Skribent:
Kategori:

Kaker

Tags:
Skribent:
Kategori:

Kaker

Tags:

3 forslag til bursdagskaker

Det er morsomt å være litt kreativ med bursdagskake til barn. Her er tre varianter til inspirasjon. Alle er fine å lage sammen med bursdagsbarnet.

liten gutt med tverrsoverssløyfe og kake i hele ansiktet
Foto: iStock

SVØMMEBASSENGKAKE

Gøyal og smakfull sjokoladekake som skaper begeistring i alle bursdagsselskaper. 

Tilagningstid

40 - 60

Porsjoner

Nivå

Middels

Langpannekake 

  • 6 egg 
  • 360 g (4 dl) sukker 
  • 240 g (4 dl) hvetemel 
  • 4 ss kakao 
  • 4 ts vaniljesukker 
  • 4 ts bakepulver 
  • 200 g smør/ margarin 
  • 2 dl appelsinjuice 

Sjokoladeglasur 

  • 250 g mykt smør 
  • 250 g (4 dl) melis 
  • 1 egg 
  • 3-4 ss kakao 

I bassenget 

  • ½ marsipanlokk,  eller 250 g figurmarsipan 
  • 1-2 pk gul gelé  
  • krokodiller og fisker  

På bassengkanten

  • 1 pose seigdamer 
  • 1 pose ”bildekk” (baderinger) 
  • 1 pk paraplyer 
  • noen tannstikkere uten smak 

Slik gjør du

 

 

Stekes ved 175 °C i ca 40 min i langpanne på nederste rille. 

LANGPANNEKAKE

  1. Pisk egg og sukker til eggedosis.
  2. Tilsett siktet hvetemel, kakao, vaniljesukker og bakepulver.
  3. Smelt smør og bland det med juice.
  4. Hell væsken i røren og bland godt.
  5. Helles i en bakepapirkledd langpannen. Den kan virke litt tynn – det er riktig
  6. Stekes som angitt. Sjekk med en tynn pinne om kaken er ferdig.
  7. Avkjøles på rist. Fin å fryse.

GLASUR

Rør smør og melis mykt. Ha i egg og kakao og rør til den er lysebrun.

MONTERING

Rør ut geleen etter anvisning på pakken, men tilsett ½ dl vann mindre pr pakke. Hell geleen i en bolle, sett den i kjøleskapet. La den stå til den begynner å tykne.

Skjær til kaken så den blir rett i kantene.

Skjær av ca 5 cm kakekant langs kortsidene (til bassengkant), og gjør det samme på langsiden.

Bre glasur over den store kaken.

Legg langsiden opp de to lengste kakekantene.

Skjær til kortsidene og fell dem inn i kaken, slik at det blir en fin bassengkant.

Fordel resten rundt, og lag en pen pyntekant eller to på bassengkanten. Settes kaldt.

I bassenget

Kjevle ut et tynt lag med marsipan, først et som dekker bassengbunnen og deretter lange remser som dekker kantene.

Når geleen er nesten kald og begynner så vidt å stivne, helles halvparten i bassenget.

Putt i krokodiller og fisk i forskjellige farger. Sett kaken kaldt noen minutter, til geleen er nesten stiv.

Legg noen nye fisker eller krokodiller på geleen og fordel forsiktig utover resten av gelen i bollen.

Settes kaldt så det hele stivner hel.

Pynt kaken med seigdamer med og uten ”baderinger”, de kan festes med tannstikkere. Pynt også med paraplyer og noen skumle krokodiller.

Grønt gress 

Sett eventuelt kaken på et stekebrett, ha kokosmasse i bakebollen og tilsett grønn konditorfarge. Rør dette godt sammen, så har du grønt gress du kan dekke brette ditt med rundt kaken.

TIPS: Kaken kan fint lages ferdig dagen i forveien. 

TUSENBENKAKE

Litt skummel, med du verden så god! En rullekake med jordbærfyll blir en fargerik tusenben.

Kaken kan lages i forveien, men vent med å pynte den.

