Kategori:

Vasketips

Tag:
Kategori:

Vasketips

Tag:

Hvor mye koster vaskehjelp? (Og hvor mye bør det egentlig koste?)

OK, så har du bestemt deg for å overlate vaskekosten til et firma — men hva koster egentlig en profesjonell vaskehjelp?

vaskehjelp støvsuger
Det er store prisforskjeller i markedet når det gjelder vaskehjelpstjenester. Hva er riktig pris? Foto: Plusstid Home

Det er store prisforskjeller hos de ulike rengjøringsfirmaene. Hvorfor det, egentlig? Magdalena Martyka er Field Operations Manager hos Plusstid Home, en ny digital plattform som tilbyr vaskehjelpstjenester i Oslo-området. Martyka har selv lang erfaring som renholder og kjenner bransjen godt. Hun kan bekrefte at prisforskjellene er store.

Plusstid-home_rabatt_topp

Fast rabatt på vaskehjelp

Plusstid-medlemmer får 10 % avslag på de tre første rengjøringene. I tillegg vil du få en velkomstgave til en verdi av 710 kr,  som inneholder produkter som hjelper deg å ha det rent og pent hjemme.

Rabattkodene legges ut på Min Side og vil bli tilgjengelig via nyhetsbrev i løpet av november. Rabatten gjelder til 1. mai 2020.

Kan ikke benyttes i kombinasjon med andre tilbud.

Dersom du ikke er medlem i Plusstid, kan du bli det her. Det er gratis og uforpliktende.

NB! Rabatten gjelder bare deg som bor i Oslo og Akershus.

— På den ene siden finner man svartebørsen som opererer med svært lave priser. På den andre finner man profesjonelle og seriøse bedrifter med helt andre driftskostnader, noe som gir høyere priser. Om du velger vaskehjelp på det svarte markedet, vil du nok få en rimelig vask, men du er ikke beskyttet om noe skulle gå galt. I tillegg har disse vaskerne ofte dårligere betingelser fordi de ikke er forsikret, tjener ikke til sin egen pensjon og betaler ikke skatt i Norge. Dermed står vaskehjelpen også mye svakere om noe skulle skje. For en standard rengjøring er en pris på rundt firehundre kroner inkludert skatt og alle kostnader en god start, mener Martyka.

Les mer: EFFEKTIV RENGJØRING PÅ 1-2-3

Velger du en seriøs bedrift, vet du at du får med forsikring og kan være mer trygg på jobben som blir gjort. I tillegg vil vaskehjelpen tjene opp pensjonspoeng, bidra til staten via skatt og stå tryggere i samfunnet.

Vær obs på mistenkelig lave priser

Har du et firma for hånden der prisen er svært lav, bør du være litt obs, mener Pia C. Høst, leder ved Forbrukerdialog hos Forbrukerrådet.

Pia C. Høst
Pia C. Høst, leder av Forbrukerdialog hos Forbrukerrådet. Foto: Privat

— Får du et tilbud som er for godt til være sant – så er det gjerne det. Da kan du fort ende opp med problemer i etterkant. Noen opplever at byrået ikke kommer når de skal, at de vasker dårlig eller faktisk ødelegger treverk eller porselen med feil vaskemidler.

Pris er en av de tingene som går igjen når det gjelder uenighet rundt denne type tjenester, forteller Høst.

— Det kan for eksempel være at momsen ikke var med i tilbudet og når du får regningen, er den høyere. Eller så kan det være uenighet om hvor store deler av huset som skulle vaskes for den prisen dere ble enige om.

— Det er viktig at du setter prisen sammen med vaskebyrået. For å sikre deg en god avtale, bør du be om pristilbud fra flere rengjøringsfirmaer. Sørg for at du får en totalpris der moms er inkludert. Sjekk også hva som er vanlig pris på nettet for en tilsvarende bolig, så vet du hva du må regne med, råder Høst.

Les også: SLIK VASKER DU HUSET PÅ REKORDTID

Dette avgjør prisen

Magdalena Martyka

Magdalena Martyka er vaskeekspert og Field Operations manager hos Plusstid Home. Foto: Privat

Prisene bestemmes av flere faktorer, blant annet hvor stort område som skal vaskes, forteller Martyka.

— Aller viktigst er størrelsen på boligen og hvor mange etasjer huset har. Har man flere bad, kan det også ha betydning, da dette er rom som tar ekstra lang tid. Husdyr kan også bety lengre vasketid.

— En standard rengjøring inkluderer vanligvis vask av soverom, stue og fellesarealer. Her rengjør vaskehjelpen alle tilgjengelige flater, pusser speil, og går over gulv med støvsuger og mopp. Ekstra viktig er kjøkken og bad. Her burde vaskehjelpen også vaske over alle tilgjengelige flater, men passe spesielt på viktige områder som toalett, dusj, vask, stekeovn og kjøleskap. De fleste burde også tilby vask av vinduer, innside av kjøleskap og stekeovn som ekstratjenester.

Misfornøyd? Dette gjør du

Dersom du er misfornøyd med jobben som gjøres, er det viktig med god dialog, mener Martyka.

— Om det er noe du er misfornøyd med, bør du kommunisere dette til vaskehjelpen og gjerne vise hvordan du forventer at ting skal være. Bestiller du gjennom en stor og seriøs aktør, kan du gjerne ta kontakt med kundeservice og de vil ta det videre med vaskehjelpen. Om du ikke ser noen forbedring i resultatene, bør du kreve en ny vaskehjelp.

I de fleste tilfellene går det jo bra, men om dere ikke blir enige eller du fremdeles er misfornøyd, kan du kontakte Forbrukerrådet for tips. De har også en egen nettside om vaskehjelpstjenester der du får tips til hvordan du går frem for å sikre deg et seriøst firma eller vil klage.

Hva som er riktig pris avhenger med andre ord av flere ting. Gjør du god reseach på forhånd, avtaler pris på forhånd, sørger for en god avtale med et seriøst firma og er villig til å betale litt mer for tjenesten enn de aller laveste prisene (som høyst sannsynlig er for gode til å være sanne), er du langt på vei mot skinnende rene gulv med rengjøring som går på skinner.

Les også: SLIK RYDDER DU ROTET I KJELLER OG PÅ LOFT

Faktorer som kan avgjøre prisen

 • Type vask (rundvask/fredagsvask)
 • Størrelse på boligen, antall etasjer
 • Tid på døgnet
 • Husdyr eller ikke
 • Tid på døgnet

Slik unngår du å få en kalddusj

 • Sjekk at firmaet er seriøst, er til å stole på og har den nødvendige kompetansen — sjekk referanser
 • Be om pristilbud fra flere firmaer
 • Sørg for å avtale pris på forhånd
 • Få oversikt over hva prisen spesifikt inkluderer, så slipper du overraskelser i etterkant som transportkostnader og utstyrstillegg. Spesifiser evt. tilleggsytelser/ekstra vask
 • Sjekk at prisen inkluderer MVA
 • Sjekk at det er forsikring inkludert i prisen

Les også: DETTE BØR DU SE ETTER I EN GOD VASKEHJELP

Klar oppvasktabletter

Parfymefrie oppvasktablettene inneholder nøye utvalgte ingredienser.

Les mer