Kategori:

Kaker

Tag:
Kategori:

Kaker

Tag:

Pavlova på 4 måter

Pavlova er en super og populær kake til små og store anledninger. Her er fire lettvinte og supergode varianter.

Foto: Toro.no

Pavlova er i ferd med å bli fast inventar på kakebordet. Og det er jo ikke rart, så god den er? Det beste er at bunnen kan fylles med det du liker aller best.

GRUNNOPPSKRIFT PÅ PAVLOVA

 

'

Tilagningstid

80

Porsjioner

8

Nivå

Enkel

Bunn

  • 5-6 eggehviter
  • 2 ts eddik 7 %
  • 4 dl sukker
  • 1 ts maisenna
  • 1 ts vaniljesukker

Slik gjør du

Forvarm ovnen til 250 °C, senk temperaturen til 100 °C og stek marengsbunnen i ca. 1 time på nederste rille.

  1. Tegn en sirkel på 26 diameter på et bakepapir og legg den på et stekebrett.
  2. Stivpisk eggehvitene, tilsett sukker og vaniljesukker, maisenna og eddik litt etter litt. Massen skal være så stiv at du kan lage et mønster, som ikke flyter utover.
  3. Fyll sirkelen med eggehvitemassen og stek som angitt.
  4. Avkjøl bunnen på rist. Den er nå sprø utenpå og myk inni.
'

PAVLOVATÅRN

Pavlovadobbeldekker

Foto: Toro.no

Foto: Toro.no

Du trenger

  • Dobbel grunnoppskrift på pavlova bunn eller 2 poser Toro Marengs Pavlova.
  • 2 kremfløte (ca 6 dl)
  • 6 dl vaniljekrem
  • 2 kurver blåbær
  • 1 kurv bjørnebær
  • 4 kurver bringebær
  • 2 kurver jordbær
  • 1 kurv rips
  • Mynte til pynt (hvis du vil)
  • Melis (hvis du vil)

Fremgangsmåte:

  1. Dekk to stekebrett med bakepapir. Tegn en sirkel med diameter på ca. 28 cm på hver av platene så blir de like store.
  2. Hell halvparten av marengsen på det ene stekebrettet og form til en rund kake ved hjelp av en slikkepott. Gjenta på det andre stekebrettet.
  3. Form så marengsbunnene i runde bevegelser fra midten og ut. Da får du en fin kant rundt kaken og en «grop» til vaniljekrem og bær i midten, som på bildet. Tenk deg et rundt basseng.
  4. Sett stekebrettene på hver sin rille i ovnen og stek i 60 minutter, (Nb! har du ikke varmluft, må du steke en og en av gangen). Etter 60 min sjekker du at bunnene er sprø i midten før du tar de ut og lar de avkjøles.
  5. Rett før servering pisker du fløten til krem (følg godt med så kremen ikke blir til smør).
  6. Rør vaniljekremen myk og vend inn i kremen ved hjelp av en slikkepott. Ikke rør for mye, da går luften ut av kremen.
  7. Skyll bærene godt og la de tørke på litt kjøkkenpapir. Skjær stilken av jordbærene og del dem i to eller fire.
  8. Sett den ene marengsbunnen forsiktig på serveringsfatet. Bre over halvparten av vaniljekremen. Pynt med cirka halvparten av bærene (ikke ripsen). Legg forsiktig over marengsbunn nummer to,  fordel resten av vaniljekremen over og pynt med bær. Pynt med rips helt til slutt.

Tips: En skarp kniv gjør det lettere å skjære kakestykker.

Én stor eller mange små pavlova

Du kan også lage marengsbunnen om til tolv porsjonsbunner.

Da tegner du tolv sirkler, ca. på størrelse som en kaffeskål. Marengsen kan legges på med skje eller fylles i en sprøytepose og sprøytes i sirklene. Kort ned steketiden på små bunner til 45 min. Stek i flere omganger.

Oppskriften er fra toro.no

'

SJOKOLADEPAVLOVA

Foto: Toro.no

Salt og søtt er en fantastisk kombinasjon. Denne kaken er en fulltreffer for smaksløkene.

Du trenger:

  • Grunnoppskrift på pavlova bunn eller 1 pose Toro Marengs Pavlova.
  • 2 ss kakao
  • 75 g mørk sjokolade

Pynt:

  • 250 g mascarponeost
  • 70 gram melis
  • 3 dl kremfløte
  • 2 ss sterk kaffe, avkjølt (kan sløyfes)
  • 1 pose M&M
  • 1 pose Daimkuler
  • 1 neve peanøtter
  • Grovhakket sjokolade (om du vil)

Fremgangsmåte:

