Skribent:
Kategori:

Middagstips

Tag:
Skribent:
Kategori:

Middagstips

Tag:

Mat for spedbarn: Lag den selv

På tide å introdusere babyen for vanlig mat? Her er inspirasjon til hva du kan lage selv, og tips til det aller første måltidet.

LIten gutt sitter i barnestol, har på seg smekke, har griset til hele seg.
Det kan bli litt gris når babyer spiser selv. Men du verden, så stas! Foto: <a href="https://www.flickr.com/photos/pgautier/223856118">Phyllis Buchanan</a>

Det finnes ingen fasit på når barnet skal introduseres for matvarer, da det er veldig individuelt. Barn utvikler seg i forskjellig tempo; noen vil ha mat når de er fire måneder, andre når de er syv måneder. Begge deler er like normalt.

Babyer fra seks måneder og oppover kan få små smaksprøver av vanlig mat.

Les også: HJEMMELAGET BABYGRØT: HIRSEGRØT MED PÆREMOS

Ta utgangspunkt i hva dere skal ha til middag

Det enkleste er å ta av til barnet fra familiens middag før den saltes. Kokte poteter og grønnsaker moses med gaffel og spes ut med litt morsmelk eller morsmelkerstatning; etter hvert kokevann eller mild saus. Litt fett kan gjerne også tilsettes. Bruk for eksempel en liten teskje myk margarin eller olje til en middagsporsjon.

Bland gjerne i kokt kjøtt, kylling, fisk, bønner eller linser. Alle ingredienser bør kuttes fint opp eller kjøres i food processor. Du kan også koke kvernet kjøtt og blande i. Hvis du tilsetter morsmelk, vil fordøyelsesenzymer i morsmelken gjøre mosen tynn. Tilsett derfor morsmelk like før servering.

Grunnoppskrift på middagsmat til baby

  • 1/3 kokte grønnsaker
  • 1/3 kokte poteter, ris eller pasta
  • 1/3 kokt kjøtt/kylling/fisk
  • 1 ts olje eller myk margarin

Ta gjerne utgangspunkt i maten du skal lage til resten av familien når du velger ingredienser. Ta av saus til minstemann før du salter den, eller bruk kokekraft med lite salt. Mos maten til passe konsistens.

Les også: 3 SØTE IDEER TIL DÅPSKAKE

Fordeler ved å lage barnemat selv

  • Du kan unngå salt og sukker.
  • Du kan gi en matvare om gangen og servere ingrediensene hver for seg, i stedet for blandet sammen i en mos. På den måten vil barnet venne seg til ulike smaker.
  • Hjemmelaget mat er ofte rimeligere enn ferdigkjøpt Ved å lage mange middagsporsjoner og fryse dem, kan du spare mye tid.
  • Du kan ofte bruke ingrediensene resten av familien skal ha.
  • Barnet vennes raskere til familiens mat.
  • Maten kan få den konsistensen du ønsker, fra puré til grovmost og finkuttet mat.

Hvor små skal bitene være?

Middagsmaten bør være finmoset i starten, men etter hvert som barnet lærer å tygge, kan konsistensen bli grovere og bitene bli større. Når barnet kan sitte inntil bordet i barnestol, bør det få trene på å spise selv. Server gjerne finrevet råkost av for eksempel gulrot og kålrot rett på en ren spiseplate på bordet og la barnet få lov til å putte i munnen selv.

Du kan fryse ned kokt kjøtt eller fisk for seg, eller du kan blande kjøtt eller fisk med grønnsaker og poteter før nedfrysing.

Når du lager en større porsjon, så husk at finmoset mat er svært lite holdbar i fersk tilstand. Avkjøl og dypfrys den derfor raskt.

Disse matvarene kan du starte med:

  • Banan
  • Avokado
  • Søtpotet/potet
  • Gresskar
  • Pære

Unngå

  • Salt
  • Sukker
  • Nitritt (konserveringsstoff)
  • Honning
  • Kumelk

Gi daglig tilskudd av vitamin D fra fire ukers alder ved å gi tran, eventuelt vitamin D-dråper.

