Skribent:
Kategori:

Bakst

Skribent:
Kategori:

Bakst

Bakesøndag

Gjør det til en vane å sette en stor deig hver søndag og fyll opp fryseren med hverdagsredninger for den kommende uka.

Med utgangspunkt i en stor, mellomgrovt gjærdeig kan du fylle opp fryseren med det du trenger til middager og matpakker for den kommende uka. Foto: Familiematblogg

Å kombinere småbarnsliv og jobb gjør at man virkelig får kjenne på den berømte tidsklemma. Jeg blir fort litt deppa hvis dette tidspresset stadig resulterer i enkle løsninger og mye ferdigmat.

For å unngå det prøver jeg å lage ukesmenyer. Da planlegger jeg ukens middager fram til og med torsdag. Vi bestiller så hjemlevering av mat eller storhandler hver mandag.

Når ukesmenyen er satt, er vi klare for bakesøndag.

Bakesøndag med barna

Jentene elsker å bake, og er storfornøyd med bakeansvaret. Foto: Familiematblogg

Så fort jeg er våken og har fått i meg en kopp kaffe søndag morgen, setter jeg og jentene en stor deig, oftest mellomgrov, til heving. Deigen jeg bruker egner seg stort sett til det aller meste, og er derfor et perfekt utgangspunkt hvis man ønsker å bake alt fra hamburgerbrød til matpakkerundstykker, snurrer og horn.

Når deigen er ferdig hevet går vi i gang.

Ferdig hevet gjærdeig

En mellomgrov gjærdeig fungerer til det aller meste. Foto: Familiematblogg

Med utgangspunkt i ukemenyen og ukeplanen til barna bruker vi så en og samme gjærdeig til å fylle opp fryseren med det vi trenger til middag og matpakker den kommende uka.

Ferdig hevet deig og ingredienser til pølsehorn, rundstykker og pestosnurrer

En deig – fem ulike utfall. Foto: Familiematblogg

Pølsehorn

Pølsehorn er noe av det beste barna mine får til middag. De er også geniale å legge i matboksen hvis barna skal på tur i barnehagen dagen etter og trenger litt ekstra god matpakke. Dette er også en topp måte å bruke opp pølse-rester hvis dere har det.

Se oppskrift her.

Nybakte pølsehorn

Med pølsehorn i fryseren har du alltid mat hvis dere er på farten, skal på tur eller har lyst på kosemat på kvelden. Foto: Familiematblogg

Pestosnurrer

Snurrer i fryseren får man aldri nok av. De er geniale som middag, kveldsmat eller mellommåltid hvis dere har en ettermiddag dere ikke rekker middag før dere skal av gårde på aktiviteter.

Se oppskrift her.

Pestosnurrer

Man kan aldri få nok snurrer i fryseren. Denne varianten med pesto, skinke og ost passer like godt i matpakken som til en enkel middag. Foto: Familiematblogg

Polarbrød

Hjemmebakte Polarbrød er mine barns matpakkefavoritt. De er geniale å fryse ned, og kan tas opp enten kvelden før eller på morgenen når nista skal smøres da de tiner fort.

Merk at oppskriften på polarbrød er en annen enn deigen vi bruker på bakesøndag. Hvis du kun skal lage polarbrød anbefaler vi å bruke oppskriften i enkeltsaken, men hvis du har laget en stor deig etter oppskriften i denne saken, fungerer den deigen også topp hvis du ønsker å lage noen polarbrød i samme slengen. Da kan du bruke den samme deigen, men fremgangsmåten i saken under.

Se oppskrift her.

Hjemmelagde polarbrød

Hjemmelagde polarbrød er topp å ha fryseren. De tiner raskt på kjøkkenbenken og er alltid en suksess i matboksen. Foto: Familiematblogg

Ferdigstekte pizzabunner

Skal dere ha pizza en dag den kommende uka? Fyll opp fryseren med ferdigstekte pizzabunner. De tiner på benken på 10 minutter og gjør at man lett kan ha pizzakveld midt i uka uten noe som helst stress. Frys dem ned enten med eller uten tomatsaus.

Merk at oppskriften på pizzabunner er en annen enn deigen vi bruker på bakesøndag. Hvis du kun skal lage pizzabunner anbefaler vi å bruke oppskriften i enkeltsaken, men hvis du har laget en stor deig etter oppskriften i denne saken, fungerer den deigen også topp hvis du ønsker å lage noen pizzabunner i samme slengen. Da kan du bruke den samme deigen, men fremgangsmåten i saken under.

Se oppskrift her.

fire hjemmelagde pizzabunner

Har du fryste pizzabunner på lur tar det ikke lengre tid å lage en hjemmelaget pizza enn det gjør å steke en ferdigpizza. Foto: Familiematblogg

Matpakkerundstykker

Noen enkle, halvgrove rundstykker er perfekt å ha liggende i fryseren. Genialt de dagene dere kommer på altfor sent at dere mangler brød til matpakkene dagen etter. Ta det opp på kvelden eller morgenen, og få verdens beste matpakke.

Se oppskrift her.

Nybakte solsikkerundstykker

Hjemmelagde rundstykker er perfekt å ha på lur enten dere skal ha suppemiddag eller trenger brød til matpakkene. Foto: Familiematblogg

Tid

90 min - 100 min

Porsjoner

1 stor deig

Nivå

Enkel

 • 700 gram hvetemel
 • 150 gram sammalt mel
 • 50 gram fersk gjær / evt 1 pk tørrgjær
 • 5 dl melk
 • 100 gram smør
 • 2 egg
 • en god klype salt

Slik gjør du

 1. Ha mel, salt og egg i en bakebolle.
 2. Varm opp melken til ca 37 grader – rør ut gjæren.  Dette tilsetter du i melblandingen.
 3. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin i ca ti minutter.
 4. Mens deigen elter tilsetter du smøret litt etter litt.
 5. Hev til dobbel størrelse (ca 1 time).
 6. Bak så ut til ønsket form. Baksten etterheves så i ca 30 minutter. Pensles med egg om du ønsker, og dryss over topping som sesamfrø hvis du for eksempel har laget hamburgerbrød.
 7. Stekes midt i ovnen på 240 C i 10-12 minutter.

Gjær for søte deiger

Skal du bake boller eller annen søt hvetebakst bør du velge gjær som gir et luftigere resultat.

Les mer