  1. Sett stekeovnen på 150°C (ved varmluft 140°C).
  2. Tøm posens innhold i en bolle og tilsett 1,5 dl vann.
  3. Pisk kraftig med en mikser i 10 minutter til marengsen er stiv.
  4. Vend forsiktig inn siktet bakekakao og finhakket mørk sjokolade med en slikkepott. Det er bare fint med sjokolademønster i marengsbunnen så du trenger ikke røre sjokoladen helt ut. Rører du for lenge eller for hardt vil luften gå ut av marengsen, så vær varsom og ikke bland mer enn nødvendig.
  5. Hell marengsen over på et stekebrett dekket med bakepapir og form til en rund kake, ved hjelp av en slikkepott. Form marengsen i runde bevegelser fra midten og ut. Da får du en fin opphøyning ytterst og en «grop» til mokkakremen og sjokoladen i midten. Marengsbunnen skal altså se ut som et rundt basseng. Alternativt kan du fordele marengsen utover hele stekebrettet.
  6. Stek marengsbunnen på midterste rille i 60 minutter.
  7. La marengsbunnen avkjøles og legg den så forsiktig over på serveringsfatet.
  8. Rett før servering lager du kremen.
    Pisk mascarponeost, melis og kremfløte sammen til det blir stivt (det beste resultatet får du ved bruk av kjøkkenmaskin med ballongvisp). Følg godt med, kremen skal være luftig og lett.
  9. Pisk til slutt forsiktig inn den avkjølte kaffen.
  10. Pynt med sjokolade og peanøtter.

Oppskriften er fra bakingforalle.no

'

PAVLOVA MED IS

pavlova m is
Foto: Finn Dyrkorn

Du trenger:

  • Grunnoppskrift på pavlova bunn eller 1 pose Toro Marengs Pavlova
  • Vaniljeis
  • 3 kurver jordbær
  • Sjokoladesaus (hjemmelaget eller ferdigkjøpt)

Fremgangsmåte:

  1. Skyll jordbærene og la de tørke på et kjøkkenpapir el. Skjær av stilken og del jordbærene i to eller fire.
  2. Legg marengsbunnen forsiktig på et serveringsfat.
  3. Lag kuler av iskremen med en isskje og fordel disse utover marengsbunnen.
  4. Legg på jordbærene og avslutt med litt deilig sjokoladesaus.

Oppskriften er fra bakingforalle.no

'

LISES PAVLOVA MED BÆR

– Pavlova er en gammel klassiker oppkalt etter ballettdanserinnen Anna Pavlova fra 1920-tallet. Den er som en dansende kakedrøm, så jeg forstår at den fortsatt er like populær i dag.

'

Lises marengs....

Tilagningstid

80

Porsjioner

8

Nivå

Enkel

  • 4 eggehviter
  • 250 g sukker
  • 2 ts maisennamel
  • 1 ts hvitvinseddik

Krem

  • 3 dl fløte
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 ss melis

Pynt

  • ca. 50 g jordbær
  • ca. 50 g blåbær
  • 1-2 kiwi
  • ca. 50 g bringebær
  • 2 pasjonsfrukt

Slik gjør du

  1. Ha romtempererte eggehviter i en ren, tørr bolle. Det bør helst være en stål- eller glassbolle, da andre typer boller kan gjøre det vanskelig å få eggehvitene til å «skumme».
  2. Visp på lav hastighet til det dannes et mykt skum (bruk ballongvisp).
  3. Øk hastigheten til høy og tilsett sukkeret litt av gangen og pisk godt mellom hver gang. Blandingen vil nå bli tykk og blank.
  4. Pass på å ikke piske for lenge, da kan du risikere at blandingen blir kornete.
  5. Vend forsiktig inn siktet maisennamel og hvitvinseddik med en slikkepott.
  6. Dekk en stekeplate med bakepapir og spre ut blandingen i en sirkel.
  7. Vær obs på at denne vil ese ut og bli større enn man ville tro, ca. 3 cm rundt hele. Greit å vite hvis man har et fat kaken må passe på.
  8. Stek i 1 time på 160 °C.
  9. Avkjøles helt. Vær forsiktig når du løfter kaken over til et fat – den knekker lett.

Krem

Pisk kremfløte, vaniljesukker og melis til krem, pass på at den ikke blir for stiv. Dekk pavlovabunnen med kremen.

Pynt

Skjær opp jordbær og kiwi og legg på toppen av kaken sammen med blåbær og bringebær. Helt til slutt drypper jeg pasjons­frukt litt rundt omkring på toppen – dette gjør at alt blir ekstra friskt og godt.

'
Bakeglede av Lise Stenersen
Bakeglede kan kjøpes på norwegianbaking.com

Oppskriften over er hentet fra Lise Stenersens bok Bakeglede.

– Jeg har vært glad i kaker og søtsaker så lenge jeg kan huske.

Minnene om sjokoladekaken til mormor, wienerbrødene til farmor og mammas deilige vafler har betydd mye for meg.

Disse barndomsminnene har jeg fortsatt trygt plassert i hjertet mitt og vil gjerne dele noen av de med andre som også liker å bake, forteller Lise.

Du finner flere av Lises oppskrifter på www.somethingsweet.no

' '