Den enkleste måten å vaske persienner på

katt klatrer i persienner
Persienner er topp til å stenge sola ute - og til å klatre i. Foto: iStock

Mange kjøper heller nye persienner enn å vaske dem. Men det trenger du ikke. Bare følg disse rådene.


Dele

Persienner er som alt annet i huset: Etter en stund blir de skitne. Men for mange fremstår det nærmest komplett umulig å få dem rene.
– Jeg har hørt om folk som heller tar av persiennene og kjøper nye, fordi de syns det er så vanskelig, sier Plusstids vaskeekspert Malin Skaar.
Ifølge Skaar skyldes det gjerne at de har gjort selve generaltabben når det gjelder vask av persienner: Å bruke en fuktig klut.
– Det må du aldri gjøre, for da klumper støvet seg på spilene. Og det er nesten umulig å få det av uten å bulke eller knekke dem, sier hun.
Som vanlig har vaskeeksperten imidlertid råd.

Les også: SLIK LØSER DU VINDUSVASKEN NÅR DET ER KULDEGRADER

Metoden for å vaske persienner

For å lykkes med persiennevaskingen, må du først fjerne støvet tørt.
– Bruk en Jif støvmagnet eller Jif støvmopp, eventuelt en mikrofiberklut som er beregnet for støv. Spesielt for høye vinduer er støvmoppen best. Den kan nemlig festes på en stang, slik at du også kommer til på de øverste spilene, sier hun.
Også støvmagneten kan festes på stang ved hjelp av moppeflaten. Men dette blir ikke effektivt når du skal tørke støv av persienner. Til å vaske tak eller vegger, fungerer det derimot utmerket.
– Hvis det er mye eksos eller annen misfarging av persiennene, kan du eventuelt gå over med vaskemiddel på en klut etterpå. Bare husk at du aldri må gjøre dette uten at du først har fjernet støvet, sier Malin Skaar.

 • Jif støvmagnet

  Til lave vinduer - og gulv

  Med nye Jif Støvmagnet får du enkelt et støvfritt inneklima. Den er statisk og tiltrekker seg støv. Jif Støvmagnet er anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund.

 • Jif støvmopp

  Til høye vinduer

  Jif Støvmopp virker på samme måte som støvmagneten, men
  kan festes til Jif Moppestang slik at du enkelt kommer til i høyden. Moppen har et håndtak som du kan feste på refillkluter.

 • JIF mopp

  Og en moppestang

  Jif Mopp Startpakke består av teleskopskaft og moppeplate. Du kan feste støvmoppen til teleskopskaftet for å komme til de øverste persiennene. Systemet er også effektivt til vask av bl.a. gulv, tak og vegger,

Få tips til små og store grep som gjør det rent, ryddig og hyggelig rundt dere - rett i innboksen din!