Skribent:
Kategori:

Vasketips

Skribent:
Kategori:

Vasketips

Hvordan vaske opp etter store selskaper: Slik gjør du det lettvint (og best!)

Til store selskaper tar vi gjerne fram det fineste vi har. Plusstids vaskeekspert gir sine beste tips til å vaske opp selskapsservise, glass og bestikk.

rester etter en fest som må vaskes opp
Det kan virke som en stor jobb å vaske opp etter en fest! Foto: iStock
Malin Skaar

Plusstids vaskeekspert Malin Skaar

Med dagens oppvaskmaskiner kan du vaske det meste i oppvaskmaskinen, også kjeler og panner (med mindre de har spesielle belegg). Men gammel, fint krystall, treboller eller arvegods vil man fremdeles helst ta for hånd.  Etter et større selskap trenger man uansett ofte å kombinere håndoppvask med maskinvask, for å få tingene unna og for å skåne noe av det du er mest redd for.

Håndoppvask

Gjelder det kun få ting, kan man ta en enkel variant med en oppvaskspray. Skal du vaske en hel oppvask vil det nok være behov for å benytte et oppvaskvann.

Skyll først av det groveste av matrester på tallerkener og kjeler.
Vask oppvaskkummen godt. Hell oppvaskmiddel i kummen og fyll med varmt vann.
Bruk en ren oppvask-børste (bytt regelmessig og/eller vask den f. eks i oppvaskmaskinen)
Bruk oppvaskhansker, for å beskytte hendene mot det varme oppvaskvannet.
Ha riktig rekkefølge på oppvasken. Begynn med glass, deretter bestikk og så tallerkener, kjeler osv. Ved behov – bytt vann underveis.
Skyll oppvasken i rent vann før den settes til tørk.

NB: Bestikk av sølv og stål må aldri vaskes sammen.

Klar oppvasktabletter

Parfymefrie oppvasktablettene inneholder nøye utvalgte ingredienser.

Les mer

Maskinoppvask av fine glass

Velg helst et skåne- eller miljøprogram ved ca 50 °C som vasker opp på kort tid, selvsagt forutsatt at oppvasken blir helt ren. Gamle, inntørkede matrester kan kreve noe kraftigere program.
Ikke overdoser vaskemiddel! Bruk den minste mengden som kreves for å få oppvasken ren.
Unngå at glass slår mot hverandre i oppvaskmaskinen. Dette kan gi riper i glassene, noe som videre kan fremskynde glasskorrosjon. Riper i glasset vil også bli tydeligere over tid
Åpne døren på oppvaskmaskinen med en gang den er ferdig, slik at den fuktige luften så fort som mulig forlater maskinen. Da vil glassene tørke fort, noe som vil minske faren for glasskorrosjon.
Tips:
Vask ikke gamle glass, spesielt ikke gamle blyglass, i oppvaskmaskinen.

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer

Oppbevaring

Sett ikke glassene opp ned i skapet fordi dette vil stenge fuktighet inne i glasset. Fuktigheten kan angripe glassoverflaten og medføre glasskorrosjon.

Sølvbestikk

Sølv kan vaskes i oppvaskmaskinen, men vil bli misfarget etter et visst antall vask. For å unngå misfarging (korrosjon), anbefales det generelt å skylle bestikket snarest mulig etter bruk, for å fjerne svovelholdige matrester som kan fremskynde misfargingen. Åpne døren til oppvaskmaskinen raskt, for å unngå at bestikket blir stående fuktig. Tørk gjerne med et oppvaskhåndkle. Bruk av glansemiddel vil generelt redusere korrosjon av metaller fordi det gjør at vannet renner fortere av gjenstandene slik at kontakttiden med fuktighet reduseres. Glansemiddelet vil også hindre at sølvbestikket gulner som følge av metallioner i vannet.
Kilde: Plusstids vaskeekspert Malin Skaar