Fastelavensboller

fastelavensboller med fyll
Fastelavnsboller kan fylles med akkurat det du liker best!

Det finnes heldigvis én dag i året da verken moderasjon eller måtehold er å anbefale. Der dess mer faktisk også èr dess bedre. Nemlig fastelavenssøndag!

Det var en gang da fastelavensboller utelukkende var hveteboller fylt med fløtekrem og melis på toppen. Den tiden er forbi. Nå er mulighetene like mange som smakene du kan fylle bollene med. Vaniljekrem. Jordbærsyltetøy. Nugatti. Eplesyltetøy. Eller hva med en tynn skive marsipan under kremen?

Selv om fyllet er i endring, er det likevel én ting som er like viktig nå, som da. Nemlig at bolledeigen er enkel og god å jobbe med, selv for små barnehender som vil hjelpe til. Og at den smaker fantastisk – uavhengig av hva du velger å fylle den med.

La barna være med på bollebaksten

Når bollene er ferdig og avkjølt kan du sette fram ulikt fyll og la barna lage sine egne fastelavnsboller!
Dere kan for eksempel fylle dem med:

  • Fløtekrem og vaniljekrem
  • Fløtekrem og syltetøy av jordbær eller bringebær
  • Fløtekrem, vaniljekrem og friske bær
  • Fløtekrem og et tynt lag Nugatti i bunn
  • En tynn marsipanskive i bunn, fløtekrem og friske bringebær eller  bringebærsyltetøy
  • Fløtekrem og eplesyltetøy

Uansett hva dere velger å fylle bollene med, så må dere ikke glemme melisdryss på toppen!

God fastelavnssøndag!

Les også: LAG NYDELIGE FASTELAVENSRIS

Fastelavensboller
  • Tid: 140 - 180 min

  • Porsjoner: ca 25 boller

  • Nivå: Enkel

Ingredienser

  • 1 kg hvetemel
  • 6 dl melk (lunken)
  • 50 gram gjær
  • 175 gram sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 egg
  • 160 gram smør i terninger

Slik gjør du

  1. Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter.
  2. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.
  3. Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1,5 timer på et lunt sted.
  4. Bak så ut bollene og legg dem på et bakepapirkledd brett. La så bollene etterheve i 30-40 minutter.
  5. Pensle bollene med melk før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist.
  6. Pisk kremfløten til ønsket konsistens og bland så forsiktig inn vaniljekremen.
  7. Når bollene er avkjølt deler du dem i to. Ha på kremblandingen og ønsket fyll på underdelen. Legg på lokket og strø et lett melisdryss over bollene.Deretter gjenstår det bare å hive innpå og ha en nydelig fastelaven!
Tips

Du kan bake bollene i god tid før fastelavn og fryse dem ned. Når fastelavnssøndag er her, kan du tine de frosne bollene i romtemperatur før du varmer dem ovnen ved ca 200 grader varmluft i 3-4 minutter. Da smaker bollene som nybakte igjen!

BAKETIPS TIL VELLYKKEDE FASTELAVENSBOLLER

Jonas Jensen baker
Bakermester Jonas Rod Jensen

Jonas Rod Jensen er baker og bakermester.
Han har jobbet i bakerfaget siden 1998 og jobber nå som fagkonsulent for Idun. Er det én mann som kan hjelpe deg å lykkes med gjærbakst, så er det han! Her er hans tips til perfekte fastelavensboller.

Hvordan lykkes med gjærbakst

  • Basis-ingredienser i gjærbakst er mel, salt, gjær, vann og olje/smør.
  • Lær deg prosentforholdet mellom de ulike ingrediensene.
  • Kjøp en god bordvekt, gjerne en som er digital.
  • Vei alle ingrediensene.
  • Ikke bruk desiliter som et mål, det er for unøyaktig.
  • Vær konsekvent. Har du en oppskrift du liker, følg den. Ikke bare ”ta det du har i skapet og slump oppi”. Eksempelvis er det (stor) forskjell på bakeegenskapene til hvetemel og rugmel.

