Kategori:

Vasketips

Tag:
Kategori:

Vasketips

Tag:

Vaske peis? Slik lykkes du

Her er tipsene du trenger for å få peisen ren.

Vaske-peis
Det er ikke viktig å ha det gullende rent inni peisen! Foto: iStock

Det første du må gjøre er å tømme ovnen for aske. Her bør du ideelt sett vente noen dager etter at du har fyrt siste gang for å være sikker på at det ikke er ild igjen inne i ovnen, sier Plusstids vaskeekspert, Malin Skaar.

malin skaar

Malin er Plusstid vaske- og rengjøringsekspert. Foto: Gry Traaen.

Hvis du er usikker og trenger å få rengjort ovnen kan du bruke en ildfast bøtte og helle asken oppi der før du kaster det i søpla etter et par dager. Husk å ta vare på litt av asken, den skal du bruke senere.

Innvendig vask

Hvis du føler behov for å vaske inni selve ovnen kan du gjøre det etter at du har tømt den for aske. Her er det lurt å bruke stoffrester fra et gammelt laken eller lignende.

– Bare ta litt vann og fukt en bit av lakenet og vask inni ovnen. Det er ikke viktig å ha det gullende rent inni der, det holder å tørke over, sier Skaar.

Hun advarer mot å støvsuge både rundt og inni ovnen på grunn av potensielle glør som ligger igjen og kan være brannfarlige og eventuelt ødelegge støvsugeren.

Klar oppvasktabletter

Parfymefrie oppvasktablettene inneholder nøye utvalgte ingredienser.

Les mer

Verdifullt kjerringråd

Neste skritt i rengjøringen er det sagnomsuste vinduet.

– Kjerringrådet er å fukte litt avispapir eller tørkepapir, dyppe det i litt av asken og gni det på innsiden av ruten. For å vaske bort sot er aske veldig effektivt, sier Skaar.

Etterpå tar du tørkepapir og eventuelt litt Jif Universal og tørker over glassflaten. Det er også mulig å bruke en mikrofiberklut. Det er viktig å være forsiktig med ”vaskeløsningen” som dannes mellom sot og vann på avispapiret, den kan nemlig være litt tøft mot huden på fingrene. Det kan være lurt å bruke oppvaskhansker når du utfører prosedyren.

Merethe-S-Halvorsrød

Merethe Slensvik Halvorsrød, markedssjef i Jøtul Norden. Foto: Privat

– Et alternativ til aske er å lage et vaskevann av lunkent vann, Zalo og Salmiakk, sier Skaar.

Denne blandingen kan også brukes til å vaske vinduet på utsiden der det ikke har satt seg sot, men støv og skitt. Hvis du vil ha glasset enda blankere kan du ta over en siste runde med Jif Universal på begge sider.

Merethe S. Halvorsrød, markedssjef i Jøtul Norden, kan fortelle om et tredje alternativ.

– Det enkleste er å legge i litt ekstra ved så brenner de fleste glassene

seg rene selv på grunn av ruteskyll. Men da må man som sagt fyre opp i ovnen først.

Hun legger til et fjerde alternativ som et middel de kaller glassrens som er spesielt effektivt hvis du ikke får vekk sot på glassene. Det selges i alle de ulike varmebutikkene.

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer

Utvendig vask

Peisovner kommer i ulike materialer og overflatebehandlinger. En vanlig støvtørking vil ikke skade noen ovner uansett overflate.

– Det er tilstrekkelig å bruke en tørr mikrofiberklut eller Jif støvmagnetklut for å tørke støv utvendig, sier Skaar.

Skal du i gang med en grundigere vask kan det være lurt å være sikker på hva slags type peisovn du har før du gyver løs med vaskebøtta.

– Nesten alle ovner er overflatebehandlet. De klassiske sorte peisovnene er for eksempel lakket på utsiden med blank eller matt lakk. Hvis ikke hadde de ikke vært sorte. Støpejernets naturlige farge er en lysegrå nyanse, sier Halvorsrød.

Ovner som er lakket skal man være litt forsiktig med. Alle former for lakk, både blank og matt, vil kunne få riper så ekspertene fraråder å vaske med midler som har skureeffekter i seg.

– Lakkerte støpejernsproduketer kan støv-tørrkes med en svakt fuktet klut. Bruker man for mye vann kan det ruste, sier Halvorsrød.

Emaljerte støpejernsovner er laget på samme måte som emaljesmykker. De har et lag med emalje på overflaten som er slitesterkt og tåler det meste av preparater og vaskemidler uten å få flekker eller ruste.

– Emaljerte peisovner vet du at du har. De koster litt mer og har en blankere overflate enn andre ovner, sier Halvorsrød.

Det setter seg sjelden vanskelige flekker på emaljen så det holder ofte å vaske disse ovnene med lunkent vann.

Med klebersteinsovner må man passe på at steinens naturlig patina og overflate blir bevart.

– Utvendig rengjøring kan gjøres med såpevask. Vanskelige flekker rengjøres med lett pussing med sandpapir eller med fin stålull uten såpe, forklarer Halvorsrød.

4 alternative vasketips for ovnsvindu

  • Fukt avispapir eller tørkepapir, dypp det i aske og gni papiret på innsiden av ruten.
  • Fyr godt opp i ovnen og la glassene brenne seg rene ved ruteskyll
  • Bland vaskevann med Zalo og Salmiakk og avslutt med Jif Universal.
  • Hvis ikke aske virker prøv glassrens fra en varmeforhandler.