Skribent:
Kategori:

Dessert

Tag:
Skribent:
Kategori:

Dessert

Tag:

Barnebursdag for alle

Hva serverer du i barnebursdag hvis det kommer en vegetarianer eller én eller flere barn med matallergi? Her har du noen forslag!

Barnebursdag for alle
Planlegg menyen til barnebursdagen, slik at både vegetarianeren og mat-allergikeren kan spise godt!

Det er ikke noe gøy å være i barnebursdag og ikke kunne spise verken middagen eller kakene etterpå. Og det er dessverre tilfellet for ganske mange barn.

123bursdag_annonse

123Bursdag hjelper deg med alt til barnebursdagen.
Ferdige pakkeløsninger for temabursdager med pynt, kakemiks, snacks og godteri.
Alt levert rett hjem.

Rabattkode PLUSSTID-20

Gå til nettbutikk her

Ikke Plusstid-medlem? Meld deg inn nå

I en skoleklasse er det nesten alltid en som er allergisk for egg, en som ikke tåler melk, en som er vegetarianer og flere med glutenallergi.
Det kan føles litt overveldende for den som arrangerer bursdag å skulle lage en rett til hver, men det trenger du heller ikke. Med litt planlegging kan du velge en meny som sikrer at alle går mette og fornøyde hjem fra bursdagen.
Her er våre forslag som sørger for at alle får en fin bursdag! Ikke bare bursdagsbarnet!

Barnebursdag: Den komplette guiden til en bra feiring

'

MATRETTER

Club Sandwich, Taco og Pølsehorn er retter som alle kan varieres slik at de med enkle grep kan tilpasses vegetarianeren eller mat-allergikeren.

PØLSEHORN

Pølsehorn eller “Pigs in a blanket” som det også kalles, er en stor hit i barnebursdag. Det er enkelt å lage og lett å servere. Du trenger verken å sette fram lomper eller ketchup og sennep, for alt er bakt inn i pølsehornet. Lag litt ulike varianter slik at barna kan velge selv hva de liker.

Kommer det noen som har glutenallergi kan du kjøpe ferdig glutenfri pizzadeig som du bruker til å snurre rundt noen av pølsene.  Lag også noen varianter der du bruker anamna pølser, slik at vegetarianeren også kan spise dette.

'

Tilagningstid

80 - 90

Porsjioner

ca 20 pølsehorn

Nivå

Easy

  • 1 pk kjøttpølser (hvis du velger tykke pølser kan du dele dem i fire)
  • 25 gram gjær
  • 3,5 dl lunkent vann
  • 500 gram hvetemel
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • vann til pensling
  • sesamfrø

Slik gjør du

  1. Rør gjæren ut i den lunkne vesken. Elt dette sammen med resten av ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Elt ca i 10 minutter.
  2. Dekk til bollen med plast eller et kjøkkenhåndkle og la den heve til dobbelt størrelse på et lunt sted.
  3. Rull deigen rundt pølsene. La pølsehornene etterheve mens ovnen blir varm.
  4. Stek på 220 grader i ca 10 minutter
pølsehorn med ketchup
Pølsehorn er perfekt å spise med hendene for barna, ha en skål med litt ekstra ketsjup på bordet slik at de kan dyppe pølsehornene i det.
'

Taco

Barn elsker taco og det er i grunn ingen gode grunner for å ikke servere det på en barnebursdag. Det er en genial måte å få i barna masse grønnsaker, det kan varieres etter hva man har mest lyst på den dagen, og det er supert å servere om det kommer barn med allergi.

Den tradisjonelle kjøttdeigen kan erstattes med fisk eller vegofarse for vegetarianeren, tortilla-lefsene finnes i glutenfri variant, det finnes laktosefri ost og rømme og tortillachips er glutenfritt. Hvis du vet at det kommer melke og gluten-allergikere kan du koke ris som du serverer til tacoen. Lager du krydderet selv får du dessuten en sunnere middag med mye mindre salt og sukker.

Taco
Taco kan lett tilpasses vegetarianeren eller den med allergi.
'

Tilagningstid

15 - 20

Porsjioner

6-8

Nivå

Easy

  • 800 gram kjøttdeig / evt vegofarse
  • 1 ts chilipulver
  • 2 ts spisskummen
  • 1 ts hvitløkspulver
  • 1 ts paprikapulver
  • 0,5 ts salt
  • pepper
  • 1 dl vann
  • solsikkeolje til steking av kjøtt
  • agurk
  • mais
  • cherrytomater
  • salat
  • revet hvit ost
  • avocado
  • rømme

Slik gjør du

  1. Kok ris etter anvisning på pakken
  2. Mens risen koker bruner du kjøttdeigen, evt vegofarsen og blander inn krydder og vann. La det småkoke  i 5-10 min.
  3. Del cherrytomatene i fire, agurk og avocado i små terninger og riv salaten i mindre biter. Legg det i små skåler som du setter fram på bordet. Sett også fram mais i en egen skål.
  4. Riv ost og ha i en egen skål.
  5. Sett fram tortillachips og ris på bordet sammen med kjøtt og grønnsaker. La barna forsyne seg selv. Topp med ost og rømme.
bursdagsbord
Legg fram tegnsaker på barnebordet. Det skaper god stemning!
'

Club Sandwich

En skikkelig club sandwich pleier å ha to lag pålegg mellom tre brødskiver. Når det er barn som skal spise det kan det være greit å redusere fyllet til ett lag, slik at små barnehender klarer å spise sandwichen uten at alt  innholdet havner på tallerkenen. Vi pleier derfor å stikke ut små hamburgerbrød med en rund form og bruke dette framfor brødskiver. Det lille brødet er godt å holde rundt for små barnehender.