– Det er vidt forskjell på å røre sammen en deig for hånd og å bruke en kjøkkenmaskin. Mange oppskrifter er basert på gamle husmoroppskrifter. Den gamle regelen om å smelte smøret og røre ut gjæren i temperert væske gjelder ikke hvis du bruker en moderne kjøkkenmaskin, bemerker Jonas.

Jonas´beste tips

Hvis du bruker kjøkkenmaskin

  • Smør skal romtempereres, ikke smeltes. Da beholder smøret den ekstra gode smaken.
  • Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i vann, uansett om den er fersk eller tørr.
  • Deigen vil utvikle mer varme på grunn av friksjonen under elting. Dermed skal ikke væsken du heller i det tørre være 37 grader. Det blir for varmt.

Hvis du baker for hånd

  • Smelt smøret forsiktig.
  • Bland gjær i væske som holder rundt 37 grader, test temperaturen ved å ta noen dråper væske på innsiden av håndleddet.

– Når det gjelder fastelavensboller, så ha fokus på å få luftige boller. Jeg anbefaler å bruke både rød gjær for søte deiger og en toppet spiseskje av bakehjelpemiddelet “Luftigere bakst”. Når du så skal servere nydelige, luftige fastelavensboller, er det en liten hemmelighet å blande inn litt vaniljesukker i kremen. Kanskje til og med litt syltetøy, tipser Jonas.

  • hveteboller miks

    Lettvint variant

    Perfekte fastelavensboller hver gang. Enkel fremgangsmåte og med en deig som ikke klisser blir bakeprosessen lett som en lek. Resultatet er luftige, myke og velduftende boller.

  • mors hjemmebakte tørrgjær søt

    Husk gjær

    Idun Mors hjemmebakte Gjær for Søte Deiger hever søt hvetebakst 25 % raskere. Når du har sukker eller sirup i deigen, gir Gjær for Søte deiger det beste bakeresultatet.

  • Enda luftigere fastelavensboller

    Idun Mors hjemmebakte Luftigere Bakst gir et enda luftigere bakeresultat. En toppet spiseskje er det som skal til. Luftigere bakst passer like godt i brød som boller.

  • Odense_ektemarsipan

    Marsipan med deilig mandelsmak

    Odense Ekte Marsipan er en marsipan som passer godt i konfekt, desserter og kaker. Med et mandelinnhold på 50 % får marsipanen en god mandelsmak- er også den eneste som er egent for steking.

  • eple pære syltetøy

    Nydelig syltetøy med pære og eple

    Nora Uten Tilsatt Sukker er en syltetøyserie som er helt uten tilsatt sukker og med 80% bær eller frukt. Den søte og gode syltetøysmaken er beholdt ved å erstatte sukkeret med litt søtstoff.

Om Familiematblogg

Familiematblogg-alle

Plusstid samarbeider med Familiematblogg.
Bloggen drives av Kamilla Krogsveen og Mette Mari S. Østad.
– Vi elsker å lage god mat og har bokhyllene og nattbordet fullt av kokebøker og matblader. Etter vi begge fikk barn har vi vært innstilt på at vi skal fortsette å lage god, sunn og variert mat, men vi erfarte ganske raskt at de små ikke alltid synes det vi liker er like godt som oss. Og i og med at vi begge jobber fulltid som henholdsvis sykepleier (Mette Mari) og manusforfatter (Kamilla) – erfarer vi, som så mange andre småbarnsforeldre, at tiden ofte ikke strekker til. Men god mat – det har vi fortsatt like lyst på!

Til Plusstid velger vi ut den maten som fungerer best hjemme hos oss. Våre beste hjelpere og strengeste kritikere er barna våre og de er en stor del av familiematblogg.no. Mette Mari har de to jentene Anna Alba (5) og Hennie (2) sammen med Stein, mens Kamilla har Mattis (5) og tvillingene Agnes og Ola (født oktober 2017) sammen med Per.
Oppskriften er levert av familiematblogg.no

Få våre beste tips og oppskrifter på både hverdagsmat og kosemat rett i innboksen!