Kategori:

Bakst

Tag:
Kategori:

Bakst

Tag:

Slik lager du perfekte cupcakes

Cupcakes blir mer og mer populært. Men hva er egentlig forskjellen på en muffin og en cupcake? Og hvordan lages disse små delikatessene?

sjokolade muffins eller cupcakes
Foto: Sheelah Brennan

La det være sagt med en gang: Cupcakes og Muffins er ikke det samme.

Cupcake er en søt minikake med glasur, og gjerne fyll inni.

Muffins trenger ikke å være søte, og bakes gjerne med grovere mel. Man kan også tilsette bær eller sjokoladebiter i røren.

Finn riktige cupcakes-former

Halve poenget når du lager cupcakes, er å få dem til å se delikate og estetiske ut. Da er selve formene viktig.

I butikker som har kjøkkengarnityr, eller på nettet kan du finne morsomme og fargerike silikonformer til enhver anledning – bryllup, voksenselskap eller barnebursdag.

Formene gjør det også lettere når du skal dekorere kakene. Og du kan bruke slike former om og om igjen. Du kan gjerne bruke små papirformer fra butikken også, men da har cupcaksene en tendens til å bli tørre og overstekte.

En god cupcakes-røre

En standard cupcakesrøre består av vispet egg og sukker, mel, bakepulver og melk. Er du i det dristige hjørnet, kan du bytte ut væsken med champagne eller cola.

Hva du ellers putter oppi cupcaksene er det bare fantasien som setter grenser for. Mange like rå tilsette bær, hakket sjokolade, nøtter eller Smarties.

Når du setter kakene i stekeovnen, er det viktig at de har god plass til å ese ut. Pass også godt på steketiden.

Det er bedre at cupcaksene er litt fuktige inni enn at de blir for tørre.

Deilig cupcakes-fyll og glasur

Fyll i cupcakes smaker fortreffelig.

Slik gjør du: Stikk et lite hull i toppen av kaken og fyll i. Sprøytepose er å anbefale, selv om det også er mulig å bruke teskje.

Bruker du teskje, er det lurt å skjære ut et lokk, og så sette det tilbake på kaken.

Deretter er det klart for glasuren – som er det viktigste på hele kaken.

Bruk fantasien og smaksløkene. Kremost med mandarin? Oreo? Sjokolade med jordbærbiter? Husk å lage nok glasur, du vil trolig trenge det.

OPPSKRIFT PÅ KNALLGODE CUPCAKES:

Standardoppskrift - cupcakes

Tilagningstid

20 - 25

Porsjioner

24 små

Nivå

Enkel

  • 4 egg
  • 225 g sukker
  • 225 g hvetemel
  • 225 g smør
  • 2 ts bakepulver

Pynt

  • 170 g melis
  • 110 g smør
  • 50 g kakaopulver

Slik gjør du

  1. Visp eggedosis av egg og sukker.
  2. Sikt i mel og bakepulver. Vend forsiktig inn smeltet, avkjølt smør.
  3. Smør kakeformen eller kle dem med papirformer. Hell røren i.
  4. Stek kakebunnene i forvarmet ovn ved 180 grader i 10-15 minutter. De skal være gylne på toppen og ingen røre skal henge igjen hvis du stikker en tannpirker nedi.
  5. Avkjøl brettet på rist i 10 minutter før du tar ut kakene.

Framgangsmåte pynt :

  1. Visp melis jevn med smør og kakao.
  2. Smør massen på de avkjøle kakene.
  3. Pynt med små hjerter, sølvkuler, mimosa, roseblader eller hva du måtte finne av spiselig dekorasjon.

Visste du at …
… britene også elsker cupcakes, og kaller dem for fairy cakes?

Kilder: Dinmat.no, Stavanger Aftenblad, femelle.no

Gjær for søte deiger

Skal du bake boller eller annen søt hvetebakst bør du velge gjær som gir et luftigere resultat.

Les mer