Tilagningstid

30 - 45

Porsjoner

Nivå

Enkel

Rullekake

  • 4 egg 
  • 120 g (1 ¼ dl) sukker 
  • 120 g (2 dl) hvetemel   
  • ¼ ts bakepulver 

Fyll og pynt

  • 1 liter vaniljeis 
  • 200 g (½ glass) Nora jordbærsyltetøy 
  • 2 dl kremfløte 

Fra godtehyllen 

  • noen lakrisbåter og et par drops  1 pose sure føtter + sure flasker  2 små ”kjærlighet på pinne” til følehorn

Slik gjør du

Stekes ved 200° C i 8 -10 min på midterste rille. 

Rullekake

  1. Pisk egg og sukker til eggedosis.
  2. Sikt i hvetemel og bakepulver, rør godt.
  3. Bre kakerøren utover i en bakepapirkledd langpanne. Stekes som angitt.
  4. Legg matpapir på bordet og strø litt sukker på.
  5. Hvelv rullekaken på papiret.
  6. Legg formen over kaken til den er avkjølt.

Fyll

  1. La isen stå på kjøkkenbenken i cirka 15 min.
  2. Rør is og syltetøy sammen til så vidt smørbar konsistens med en håndmikser.
  3. Fordel isen raskt utover kaken, rull den stramt sammen ved hjelp av matpapiret.
  4. Pakk kaken videre inn i plast og legg den straks i frysen.

Pynt

  1.  Ta opp kaken fra fryseren.
  2. Skjær av en liten bit på skrå i den ene enden til hodet, slik at du får en snittflate. Denne lille biten er smaksprøve til kakebakeren!
  3. Legg kaken på et fat, men hodet mot deg.
  4. Stivpisk kremfløten og dekk kaken med krem.
  5. Legg på små føtter eller likende godteri på begge sider av kaken.
  6. Lag ansikt med godteri, og pynt ryggen også med noe fargerikt og godt, som friske bringebær.
  7. Oppbevares i fryseboksen frem til servering.

KLOVNESMIL

Sjokoladekake laget i langpanne formes til et klovneansikt.

Vi har dekorert med seigmenn, gele- og skumringer.

Tilagningstid

40 - 60

Porsjoner

Nivå

Middels

Kakebunn

  • 400 g smør
  • 4 ½ dl appelsinjuice eller vann
  • 600 g sukker
  • 500 g hvetemel
  • 6 ss kakao
  • 1 ts salt
  • 2 ts natron
  • 5 egg

Kakekrem

  • 250 g smør, mykt
  • 250 g melis
  • 1 egg
  • 3 ss kakao

Pynt

  • 1 pose seigmenn eller -damer
  • 1 pose gelé- og skumringer
  • tannstikkere uten smak

Slik gjør du

Stekes ved 175° ved i ca. 40 min i en langpanne på nest nederste rille.

Kakebunn

  1. Kok opp smør og juice i en stor kjele.
  2. Trekk kjelen tilside og tilsett resten av ingrediensene.
  3. Bland og rør alt godt sammen og hell røren i en bakepapirkledd langpanne.
  4. Stek som angitt og avkjøl kaken. Kakebunnen er fin å fryse.

Kakekrem

  1. Rør smør og melis mykt.
  2. Tilsett egg og kakao.
  3. Rør til kremen er glatt.

Skjær og pynt

  1. Legg en stor tallerken på midten av kaken, og skjær rundt.
  2. Tre av de fire hjørnene settes under som klovnekrage og den siste settes på hodet som hatt.
  3. Bre kakekrem over hele kaken og pynt med favoritt godteriene.
  4. Du kan også bruke sprøytegele, melisglasur og kanskje en blomst i hatten? Husk, det er kun fantasien som setter grenser!

TIPS:

Bak kakebunnen en dag du har tid og legg den i fryseren. Skjær gjerne kaken til når den er halvfrossen, da er den enklere å jobbe med. Oppbevares i kjøleskapet.

Sjokoladekaken blir ekstra saftig med appelsinjuice.
La barna være med og lage kaken, spesielt pyntingen. Da blir det mange kreative og artige løsninger på ansiktet!

Populære punsjeboller

Kakerester igjen? Lag punsjeboller!

Smuldre 125 g sjokoladekakerester og rør det sammen med 50 g smeltet smør, 50 g sukker og ½ dl appelsinjuice. Settes kaldt en times tid.

Trill kuler og rull dem i kokos eller hakkede nøtter.