Kategori:

Dessert

Tag:
Kategori:

Dessert

Tag:

Hjemmelagde seigmenn

Å lage seigmenn selv er raskt, enkelt og super godt. Det er også en fin ting å gjøre sammen med barna.

Lag dine egne super kule seigmenn. Det er knallgøy for både store og små. Foto: Kokken og Konditoren

Hvem liker vel ikke seigmenn? Ikke bare smaker de godt, de har jo så mange bruksområder – enten det er som snop i helga eller som kakepynt.  Fargerike seigmenn er selvsagt som tilskuere rundt sjokoladefotballkaken eller som pirater på en sjørøverkake.
Sist men ikke minst, er det kanskje ikke bare her i huset at mor gjemmer en pakke seigmenn på toppen av skapet for å smugspise dem i fred og ro?

Men har du tenkt på at du kan lage seigmenn selv med den smaken du vil og med den formen du ønsker? Det er faktisk ikke vanskelig.

Vi har laget to oppskrifter på hjemmelagde seigmenn. I den ene oppskriften lager du seigmenn fra bunn. I den andre smelter du om Laban seigmenn.
På bildet under kan se hvordan de kan se ut i forskjellige former, med forskjellige smaker. De “seigmennene” med lys farge er laget fra bunn av, mens de hjerteformede med mørk farge er smeltet om.

Les også: VALENTINES MAT: KOSERETTER FOR Å HYLLE KJÆLIGHETEN

Slik kan dine hjemmelagde seigmenn se ut. Foto: Kokken og Konditoren
'

Hjemmelagde seigmenn av saft

'

Tilagningstid

30 - 180

Porsjioner

15-20 seigmenn, alt ettersom hvilke form du bruker

Nivå

Enkel

Til seigmenn trenger du:

  • 2,5 dl saft
  • 500 gr sukker
  • 16 plater gelatin

Til å dekke dem med syrlig smak bruker du:

  • 2 dl sukker
  • 1/4 ts sitronsyre (smak deg frem)

Til å dekke dem med en søtlig smak bruker du:

  • 1 dl melis
  • 1 dl potetmel

Slik gjør du

  1. Kok sukker og saft, ønsker du litt svakere smak på saften så bland den ut med litt vann, men bruk samme mengde som nevnt i oppskrift.
  2. Legg gelantin i kaldt vann.
  3. Når sukkeret er oppløst i saften så tilsetter du gelantinen, husk å presse vannet av gelantinen før du har det oppi gryten med saftlaken. Rør det godt sammen å la det småkoke i 15 min.
  4. Sil laken oppi et litermål med helletut og hell oppi de former du måtte ønske, men pass på at du kan vrenge ut formene slik at du får ut seigmennene. Eller ha alt i en form dekket med bakepapir.
  5. Sett former i kjøleskapet og la dem sette seg. Det kan ta alt fra 2-3 timer etter hvor store porsjonene er.
  6. Ta dem ut av formene. Har du støpt dem i en stor form så kan du kutte dem opp eller stikke ut med små utstikkere.
  7. Rull dem i sukkermixen eller potetmelmiksen eller la dem være som de er.
  8. Oppbevar dem tildekket i en boks. Skal det ligge flere lag oppå hverandre så klipp til bakepapir å ha mellom lagene.
'

Hjemmelagde seigmenn av Laban seigmenn

Smelt om Laban seigmenn å form de slik du ønsker. Foto: Kokken og Konditoren
'

Tilagningstid

30 - 180

Porsjioner

10-15 alt ettersom hvilke form du bruker

Nivå

Enkel

  • 20 stk seigmenn
  • 1/2 dl vann

Slik gjør du

  1. Ha seigmennene i en liten skål/bolle og sett denne på en liten gryte med vann i.
  2. Det er viktig at skålen bare står på toppen av gryten og ikke oppi.
  3. Varm opp til seigmennene smelter.
  4. Rør så inn vannet til det blir en jevn lake.
  5. Sil laken over i et litermål med helletut.
  6. Hell over i former som kan vrenges, slik at du får ut seigmennene. Sett i kjøleskapet.
  7. La de stå i 2-3 timer (alt etter hvor store formene er).
  8. Ta dem ut av formene. Har du støpt dem i en stor form så kan du kutte dem opp eller stikke ut med små utstikkere.
  9. Rull dem i sukkermixen eller potetmelmiksen eller la dem være som de er.
  10. Oppbevar dem tildekket i en boks. Skal det ligge flere lag oppå hverandre så klipp til bakepapir å ha mellom lagene.
'

Det er viktig å smake, men pass på at du ikke spiser opp alle før de andre har fått smake!

Linn og Tiril spiser hjemmelagde seigmenn
Søtt eller syrlig, disse seigmennene faller garantert i smak! Foto: Kokken og Konditoren.

Skal du lage muffins? 3 NYDELIGE TOPPINGER AV SAMME BASE

Les også: 10 KULE IDEER TIL BURSDAGSTEMA

Les også: ALT TIL KARNEVAL: KOSTYMER, ANSIKTSMALING, MORSOM MAT OG DRIKKE

'