Drikke

Hjemmelaget saft

Foto: Anders Martinsen/Opplysningskontoret for frukt og grønt

Safting er blitt trendy igjen, skal vi dømme etter salget av saftkokere, silposer og saftflasker de siste årene. Her viser vi deg hvordan du gjør det selv.

Hjemmelaget saft er billig og godt, og du bestemmer selv hvor mye sukker du vil tilsette.

Hvor søt saften blir avhenger mye av type bær du bruker.

Ved å blande flere typer bær kan vi få mange spennende smaker.  De frukt- og bærslag det er mest vanlig å lage saft av, er bringebær, rips, solbær, tyttebær, stikkelsbær og rabarbra. Frukt og bær kan saftes hver for seg eller blandes to eller flere slag. Husk at bær til saft bør være fullmodne. Da gir de mer saftutbytte, og saften får finere smak og aroma.

Det finnes flere måter å lage saft på, og et rikholdig utvalg av utstyr i butikkene. Men en saftkoker eller pressklede er det viktigste.

Saftkoker over damp

Dampsafting er den enkleste og mest brukte saftemetoden, men er mest egnet for små porsjoner (3-5 kg bær/ frukt om gangen).

Fordelen er den gir ferdig silt saft som kan fylles over på rengjorte flasker med en gang.

Slik gjør du:
Fyll opp vannkjelen med vann til ca. 3 cm fra kanten.

Sett beholderen over og sett klypen på gummislangen.

Fyll bær/frukt over i beholderen lagvis med sukker. Med sukker får vi mer saft ut av bærene og noen synes saften blir bedre. Generelt anbefalt sukkermengde til safting er 100-150 g sukker pr. kg bær.

Legg lokket tett på, og la vannet småkoke. Bærene skal dampes til de har saftet seg godt og skiftet farge.

For å få en fyldig saft, beregnes ca. 1,5 times dampetid, jo lenger jo mer saft.

Saften kan tappes ut gjennom gummislangen og fylles over på flasker med en gang den er ferdig. Alt må være rent og varmt.

Med saftkoker får du klar og fin saft, men det kan bli litt ujevn kvalitet på saften hvis man starter tappingen før all saften er ute av bærene.

Vanlig koking

Beregnet vannmengde pr. kg bær:
Bringebær og blåbær: Ca. 1 dl
Rips, tyttebær og kirsebær: Ca. 3 dl
Solbær: Ca. 4-5 dl

Slik gjør du:

Vei bærene opp i syltekjelen, mål opp vann, og la alt koke langsomt opp og trekke videre med tett lokk til bærene har saftet seg, falt sammen og skiftet farge.

Frys dem først
Det kan være en fordel at bærene får en tur i fryseren før safting, for under tining vil en del av celleveggene ødelegges slik at saften lettere kommer ut av bærene. Enkelte bærslag som f.eks rogn, vil bli mindre bitre etter en tur i fryseren.

Saften må få renne godt av, som regel er det tilstrekkelig å la bærene henge til avrenning en times tid.

Saften må kokes opp før den fylles på flasker. Det er en fordel å tilsette sukker, da bevarer saften både fargen og aromaen bedre.

Skal vi lage søt saft, beregner vi fra 200 – 400g sukker til 1 liter saft.

Hvor mye sukker vi skal bruke, avhenger av bærslag, smak, oppbevaringsmuligheter og hvor effektivt påfylling av flaskene skjer.

Saften kan bli uklar hvis du vrir pressekledet for hardt, men vrir du for lite vil det bli dårlig saftutbytte.

Bær i en hvit kurv.
Foto: Mari Svenningsen

Rå saft

Rå saft krever mer sukker og førsteklasses oppbevaringsrom, siden den er lite holdbar.

Det beste er å fryse rå saft, og da i mindre porsjoner.

Bærene må være modne, feilfrie, nyplukkede og tørre.

De mest egnede bærsortene er bringebær, rips, blåbær, moreller og tyttebær.

Du trenger:
1 kg bær
ca. 20 g vinsyre
8 dl vann
Til 1 liter saft beregnes 3/4-1 kg sukker.

Slik gjør du:

Kok opp vannet og la det bli kaldt.

Skyll, rens og vei bærene.

Mos bærene med en treklubbe i et rommelig kar eller mal dem på fruktkvern.

Ha bærmassen i en stor krukke, hell på vannet og tilsett sitron- eller vinsyre.

Rør godt om. Dekk til krukken og la den stå kaldt ett døgn. Rør i blandingen av og til.

Hell massen i sileklede og la saften renne gjennom.

Mål saften, ha i sukkeret og rør til det er oppløst.

Ta bort skummet, hvis der er noe, og fyll saften på kalde flasker.

Kilder: frukt.no

Har du lyst på flere slike saker? Følg oss på Facebook

  • Nybakte rundstykker

    Nydelig sammen med saft: Toro Fine Rundstykker er luftige, saftige rundstykker som er raske og lette å lage. Du tilsetter kun vann og olje, gjær følger med i pakken.

    fine rundstykker bakemiks
  • Klissete hender?

    Olive Care fra Naturelle er beriket med 100 % ren olivenolje. Den er pleiende og mild mot huden og gir rene hender med en herlig friskt duft av hvit te.

    Naturelle Olive Care Håndsåpe 280 ml