Skribent:
Kategori:

Baking

Skribent:
Kategori:

Baking

Grytebrød på 3 timer

Det skal godt gjøres å lage et bedre brød hjemme enn grytebrød. Problemet med grytebrød er bare at det krever en natts hevetid. Eller?

Nystekt grytebrød
Nystekt, varmt grytebrød. Finnes det noe bedre? Foto: Familiematblogg

Ingen andre brødoppskrifter vi har prøvd resulterer i et så godt brød som hjemmebakt grytebrød. Den sprø skorpen og det luftig og saftig brødet slår ikke bare ethvert kjøpebrød, men også alle varianter av rundstykker og brød vi både har lagd og spist.

Problemet med grytebrød er bare at du må huske å sette deigen kvelden før. Glemmer man det, er liksom alt håp ute for  grytebrød den dagen. Det var i hvert fall det vi trodde.

Men så kom vi over en oppskrift av australske Donna Hay.  Hun lar deigen heve i bare 1-2 timer før hun steker det i jerngryte. Kan det virkelig fungere? Det måtte jeg prøve.

Fremgangsmåten er litt annerledes. Du blander ut gjær og honning i ganske varmt vann og lar det stå litt å virke før du tilsetter det i melblandingen, etterfulgt av en god klump med olje. Deretter skal deigen eltes i en kjøkkenmaskin i ca 10 minutter før det settes til heving. Etter det er fremgangsmåten ganske lik.  Og ikke minst resultatet!

Nydelig grytebrød – fiks ferdig på 3 timer!

Gi det et forsøk, dette er en oppskrift du kommer til å være så glad for at du ga det et forsøk!

ingredienser grytebrød

Dette trenger du for å lage eltefritt grytebrød. Foto: Familiematblogg

Tilagningstid

180 - 200

Porsjioner

1 brød

Nivå

Enkel

 • 4 dl vann (ca 40 grader)
 • 1 ss honning
 • 1 ts tørrgjær
 • 500 gram hvetemel
 • 3 ts maldonsalt
 • 1,25 dl extra virgin olivenolje

Slik gjør du

 1. Ha vann (ca 40 grader), honning og tørrgjær i et glass, bland det sammen til all gjæren og honningen er oppløst. Sett det til side.
 2. Hell mel og salt i en bakebolle som tilhører en kjøkkenmaskin med eltekrok. Sett på sakte fart og tilsett gjærblandingen litt etter litt. Tilslutt tilsetter du olivenoljen på samme måte. La så deigen elte i maskinen i ca 10 minutter til deigen er glatt og smidig. 
 3. Ha litt olje i bunnen av en annen bolle. Hvelv deigen over i denne bollen. Dekk så bollen med plastfolie og sett deigen på et varmt sted i 1-2 timer, eller til den er blitt dobbelt så stor. 
 4. Forvarm ovnen til maks temperatur, ca 250 grader. Sett så inn en ildfast gryte med lokk og la den stå på nederste rille i ca 30 minutter til den er blitt glovarm. 
 5. Hvelv den ferdig hevede deigen  på et bakepapir som du har dekket med litt mel. Bruk en slikkepott og form deigen til et brød.
 6. Ta ut den glovarme gryta av ovnen. Pass på, dette er varmt! Dryss litt mel i bunnen av jerngryta.
 7. Hvelv deretter brødet forsiktig over i den varme gryta. Dryss litt mel over og bruk en skarp kniv som du skjærer stiriper i brødoverflaten med. Sett på lokket og sett gryta inn i ovnen på nederste rille.La det steke under lokk i 30 minutter. 
 8. Etter 30 minutter setter du ned temperaturen til 220 grader. Ta da av lokket. La så brødet steke videre i 15-20 minutter til det er blitt gyllent og ser ferdig ut. 
 9. Avkjøl og server. 
Erstatt gjerne hvetemel med spelt, da vil brødet få en herlig nøtteaktig smak.

Barnas favoritt

Pynte pepperkaker til jul? Gjør det enkelt med ferdigbakte pepperkaker fra Sætre.

Les mer