Kategori:

Drikke

Kategori:

Drikke

Hjemmelaget nøttemelk: Deilig, kremet cashewmelk

Hjemmelaget nøttemelk er kremet og forfriskende på én gang – en skikkelig kosedrikk!

nottemelk-mylk-cashewnotter-plantemelk-vegansk-diy
Deilig, vegansk og dagsfersk plantemelk!

Det er vel overflødig å si at nøttemelk kan lages med alle typer nøtter, så bare begynn moroa med å finne din favoritt. Både cashewmelk og hasselnøttmelk smaker deilig. Derimot kan valnøtter gi en litt bitter bismak.

Cashewmelk er kremet og forfriskende på én gang – en skikkelig kosedrikk. Og jeg håper du tror på at det er enda enklere enn å lage mandelmelk!

Cashewmelk – eller mylk, om du vil– trenger nemlig ikke å siles i nøttemelkspose. Ikke at det er så mye jobb å gjøre det så lenge du har en slik pose (kan kjøpes hos flere helsekostbutikker og Sanabona.no), men det beste er at alt av næringsstoffer og fiber bevares siden du ikke fjerner noe. Cashewnøtter er nemlig fulle av magnesium, fosfor, jern, kalium og sink, og mesteparten av fettet er umettet. Alt godt, med andre ord.

Cashewnøtter er fulle av magnesium, fosfor, jern, kalium og sink, og mesteparten av fettet er umettet.

Det blir heller ikke noe biprodukt som du må styre med å bruke til noe, eventuelt ha dårlig samvittighet for å kaste. Skjønt det er mye godt du kan lage med mandelmassen som blir igjen, skulle du foretrekke mandelmelk!

cashewnotter-blotlegging-norgesglass-nottemelk-mylk

Bløtlegg gjerne nøttene i et glass med lokk for å unngå søl i kjøleskapet. Foto: Anja Stang

Bløtlegging før blender

Bløtlegging av nøttene gjør det lettere å fordøye dem og næringsstoffene blir lettere tilgjengelige. Mens mandler liker minst 24 timer i vann i kjøleskapet, klarer cashewnøtter seg med så lite som fire timer. Men la dem gjerne ligge over natten når du kan.

Dette trenger du til en raus liter leskende cashewmylk:

  • 150 g cashewnøtter, bløtlagt og skylt
  • 1 l friskt vann
  • 1-2 ss lønnesirup
  • 1 ts økologisk vaniljesukker
  • 1/2 ts Himalayasalt
  • Litt kanel etter ønske

Hell av bløtleggingsvannet og skyll nøttene. Hell alt bortsett fra halvparten av det friske vannet i en god blender. Kjør massen i 2-5 minutter. Når nøttene er helt blandet med vannet tilsetter du resten.

Hell nøttemelken i en ren flaske med tett kork og sett kaldt umiddelbart. Den holder seg i fire-fem dager i kjøleskap, skjønt den er trolig drukket opp lenge før det.