Kategori:

Vasketips

Tag:
bad
Kategori:

Vasketips

Tag:
bad

Hvordan vaske speil

Skinnende blanke speil uten skjolder – ja takk!

dame slapper av i senga etter å ha vasket speilet
Malin Skaar vet hvordan du unngår skjolder på speilet. Foto: iStock

Lille speil på veggen der… hvorfor er du så vanskelig å holde ren og fri for skjolder? Særlig på badet der det kan skvette både sminke og tannnkrem oppetter speil og vegger? Vi gir ordet til Plusstids vaskeekspert, Malin Skaar:

Malin Skaar
Plusstids vaskeekspert Malin Skaar Foto: Gry Traaen

—   Ofte sitter det igjen andre typer produktrester på kluten eller speilet fra forrige gang du vasket der. Da kan det lønne seg å gå over med en ren, fuktig klut først. På den måten unngår du skjoldene. Andre årsaker til skjolder kan være at du bruker for mye eller for lite vaskemiddel eller at du bruker tørkepapir som loer, forklarer Skaar.

Slik får du has på flekkene

Hvordan få bort sminkeflekker og andre vanskelige flekker?

—   Konsentrer deg om flekkene før du vasker hele speilet. Du kan enten spraye rett på flekken og så tørke av med en fin mikrofiberklut, eller du kan bruke litt Zalospray før du går over alt med Jif Universal. Et tips er å ha en pakke med wipes, som Jordan Easy Wipe Glass/Speil, liggende i baderomsskapet, slik at du får fjernet flekkene når de kommer. Det er enklere å få bort ferske flekker fremfor de som har sittet på en stund, opplyser vaskeeksperten.

Wipes liggende strategisk plassert i huset er smart, så slipper du den store skippertaksvasken av speilet. Men så var det dette med klut… ofte tar vi den første og beste vi finner til formålet, men her er det greit å være litt nøye. I hvert fall om du ønsker et helt perfekt resultat, ifølge Skaar.

Les også: SLIK VASKER DU BADET BAKTERIEFRITT PÅ 1-2-3

—   Det er lurt å bruke riktig klut til riktig underlag. Når du vasker speil og glass, bør du bruke en fin mikrofiberklut eller tørkepapir som ikke loer — da unngår du skjolder og du får du det aller beste resultatet. Når du har vasket ferdig, bør du skylle eller vaske kluten. Ha gjerne faste kluter til de ulike vaskejobbene. Sørg uansett for at kluten er ren når du bruker den.

Les også: SLIK VASKER DU VINDUER RASKT OG EFFEKTIVT

Kjerringråd

Det myldrer av kjerringråd for husvask og du har sikkert hørt flere av dem. Noen funker, andre ikke. Et av de mer eksotiske er å vaske speilet med te. Det vites ikke om det er snakk om grønnte eller frokostte, men rådet sier at lager du en sterk te på tre teposer som du heller over i en sprayflaske, blir resultatet skinnende blankt. Et annet velkjent råd er å bruke avis fremfor tørkepapir eller klut, for da blir det mindre stripete.

Tror vi beholder tepostene i koppen og konsentrerer oss om velprøvde produkter! Med ren klut som ikke loer, speilet fritt for de verste flekkene og passe mengde vaskemiddel er du i hvert fall langt på vei til et skinnende blankt speil uten skjolder. Ikke speilet det skal stå på, med andre ord.

Les også: ALT DETTE KAN DU BRUKE ZALO TIL (OG IKKE)!

10 tips til hvordan vaske speil

 1. Sørg for å bruke en ren klut.
 2. Sørg for at det ikke er noen produktrester igjen på speilet. 
 3. Sørg for at kluten ikke loer.
 4. Før du begynner å vaske, er det lurt å du rydde vasken fri for tannbørster, slik at du unngår såpesmak på tannbørstene.
 5. Har speilet flekker, er et lurt triks å spraye rett på flekken og så gå over med mikrofiberklut før du vasker hele speilet. Er det fettflekker, kan du for eksempel bruke Zalospray på flekken og så ta Jif Universal på hele speilet etterpå.
 6. For å holde speilet rent i fortsettelsen, kan du bruke Jif Universal wipes med en gang flekkene oppstår, da er de enklere å få bort. Ha en pakke liggende i baderomsskapet.
 7. Spray så med egnet vaskemiddel, som Jif Universal
 8. Pass på å ikke overdrive mengden.
 9. Hvis speilet er stort, ta for deg mindre partier, ikke spray hele flaten på en gang.
 10. Husk å vask eller skyll kluten etter bruk.

Quickfix!

Jammen godt det finnes kjappe løsninger:

 • Bruk Jif Universal spray med mikrofiber eller tørkepapir. Jif Universal skal løse fett og sminkeflekker helt greit.
 • Jordan Easy Wipes Glass og Speil gir skinnende blanke overflater og er en alt-i-ett klut. Komposterbar!

Bigfix!

Dersom speilet er veldig skittent:

 • Jif Vindusvask er for de som har grisa til skikkelig. Det går greit å bruke nal på mange speil også, spørs litt hvordan det er rammet inn. Dette er for det store skitne speilet.

Klar oppvasktabletter

Parfymefrie oppvasktablettene inneholder nøye utvalgte ingredienser.

Les mer