, å vispe, og å steke. I tillegg åpner den for å variere med ulike råvarer, sier Kåsin.

Eller wraps og smoothie

Andre gode matretter som barna kan klare, er wraps og smoothie. Begge deler kan være både sunt og godt, samtidig som de åpner for å prøve ut nye ingredienser.

– Dere foreldre må selvfølgelig ordne med råvarer, men wraps kan fylles med mye forskjellig, som middagsrester, skinke, ost og paprika. De er også veldig populære blant barn, sier hun.

– Det fins også flere andre matretter som egner seg. Dere kan lære barna hvordan de kutter frukt og grønnsaker. Og enten dere lager dem sammen om kvelden eller i helgen, eller de lager dem selv, kan dere ha pizzasnurrer eller horn i fryseren. Det er mat som er lett å ta opp og varme opp selv, sier Kåsin.

Les også: TOMATSUPPE PÅ 1-2-3

Les også: POTETMOS PÅ 1-2-3

Følg Plusstid på Facebook for flere tips.

Barnas favoritt

Stabburet Leverpostei er naturlig rik på jern, og er en av de beste kildene til et godt jerninntak.

Les mer