Sett fram skåler med ulikt innhold så kan barna selv velge innholdet i sin sandwich. Da er du også sikret at allergikeren og vegetarianeren kan spise dette. Varier mellom stekt kylling, god skinke, kyllingpålegg, og sett fram stekt egg, avocado, tomat, ost og en god dressing som topper det hele. Server med pommes frites og ketchup ved siden av.

Club sandwich i hamburgerbrød med pommes frites
Server club sandwich i små hamburgerbrød så klarer små barnehender å holde rundt dem.
'

Tilagningstid

80 - 90

Porsjioner

ca 20 små hamburgerbrød

Nivå

Easy

  • 25 gram gjær
  • 3,5 dl lunkent vann
  • 500 gram glutenfritt hvetemel
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • vann til pensling

Slik gjør du

  1. Rør gjæren ut i den lunkne vesken. Elt dette sammen med resten av ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Elt ca i 10 minutter.
  2. Dekk til bollen med plast eller et kjøkkenhåndkle og la den heve til dobbelt størrelse på et lunt sted.
  3. Kjevl ut deigen som en litt tykk pizzabunn. Stikk ut små pølsebrød med en rund form. Legg dem over på en bakepapirkledd stekeplate.
  4. Stek på 220 grader i ca 10 minutter.

 

 

Stikk en tannpirker gjennom den ferdige fylte sandwichen så holder den seg bedre sammen.
'

DESSERT

Lager du et dessertbord med sjokoladekake uten gluten, melk og egg, hjemmelaget gele og isbuffét kan du være sikker på at det er noe for alle.

Hjemmelaget Gele

Gele med vaniljesaus slår aldri feil i barnebursdag. På den måten sikrer du dessuten at de barna som er allergisk for egg og melk også får en dessert de liker! Prøv å lage gele selv, det er veldig lett, du slipper masse unødvendige tilsetningsstoffer – og du ender opp med en gele som faktisk smaker jordbær!

Gele, vaniljesaus, jordbær og bursdagspynt.
Det blir ikke bursdag uten gele med vaniljesaus!
'

Tilagningstid

480 - 600

Porsjioner

8-12

Nivå

Easy

Hjemmelaget jordbærgele

  • 1 kg frosne jordbær
  • 400 gram sukker
  • 1 vaniljestang
  • 1,5 dl vann
  • 25 plater gelatin
  • vaniljesaus til servering

Slik gjør du

  1. Ha frosne jordbær i en kjele sammen med sukker og vaniljestangen som du har delt og tatt ut frøene av (ha både stang og frø i kjelen).
  2. Hell på vann og kok opp langsomt. La det småkoke i ca 10 minutter.
  3. Sil så væsken gjennom en finmasket sil. Jordbærene som du har kokt ut all kraften av kaster du. Det er nå i jordbær-kraften den gode smaken sitter.
  4. Legg gelatinen i kaldt vann i ca 3 minutter. Klem ut væsken og ha gelatinen over i den varme kraften. Rør til det løses opp.
  5. Helles over i ønsket form. Enten porsjonsformer/små glass eller en stor beholder.
  6. La stå i kjøleskapet natten over.
Bytt gjerne ut frosne jordbær med frosne bringebær eller blåbær hvis dere ønsker en annen smak!
'

Sjokoladekake uten gluten, egg og melk

Det er ikke barnebursdag uten sjokoladekake. Men det er alltid mange som ikke kan spise den fristende sjokoladekaka med nonstop og seigmenn på toppen. Med denne oppskriften slipper du å skuffe noen. Denne er uten melk, egg og gluten – og smaker veldig godt!

'

Tilagningstid

40 - 50

Porsjioner

10-12

Nivå

Easy

  • 2 dl sukker
  • 3 dl hvetemel (evt glutenfritt)
  • 3 ss kakao
  • 1 ts natron
  • 2 dl vann
  • 6 ss solsikkeolje
  • 1 ts vaniljeessens
  • 1 ts eddik

Glasur:

  • 150 gram mykt smør (laktosefritt)
  • 2 ss kakao
  • 3,5 dl melis

Slik gjør du

  1. Sett ovnen på 180 grader.
  2. Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bakebolle.
  3. Bland sammen vann, olje, vaniljeessens og eddik. Dette rører du inn i de tørre ingrediensene til du har en jevn røre.
  4. Ha deigen i en liten rund kakeform (20 cm) hvor du har lagt bakepapir i bunnen.
  5. Stek kaken i ca 30 minutter. Pass på at kaken avkjøles skikkelig før du har på glasuren.
  6. Glasuren lager du ved å røre sammen det myke smøret med kakao og melis.
  7. Bre sjokoladeglasuren utover den avkjølte kaken.
  8. Pynt med ønsket kakepynt, men vær obs på at den er uten gluten og melk.
Ønsker du en høyere kake? Da er det bare å doble oppskriften! Da får du også en dobbelt så høy kake:)
'

Les også: ALT TIL KARNEVAL: KOSTYMER, ANSIKTSMALING, MORSOM MAT OG DRIKKE

Isbuffét

Finnes det noe som er mer stas enn å kunne lage sin egen is? Lag en iskiosk der barna selv kan velge topping. Det kommer til å bli kø, vi lover!
HER finner du oppskrifter og fremgangsmåte.

Is og ulik topping til isbuffet

Sett fram is og topping i skåler og la barna selv komponere sin egen bursdagsis!

 

'