Skribent:
Kategori:

Dessert

Skribent:
Kategori:

Dessert

Andreas Viestad: Verdens enkleste kokossorbet med kokosstrø

Andreas Viestad mener at vi alle bør kunne lage kokossorbet. Hvorfor? Fordi det bare er å blande og fryse.

kokossorbet med kokosstrø
Foto fra boken "90 retter du må kunne"

“Når jeg er i min favorittiskrembutikk i Paris, spiser jeg alltid kokossorbet. Den har nærmest blitt en besettelse for meg, og et Paris-besøk uten sorbeten er nesten utenkelig. Men som de fleste ikke-parisere lever jeg mesteparten av livet mitt utenfor Byenes by, og da er jeg nødt til å klare meg uten.

Som et resultat av savnet har jeg eksperimentert en hel del med å lage mine egne varianter. Jeg har ikke fått til helt den samme smaken, men jeg har funnet en metode for å lage en frisk sorbet som smaker intenst av kokos, med en veldig enkel framgangsmåte.

Dette skriver Andreas Viestad i boken 90 retter du må kunne. Her er hans oppskrift på det han mener er verdens enkleste kokossorbet med kokosstrø.

Tilagningstid

60 - 90

Porsjoner

ca. 8 dl

Nivå

Enkel

Du trenger:

  • 160 g sukker
  • 8 dl kokosmelk fra boks
  • 1-2 lime
  • 1 dl revet kokos
  • ev. litt kardemomme

Slik gjør du

  1. Bland 1 desiliter vann og sukkeret i en liten gryte. Varm opp mens du stadig rører til sukkeret er løst opp. Ta av varmen. Bland inn resten av kokosmelken. Smak til med limesaft, og eventuelt litt fint revet limeskall. Sett blandingen i kjøleskapet.
  2. Rist revet kokos i en tørr panne, til den er sprø og har fått litt gyllen farge i kantene.
  3. Ha kokosrøren i en iskremmaskin sammen med 2–3 spiseskjeer ristet kokos. Kjør til sorbeten er frosset. (Har du ingen iskremmaskin? Sett i fryseren i en metallbolle. Når den begynner å fryse til, etter en time eller så, ta ut hvert kvarter og rør med en gaffel. Skrap ekstra godt langs kantene. Slik fryser den ikke til en hard klump.)
  4. Ha revet kokos i serveringsboller, eventuelt med litt kardemomme. Form sorbeten til kuler – og legg oppå.

Tips: Bland inn biter av ristet kokos for mer spennende smak og tekstur.

Topp sorbettips fra Andreas Viestad:

Bruk kokosmelk med fett. Noen av variantene er uten fett, og det er ikke det beste utgangspunktet for en god sorbet. Den blir ekstra god når du smaker den til med litt limesaft – og blander inn litt ristet kokos.

Isen er best når den så vidt er innfryst. Server i kjeks eller små boller som du har satt i fryseren så de er kjempekalde. Hvis du serverer sorbeten oppå ristet kokos, smelter den ikke så lett, og den får enda mer kokossmak.

 

Boktips 90-retter-forside

90 retter du må kunne av Andreas Viestad.

Andreas Viestad jobber med mat hver dag. Han skriver om mat, reiser land og strand rundt og smaker og lærer om all verdens retter. Gjennom sine år som matskribent, tv-kokk og matformidler, er det noen retter han stadig vender tilbake til, retter han ikke klarer seg uten. Oppskriftene på disse rettene er samlet i 90 retter du må kunne.

Noen retter er klassikere alle har hørt om, andre er utviklet av Andreas gjennom lang prøving og feiling på kjøkkenet. Ingen krever spesialutstyr eller avanserte ferdigheter. Rettene er ekstra smarte, ekstra viktige eller bare simpelthen ekstra gode. Kan du disse, mestrer du det meste!

Utgitt av Cappelen Damm