Kategori:

Bakst

Tags:
Kategori:

Bakst

Tags:

Hvitløksbrød

Et fantastisk godt hvitløksbrød til sommerens grillmat, tapas og eller andre småretter. Også så lekkert med små boller du kan rive av!

Tilagningstid

25 - 30

Porsjoner

5 - 10

Nivå

Enkel

  • 2,4 dl vann
  • 2 ss sukker
  • 2 ts Idun Mors hjemmebakte - Tørrgjær, blå
  • 1 ts smør, smeltet
  • 2,4 dl melk
  • 700 g hvetemel, siktet
  • 1 ts salt

Hvitløkssmør

  • 6 ss smeltet smør
  • 3 ss frisk bladpersille, hakket
  • 3 ss frisk oregano, hakket
  • 4 fedd hvitløk, hakket
  • 1 ts salt

Slik gjør du

  1. Hell lunkent vann i en bakebolle. Tilsett tørrgjær og sukker. La stå i 5-10 minutter til det danner seg litt skum på toppen av væsken. Gjæren har da begynt å gjære.
  2. Smelt smøret i en kjele, tilsett melken og hell blandingen i bakebollen. Vei opp melet og tilsett saltet. Sikt 450 gram av det tørre i bakebollen og elt med eltekrok i 5 minutter på middels hastighet. Sikt inn det resterende av melet og elt videre på middels hastighet i 10 minutter til deigen er smidig og slipper bakebollen. Legg over et klede og la deigen hvile i 10 minutter. I mellomtiden lages hvitløkssmøret. Smelt smøret i en kjele. Hakk urtene, rasp hvitløken og rør det i smøret med saltet. Forvarm ovnen til 220 °C.
  3. Velt deigen på benken og del den i to like store deler. Bruk gjerne litt olje på hendene hvis deigen klister. Del hver bolle opp i 17 like store deler som rulles til små boller. Dypp bollene i hvitløkssmøret og legg 12 boller i hver brødform (ca. 11 x 25 cm) og 5 boller i midten av hver form. Er det etter hvert mye synlig smør i bunnen, hell forsiktig av litt. Strø litt bladpersille på toppen. Legg over et klede og sett til heving til dobbelt størrelse, ca. 1 time.
  4. Sett brødene på nederste rille i ovnen og senk temperaturen  til 190 °C. Stek brøden i 25-30 minutter til brødene har fått en gyllen farge. Bruk gjerne steketermometer. Når kjernen er 96 °C, er brødet ferdig stekt.
  5. Ta brødet ut av formen og avkjøl på rist. Dryss på litt maldonsalt og servèr!
Du kan gjerne bake brødet dagen før det skal serveres.
Vi vil da anbefale å bruke 1 ss med Idun Mors hjemmebakte - Ferskere bakst. Brødet vil holde seg ferskt og fint til du skal servere det.
Ønsker du skikkelig smak av hvitløk, kan du bruke et par fedd ekstra!

Oppskriften er hentet fra: Idun Mors hjemmebakte

 

LES OGSÅ: FOCACCIA I LANGPANNE