Kategori:

Vasketips

Slik vasker du kjøleskapet effektivt

Av og til trenger kjøleskapet en skikkelig vask. Men hvordan? Her er vaskeekspertens råd.

hånd og klut vasker et kjøleskap
Foto: iStock

– Å vaske kjøleskapet er kjedelig, innrømmer Malin Skaar, Plusstids vaskeekspert.
Like fullt innser hun at det bør holdes rent, slik at søl og skitt ikke ødelegger maten. Spesielt gjelder dette i grønnsaksskuffen. Men også annen mat kan bli uspiselig hvis den ligger sammen med bakteriebomber.

Les også: RENGJØR RUSTFRITT STÅL UTEN Å FÅ SKJOLDER

Vask søl underveis

Skaar er en tilhenger av å ta skitt og søl underveis. På den måten holder du kjøleskapet rent samtidig som du kan utsette den store rengjøringsjobben.
– Da bruker jeg engangswipes og tørker bort søl og eventuelle smuler. Flekkene er mye lettere å fjerne når du vasker dem bort med en gang, før de setter seg fast, sier hun.
Flekker som bør desinfiseres, for eksempel hvis noe har råtnet, bør vaskes bort med utblandet Klorin.
Hun anbefaler også å pakke inn maten godt. Det gjelder spesielt mat som lukter, som løk og sterke oster. Da unngå du lukt i kjøleskapet.

Les også: DE BESTE TIPSENE FOR RENGJØRING AV STEKEOVN

Grundig vask av kjøleskapet

Uansett hvor flink du er til å holde kjøleskapet rent i det daglige, bør du likevel gi det en skikkelig vask innimellom.
Akkurat hvor ofte, er det ifølge Skaar ikke noe fasitsvar på. Det kommer an på hvor mange dere er i husholdningen, og hvor flinke dere er til å holde det søl- og luktfritt.
– Kanskje en gang i måneden bør du i hvert fall ta ut grønnsaksskuffen og vaske den. Det enkleste er å kjøre skuffen i oppvaskmaskinen, sier hun.
Mens du er i gang, kan du også ta resten av kjøleskapet. Da tømmer du det, og går over plater og vegger med kjøkkenspray og mikrofiberklut. På glassplatene bør du bruke Jif Universal og mikrofiberklut, slik at du får dem blanke og fine. Hvis noe må desinfiseres, bruker du Klorin.
Du kan også sette platene i oppvaskkummen for å vaske rillene.
Uansett må du passe på at alt er tørt før du setter inn maten igjen.

Del opp jobben

Siden maten må ut av kulden for å få vasket kjøleskapet, bør du gjøre deg ferdig når du først har begynt.
Men du trenger ikke å gjøre alt på en gang. Du kan også dele opp jobben i to, og ta den ene halvdelen én dag og resten av kjøleskapet dagen etter.
Ved å ta hele rengjøringsjobben i én omgang eller uten noe langt opphold, får du også en fin bonus:
– Du får sett over det som gjemmer seg i kjøleskapet. Da får du oversikt over hva som snart går ut på dato, slik at du kan bruke det opp. Og du kan kaste eventuell mat som er dårlig før den råtner. Dermed sparer du penger og unngår matsvinn, sier Malin Skaar.

Klar oppvasktabletter

Parfymefrie oppvasktablettene inneholder nøye utvalgte ingredienser.

Les mer