Tre enkle oppskrifter på babymat

Søtpotetmos

Fra fire måneder. Porsjoner: 10 Tilberedningstid: 15 minutter

Ingredienser:

  • Tre skrelte søtpoteter
  • Vann

Fremgangsmåte:

Damp søtpotetene, slik at du unngår å miste vitaminene i kokevannet. Når den er myk, bruke du en stavmikser til det blir en glatt masse. Tilsett litt av dampevannet for å få riktig konsistens (glatt og litt flytende). Frys gjerne ned i mindre bokser.

Barnets første ordentlige måltid kan gjerne starte med søtpotet. Søtpotet er godt likt av mange små, da den er like søt som morsmelk. Den har også et høyt fiberinnhold, som fungerer bra mot forstoppelse.

Avokadomos

Fra 5-6 måneder. Tilberedningstid: 5-10 minutter.

Ingredienser:

  • 1 avokado
  • Morsmelk/morsmelkerstatning
  • Banan om ønskelig

Fremgangsmåte: 

Del avokadoen i to, og fjern steinen. Mos den med gaffel og tilsett morsmelk/morsmelkerstatning. Hvis det ikke faller i smak, kan du blande inn litt most banan. Ta i litt vann hvis du ønsker en mer flytende konsistens.

Avokado er bra å spise for de minste på kvelden, da de sover bedre. Den metter godt, er rik på fett, mineraler og næringsstoffer.

Spaghetti bolognese

Fra åtte måneder. Porsjoner: 4 Tilberedningstid: 25 minutter

Ingredienser:

  • 1 ts rapsolje
  • 1 ss kjøttdeig
  • 1 ts finhakket løk
  • 2 ts tomatpuré
  • 2–4 dl vann
  • 20–30 gram spaghetti
  • Oregano og/eller basilikum

Fremgangsmåte:

Surr løk i olje til den blir blank, og brun kjøttet sammen med løken. Tilsett tomatpuré, rør rundt og la den putre et lite minutt. Tilsett 3 dl vann. Knekk spaghettien i små biter og putt det i tomatsausen. Spaghettien skal kokes til den blir veldig myk. Ha i mer vann etter ønske. Mot slutten kan du ha oppi litt oregano og/eller basilikum, frisk eller tørket.

Spaghetti bolognese bør ikke være det første du gir ditt barn, da tomat er syrlig og kan være litt tøff for magen. Det er allikevel en god kilde til C- og A-vitaminer, samt antioksidanter.

Les også: TRENE HJEMME MED BABY

Tegn på at barnet kan være klar for vanlig mat:

* De slutter å skyve mat ut av munnen med tunga. Alle babyer har denne refleksen, men den må bort for at de skal kunne svelge maten. Hvis du prøver å mate minsten med en skje, men han skyver den direkte ut igjen, er han ikke klar.

* De viser når de er mette.

* Mer enn dobling av fødselsvekt. De aller første måltidene med fast føde bør tilsettes morsmelk/morsmelkerstatning for å venne barnet til nye smaker på en myk og god måte. Husk at morsmelk ikke skal koke, så hvis du tilsetter det må du gjøre det etter at du har tilberedt selve maten.

Det aller første måltidet

Når du skal prøve å gi barnet det aller første måltidet, bør du først gi en liten mengde.

Én teskje med grønnsaksmos eller grøt er passe.

Gi maten i små doser og se an hvordan barnet responderer. Øk til to teskjeer neste dag, deretter tre, og så videre. Du vil se på barnet når det har fått nok.

Helt i starten kan du gi ett måltid med fast føde per dag, og amme resten av døgnet slik som før. De neste ukene ser du an hvordan barnets behov utvikler seg, før du øker til to og tre måltider per dag.

Når barnet etter hvert spiser flere måltider om dagen med fast føde, må du huske å variere ingrediensene i maten for å dekke behovet for de ulike næringsstoffene.

Kilder: 

Bare Barnemat av Christine Henriksen, Janne Anita Kvammen og Rut Anne Thomassen, utgitt på J.M.Stenersens forlag, matportalen.no og helsenorge.no

Lettere å spise klimasmart!

Sjekk ut TORO-produktene med Klodemerket, som gjør det lettere å spise klimasmart!

Les mer