Slik vasker du vinduer raskt og effektivt

mor holder sin datter innenfor et rent vindu.
Foto: Istock

Her er de beste tipsene for å vaske vinduer – så fort og bra som mulig.


Dele

Uansett hvordan utsikten er, er det mye triveligere å se ut gjennom rene vinduer. Men vindusvask er for de fleste en av oppgavene de går løs på med minst glede.

Da hjelper det i hvert fall å vaske vinduene på best mulig måte – med riktig metode og best mulig såpe og utstyr.

Da bør du følge denne fremgangsmåten, anbefaler Plusstids vaskeekspert Malin Skaar:

Vindusvask steg for steg

 1. Ta deg tid til å lage en bøtte med vaskevann. Du bør bruke lunkent vann – vask gjerne med kaldt vann på varme dager – og den såpen du selv foretrekker. De mest populære er Jif Vindusvask, Zalo eller en kombinasjon av Zalo og Salmi.
 2. Bruk en god forvasker, dypp den i bøtta og press ut en god del av vannet. Gå deretter over hele vinduet. Ta i litt ekstra på eventuelle flekker slik at de løsner. Du kan eventuelt bruke en godt oppvridd mikrofiberklut.
 3. Ikke ta mer enn ett vindu av gangen, selv om det kan være fristende. Vasker du flere, kan vannet tørke ut underveis, noe som resulterer i skjoldete vinduer. Av samme grunn bør du heller ikke vaske vinduer i direkte sollys.
 4. Mens hele vinduet er fuktig, bruker du nalen til å skyve vekk vannet. Begynn i et av de øverste hjørnene og arbeid deg nedover på ruta. Om du ønsker å nale fra side til side, bør du vinkle nalen lett slik at vannet renner nedover.
 5. Tørk av nalen med mikrofiberkluten før du går løs på en ny «stripe».
 6. Etterpå tørker du over kantene på vinduet med en tørr mikrofiberklut.
 7. Til slutt vasker du selve vinduskarmen med en mikrofiberklut.

Godt utstyr til å vaske vinduer

Malin Skaar begynner som regel med å vaske vinduene innvendig. Som regel er den siden minst skitten, med mindre de har svært mange flekker fra for eksempel barnehender.

– Når vaskevannet begynner å miste såpen, altså at det ikke er synlig såpeskum, er det på tide å lage nytt. Det samme gjelder naturligvis når vannet ikke lenger ser rent ut, sier hun.

Vindusspray mener hun fungerer best til små vinduer og flater.

Hvis du har svært høye vinduer eller vinduer som ikke kan snus, anbefaler hun et Jif Vindussystem. På det kan du feste både forvaskeren og nalen til en moppestang – ta av moppeplaten og fest vindussystemet i stedet.

Kaldt ute? SLIK VASKER DU VINDUER I MINUSGRADER

 • Jif-vindusystem

  Riktig utstyr er halve jobben

  Jif Vindu System inneholder alt nødvendig utstyr du trenger for å oppnå skinnende rene vinduer. Pakken består av en bøtte, en forvasker med mikrofiberpels, nal med kort og lang nalskinne og mikrofiberklut. Både forvasker og vindusnal kan monteres på Jifs moppestang.

 • Jif-Vindu-Vask

  Spesialsåpe for vinduer

  Jif Vindu Vask er et rengjøringsmiddel som er effektiv på glassflater. Formuleringen gjør at gummien på nalen glir lett og ledig på vindusflaten. Dermed oppnår du lettere et skinnende rent og stripefritt resultat, i tillegg til at du bruker mindre krefter på jobben.

 • Zalo Ultra

  Løser det meste

  Zalo Ultra er klassikeren som alltid har vært der og løst nordmenns vanskeligste oppvaskproblemer - også til vindusvasken. Effektiv og drøy og kun en dråpe er nok! Dette er folkets klare favoritt innenfor håndoppvask og har vært på markedet siden 1951!

Få tips til små og store grep som gjør det rent, ryddig og hyggelig rundt dere - rett i innboksen din!